Válaszra vár

(Még mindig) életveszélyes a gyalogátkelő a Gábor Áron úton

FRISSÍTÉS: 2024.02.13.

A Bejelentő visszajelzése új képpel:
"Újra kidöntve."

-----

FRISSÍTÉS: 2024. 02. 02.

A Budapest Közút válasza:
,,Társaságunkhoz érkezett megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a Gábor Áron utca - Endrődi Sándor utca csomópontját többszöri lakossági bejelentés után korábban már a közlekedési hatóság munkatársaival együtt is megvizsgáltuk. Akkor megállapítást nyert, hogy a csomópontban a középszigetes gyalogátkelőhely nem jelent kiemelt biztonsági kockázatot, ellenkezőleg, a gyalogátkelőhely és a középsziget a forgalmat lassítja, továbbá a sziget a gyalogosok számára növeli az átkelés biztonságát. Ezt támasztja alá többek között az is, hogy a középsziget 2017-es létesítése óta nem történt a csomópontban sem gyalogosok, sem más közlekedő sérelmére személyi sérüléses baleset.
Számos helyen létesült a Fővárosban a középszigetes gyalogátkelőhely, sajnálatos módon azonban gyakran a járművezetők figyelmetlenségéből adódóan, a mellékirányból balra kanyarodó járművek áthajtanak a szigeten kidöntve/elsodorva az ott lévő jelzőtáblát. Sajnos a károkozó kilétére a legritkább esetben derül fény, társaságunk így a táblát önerőből állítja helyre. Természetesen a rongálók kilétének meghatározásában, és a kártérítés megfizetésében segítséget jelentene térfigyelő kamera megléte a csomópontban, azonban társaságunk nem, csak a kerületi Önkormányzat üzemeltet ilyen eszközöket.
A fentiek alapján a csomópontban a forgalmi rend módosítását a közeljövőben nem tervezzük."

A bejelentő visszajelzése alapján:
,,Ezt a táblát nagyon kicsi esélye van, hogy egy kanyarodó jármű sodorta el, a nyomok alapján én is arra szavaznék, hogy ezt szemből, nagy sebességgel érte az ütés. De kameraképek nélkül ez mind csak találgatás. Az Önök verziója és a miénk is.

A következő kérdéseim lennének:
Meg lehet azt tudni, hogy hány táblát cseréltek itt le a középsziget kiépítése óta?
A kamera felszerelésének igényét jelezték a II. kerületi Önkormányzatnak?"

-------

2017-ben került először bejelentésre, hogy a gyalogátkelőt át kellene tervezni, mert az autósok a gyalogátkelő közepén lévő járdaszigeten folyamatosan áthajtanak, a táblát kidöntik. A gyalogos átkelő egy iskola közelében került kialakításra, naponta gyermekek százai használják.

Mivel a zebra egy bukkanó után van, és emiatt rosszabb a láthatósága, kb. 1 év viaskodás és számtalan baleset után egy előjelző járdaszigetet építettek az átkelő és a bukkanó teteje elé. Ez valamit javított a helyzeten, de nem oldotta meg teljesen a problémát.

Előzmény: https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/20962/eletveszelyes-gyalogatkelo-a-gabor-aron-uton

Az elmúlt években is rendszeresek a balesetek, átlagban havonta 1-2 történik, most 1 héten belül 2x is kidöntötték a táblát! A nyomokból valószínűsíthetően lentről, nagyobb sebességgel érkező jármű okozta a balesetet ismét. Ez a legjellemzőbb.

Itt előbb-utóbb tragédia fog történni, ez csak idő kérdése, ha az átkelőn éppen akkor megy át valaki, amikor a baleset történik, nem sok esélye van a gyalogosoknak. Nem kellene megvárni!

A balesetek rendszerint éjszaka történnek, és bár a közútkezelő viszonylag gyorsan szokta cserélni a táblákat, 1-2 napig a gyalogátkelő a KRESZ szabályaival ellentétesen a lentről érkező járművek számára nem látható előre a bukkanó miatt. És itt járnak-kelnek alsós-felsős gyerekek, sokszor szülői kíséret nélkül úgy, hogy egy 150 cm-nél kisebb gyereket, aki szabályosan megy át a zebrán, konkrétan nem lehet látni, csak mikor az ember már a bukkanó tetejére ért, ami kb. 10m-re van a zebrától.

Javasolnám, hogy elsőre egy kamerát szereljenek fel, hogy legalább látni lehessen, milyen forgalmi szituációkból erednek ezek a balesetek. Utána a tanulságokat levonva alakítsák át az átkelőt. Lehet, hogy érdemes lenne ide is egy állandó traffipaxot telepíteni ettől függetlenül is, illetve sebességkorlátozó táblát kihelyezni.

Probléma helyszíne
Budapest II. kerület, Gábor Áron u. 56

Hozzászólások

  • II. Kerületi Városfejlesztő Zrt.verified-profile hozzászólt a bejelentéshez.

