Megoldatlan

Látássérült útburkolati jelek veszélye

FRISSÍTÉS 2021.10.22.:

A bejelentő válasza:
"Tisztelt Budapest Közút!
Szándékos közúti veszélyeztetés miatt kell ezek szerint följelentést tegyek? Vakokat és gyengénlátókat úgy vezetnek bele egy jármű-forgalmi sávba, hogy a vakvezetpő sávon nem jelölik a forgalom kezdetét? Vakokat használnak arra, hogy lassítsák esetleg vele a kerékpárforgalmat, mert "az ide vezető gyalogátkelőhely miatt egyébként is indokolt" lenne lassítsanak a biciklizők? "Véleményük szerint" nem okoz balesetveszélyt, mert (idézem): "mivel keresztbe hajt át rajta a kerékpáros"? Ez az indok? Ez komoly?

Kérdésem: Autóforgalomba is vezetnek bele vakvezető sávokat, hogy lassítsák a keresztben rajtuk átmenő teherautókat? Vagy vakokat erre csak a kerékpáros forgalom lassítására használnak?

Ha a járműforgalmat lassítani akarják, akkor odavezetnek egy vakvezető burkolatot és a sáv szélén nem tesznek vége-jelet: had menjen át a vak a forgalmon anélkül, hogy esélye lenne megtudni, hogy éppen egy forgalmi sávon megy keresztül? SŐT, ő azt hiheti, hogy védett egésze a vége-jelig...

Nem is értem, hogy ez most valami tréfa? Mert annak durva.... Furcsa dolog védtelen emberekkel tréfát űzni és beállítani "nem balesetveszélyesnek"... Vállalja ehhez a hivatalos válaszhoz valaki a nevét?"

-----

FRISSÍTÉS 2021.10.22.:

A Budapest Közút válasza:
"A jelzett helyen sajnos viszonylag szűk hely van felosztva a kerékpárosok és a gyalogosok között és valóban keresztül vezet a kerékpárúton is a vakvezető sáv. Ez önmagában véleményünk szerint balesetveszélyt nem okoz, mivel keresztbe hajt át rajta a kerékpáros, ugyanakkor lassításra készteti a kerékpárral közlekedőket, ami a közös tér és az ide vezető gyalogátkelőhely miatt egyébként is indokolt. A megoldást várhatóan a jelenleg már nagyrészt funkció nélküli aluljáró megszüntetése jelenheti majd a jövőben, mivel akkor a rendelkezésre álló nagyobb téren akár fizikailag elválasztott kerékpárút is kijelölhetővé válik, amelyet a gyalogosok kijelölt átkelőhelyen keresztezhetnek. A járda következő felújítása, vagy az előzőekben jelzett fejlesztési projekt megvalósítását megelőzően – szűkös üzemeltetési forrásaink miatt – átépítés nem várható."

-----

A jelzett helyen a látássérültek számára a burkolatba ágyazott taktilis jelzősávok azt sugallják a zebrán átérkező látássérült számára, hogy a zebrán átérve a forgalomból kikerült... majd ezek után a kerékpárforgalomba vezeti őt a vonal minden figyelmeztetés nélkül, hogy azon átkelve elérhessen a valódi gyalogos járdáig. (a rajzon jobbról balra haladva).
A kerékpárúton itt még zebra sincsen keresztben.
Kérem hogy a helyszínen lévő és más hasonló közlekedési megoldásokat vizsgálják fölül és javítsák olyan módon, hogy a vakvezető butrkolati jel ne vigye a forgalomba (jelen esetben a kerékpárforgalomba) a látássérültet.

Probléma helyszíne
Budapest III. kerület, Óbuda-Békásmegyer, PP Center 3

Hozzászólások

  • Hegymegi-Barakonyi Bálint lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

    A Budapest Közút nem érzi olyan nagy problémának, hogy a kerékpárút keresztezése előtt nincs megállj jelzés a taktilis jelzésben, mert a kerékpárosok úgyis lassítanak a rázós jel miatt.
    A bejelentő ez...
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Adminisztrátor!

    Hivatkozva a 83457-es számú ismételt bejelentésre, a következő választ adjuk:

    Tisztelt Rózsa Géza Úr!

    Korábbi válaszunkban írtakat továbbra is változatlanul fenntartjuk, me
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Lukács Máté elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Lukács Máté megváltoztatta a bejelentés leírását "A jelzett helyen a látássérültek számára a burkolatba ágyazott taktilis jelzősávok azt sugallják a zebrán átérkező látássérült számára, hogy a zebrán átérve a forgalomból kikerült... majd ezek után a kerékpárforgalomba vezeti őt a vonal minden figyelmeztetés nélkül, hogy azon átkelve elérhessen a valódi gy...

  • Lukács Máté megváltoztatta a bejelentés kategóriáját "Forgalomtechnika"-ról "Akadálymentesítés"-ra.

  • Rózsa Géza hozzászólt a bejelentéshez.

    Tisztelt Budapest Közút!
    Szándékos közúti veszélyeztetés miatt kell ezek szerint följelentést tegyek? Vakokat és gyengénlátókat úgy vezetnek bele egy jármű-forgalmi sávba, hogy a vakvezetpő sávon nem
    ...
  • Pál András lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

    Az Illetékes szakmai válasza alapján.
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Adminisztrátor!

    Hivatkozva a 83457-es számú bejelentére, a következő választ adjuk:

    A jelzett helyen sajnos viszonylag szűk hely van felosztva a kerékpárosok és a gyalogosok között és való
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • S Dominik elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Rózsa Géza bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Kodály Körönd járdaszegély

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Budapest Közút
    Kodály körönd (VI. kerület, Terézváros)
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Nem akadálymentes járda

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Budapest Közút
    Budapest, Őrmező (XI. kerület, Újbuda)
  Vissza az oldal tetejére