A Járókelő Közhasznú Egyesület 2012 óta segíti a városlakókat abban, hogy a közterületen észlelt problémáikat, mint a nem működő jelzőlámpák, lekopott zebrák, elhagyott autók, kátyúk vagy éppen az illegálisan kihelyezett hulladék, jelezhessék az illetékeseknek, és ezzel elősegítsék a mielőbbi megoldásukat.

Évente mintegy 5 000 lakossági bejelentés zárul megoldással a munkánk révén, amellyel egy szebb, biztonságosabb, tisztább, egészségesebb lakókörnyezet megóvásához, megteremtéséhez járulunk hozzá.

Hogyan tudom felajánlani az 1 %-ot?


ONLINE adom be az adóbevallásom
 1. Lépj be az ügyfélkapudon keresztül a NAV oldalára!
 2. Válaszd az 1+1% nyilatkozatot! Kattints a Nyilatkozom gombra!
 3. Töltsd ki a nyomtatványt!
 4. Írd be a keresőbe: Járókelő közhasznú Egyesület vagy írd be a civil kedvezményezett adószámát: 18627239-1-41
 5. A gombokat követve ellenőrizd, mentsd és küldd be!

Köszönjük!


PAPÍRON adom be az adóbevallásom
 1. Nyomtasd ki a nyilatkozatot PDF-ben! Le is töltheted nyomtatás előtt! Nyomtatás → Cél → Mentés PDF-ként.
 2. Töltsd ki az adataiddal!
 3. Tedd borítékba, és a borítékot a leragasztásnál keresztben írd alá!
 4. Május 20-ig postázd el a területileg illetékes NAV-nak!
  Kattints ide! → Információk a bevallásról → Hová nyújtható be a személyijövedelemadó-bevallás? (postai címek)

Köszönjük!


Miért fontos, hogy rendelkezzek az 1%-ról?

A civil szervezetek, így a Járókelő is szűkös anyagi forrásokból gazdálkodnak, ezért minden segítség, a vállalati, céges és az egyéni adományok is sokat jelentenek. Ráadásul neked nem kerül semmibe. A felajánlott 1%-odat néhány perc alatt eljuttathatod hozzánk.

Tudtad? 10 emberből csak 4 ajánlja fel az 1 %-ot. Képzeld el, mennyivel több lehetőséget nyernének a civil szervezetek, ha senki sem feledkezne meg az 1%-ról!

Ha kicsi a jövedelmem, van értelme felajánlani?

Hát persze! Hiszen a sok-sok 1%-ból igazán jelentős összegek jöhetnek össze. Bármilyen kevésnek is gondolod a felajánlott összeget, hidd el, mindenképpen van értelme! Mi nagyon örülünk, bármennyivel is járulsz hozzá ahhoz, hogy működésünkkel egy élhetőbb, egészségesebb, szebb környezetet biztosítsunk.

Ki rendelkezhet az 1%-ról?

Minden magánszemély, egyéni vállalkozó, őstermelő, aki az előző évben fizetésből vagy egyéb bevételből származó adózott jövedelemmel rendelkezik és jövedelemadó-bevallást nyújt be.

Meddig lehet rendelkezni az 1%-ról?

2023-ben az adóbevallási és az 1%-ról való rendelkezési határidő is május 22. Az ezt követően beküldött nyilatkozatokat a NAV már nem dolgozza fel. (Ha egyéni vállalkozó vagy, akkor az adóbevallás határideje február 15., de az 1%-ot pótlólag május 22-ig bármikor felajánlhatod. Ha magánszemélyként korábban leadtad a bevallásod, de elfelejtetted felajánlani az 1%-ot, ugyanígy pótolhatod.)

Kinek ajánlhatom fel az 1%-ot?

Minden évben csak egy civil szervezetet választhatsz. Mindenképpen ellenőrizd, hogy a kedvezményezett szervezet átláthatóan működik, a céljaival, alapelveivel, munkájával egyetértesz. Rendelkezhetsz egy másik 1%-ról is, amit egyházak számára ajánlhatsz fel, de csak az egyikről vagy csak a másikról is rendelkezhetsz, nem muszáj mindkettőről.

Honnan tudom, hogy a civil szervezet megkapta az 1%-ot?

Ha ügyfélkapuval rendelkezel, a NAV értesítést küld arról, hogy a civil szervezet megkapta az összeget. Erre általában a felajánlási év utáni év elején kerül sor. Ha a rendelkező nyilatkozaton bejelölöd, akkor a támogatott civil szervezet az elérhetőségedet is megkapja, így ők is tudnak visszajelzést küldeni számodra. Ellenkező esetben a NAV semmilyen személyes adatot nem szolgáltathat rólad a kedvezményezett szervezetnek, adományozhatsz anonim módon is.

Ha kérdésed van, vagy segítségre van szükséged...

Írj nekünk a kerdes@jarokelo.hu címre!

  Vissza az oldal tetejére