    Tisztelt Bejelentő! Köszönjük észrevételét. Bejelentését ismételten rögzítettük és továbbítottuk.
  • Járókelő Ügykezelőverified-profile hozzászólt a bejelentéshez.

    kapcsolódó ügy: https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/137289/ut-kozepere-kidolt-tabla

    Amennyiben újra kidől a tábla, kérlek ennél a bejelentésnél jelezd felénk!
    A tábla helyreállítása más illeték...
  • János Péter hozzászólt a bejelentéshez.

    Egyszerű, meg kell tiltani az Endrődi felső részéből a balra kanyarodást. Ami nem megy, azt nem kell erőltetni, kevesebb konfliktus, nagyobb biztonság.
  • Gy. Attila hozzászólt a bejelentéshez.

    Ez sem úgy néz ki, mint amit kanyarodás közben véletlenül elsodortak..

    A múlt héten valóban elsodorták, akkor fordult keresztbe, illetve szakadt le az alsó tábla (2. és 3. kép(, hogy aztán tegnap est...
  • II. Kerületi Városfejlesztő Zrt.verified-profile hozzászólt a bejelentéshez.

    Tisztelt Bejelentő! Köszönjük észrevételét. Bejelentését ismételten rögzítettük és továbbítottuk.
  • Járókelő László elküldte az ügyet az illetékesnek: II. kerületi Városfejlesztő Zrt.

  • Járókelő László megváltoztatta a bejelentés leírását "FRISSÍTÉS: 2024. 02. 02. A Budapest Közút válasza: ,,Társaságunkhoz érkezett megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a Gábor Áron utca - Endrődi Sándor utca csomópontját többszöri lakossági bejelentés után korábban már a közlekedési hatóság munkatársaival együtt is megvizsgáltuk. Akkor megál...

  • János Péter hozzászólt a bejelentéshez.

    Újra kidöntve.
  • II. Kerületi Városfejlesztő Zrt.verified-profile hozzászólt a bejelentéshez.

    Tisztelt Bejelentő!
    Köszönjük észrevételét. Bejelentését rögzítettük és továbbítottuk. A bejelentésben foglalt probléma érdemi megoldásáig kérjük szíves türelmét.
  • Tar Julcsi elküldte az ügyet az illetékesnek: II. kerületi Városfejlesztő Zrt.

  • Tar Julcsi megváltoztatta a bejelentés leírását "FRISSÍTÉS: 2024. 02. 02. A bejelentő visszajelzése alapján: ,,Ezt a táblát nagyon kicsi esélye van, hogy egy kanyarodó jármű sodorta el, a nyomok alapján én is arra szavaznék, hogy ezt szemből, nagy sebességgel érte az ütés. De kameraképek nélkül ez mind csak találgatás. Az Önök verziója és a miénk is. A követke...

  • Tar Julcsi megváltoztatta a bejelentés leírását "Frissítés: 2024. 02. 02. Illetékes válasza: Társaságunkhoz érkezett megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a Gábor Áron utca - Endrődi Sándor utca csomópontját többszöri lakossági bejelentés után korábban már a közlekedési hatóság munkatársaival együtt is megvizsgáltuk. Akkor megállapítást nyert, ho...

  • Tar Julcsi megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Budapest Közút"-ról "II. kerületi Városfejlesztő Zrt."-ra.

  • Dr. Bede Péter József megváltoztatta a bejelentés leírását "2017-ben került először bejelentésre, hogy a gyalogátkelőt át kellene tervezni, mert az autósok a gyalogátkelő közepén lévő járdaszigeten folyamatosan áthajtanak, a táblát kidöntik. A gyalogos átkelő egy iskola közelében került kialakításra, naponta gyermekek százai használják. Mivel a zebra egy bukkan...

  • Gy. Attila hozzászólt a bejelentéshez.

    Fischer Péter - Villogó talán segítene, egy előjelző tábla nem hiszem, de hogy valamit kellene csinálni, az biztos...
  • Gy. Attila hozzászólt a bejelentéshez.

    Tisztelt BUDAPEST KÖZÚT Zrt.

    Ezt a táblát nagyon kicsi esélye van, hogy egy kanyarodó jármű sodorta el, a nyomok alapján én is arra szavaznék, hogy ezt szemből, nagy sebességgel érte az ütés. De kame...
  • Fischer Péter hozzászólt a bejelentéshez.

    A fényképek alapján, a rúd sérülése, iránya, táblák állapota alapján ebben az esetben nem gondolom, hogy balra kanyarodás során következett be a sérülés.
    Nem merült fel a levélben lehetséges megoldás...
  • Pál András megváltoztatta a bejelentés nevét "(MÉG MINDIG) ÉLETVESZÉLYES A GYALOGÁTKELŐ A GÁBOR ÁRON ÚTON"-ról "(Még mindig) életveszélyes a gyalogátkelő a Gábor Áron úton"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Adminisztrátor!

    A https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/137276/meg-mindig-eletveszelyes-a-gyalogatkelo-a-gabor-aron-uton bejelentésre a következő választ adjuk:

    Tisztelt Bejelentő!

    Tár
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 3. Mi ez?

  • H B L elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • H B L megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Az illetékes"-ról "Budapest Közút"-ra.

  • Gy. Attila bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére