Megoldatlan

Eredeti járdaszélesség visszaállítása a VI. kerületi Németh László utcában

Tisztelt Önkormányzat,

a VI. kerületi Németh László utca Rózsa és Szív utca közötti szakaszán jelenleg munkálatok zajlanak, amelynek eredményeként több hete nem lehet közterületen autóval várakozni. Ez az állapot azt gondolom egy kiváló lehetőség arra, hogy a munkák végeztével egy más felosztású, a gyaloglás szempontjából legalább elégséges színvonalú utca jöjjön létre, mindez minimális költséggel.

Az utca adottságaiból adódóan nagyon szűk, az úttest 5,5 méter, a járdák 1,5 és 1,7 méter szélesség között változnak. Budapesten (sajnálatos módon) évtizedekkel korábban az a közterületfelosztás lett mindennapos, hogy az utcák mindkét oldalán legyen kijelölve autóparkolási lehetőség, sok esetben a fennmaradó járdaszélességektől függetlenül. Indirekt módon kimondásra került, hogy az a budapesti, aki közterületen autót tart fontosabb, mint aki nem tart autót.

A Németh László utca (illetve a szomszédos Szegfű utca) esetében ez az említett gyakorlat olyan gyaloglási körülményeket teremtett, amelyek semmilyen jogszabálynak nem felelnek meg. Még a gyakran hivatkozott 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet 35.4-es pontja is kimondja, hogy: a történelmi vagy topográfiai okok miatt kialakult, korlátozott sebességű szűk utcákban az egyik oldali járdán a várakozás 0,75–1,5 méter széles járdafelület biztosításával is kijelölhető, amennyiben a másik oldali járda teljes szélessége, vagy a járdán a 1,5 méteres járdafelület rendelkezésre áll és az ingatlanok megközelítését a járdán várakozó járművek nem akadályozzák. A Németh László utcában (és a Szegfű utcában) ez a minimum helyzet sem áll fenn, hiszen a járdák mindkét oldalon alig 1 méter szélesek. Ezzel nemcsak, hogy két ember sem fér el egymással szemben, de babakocsival, kerekesszékkel gyakorlatilag csak az úttesten lehet közlekedni. Ezt a helyzetet tovább súlyosbítja a vírushelyzet miatti távolságtartás igénye is.

Kérem Önöket, hogy a Németh László utca érintett szakaszán a munkálatok végeztével egy új, kényelmesen gyalogolható utcát adjanak át az embereknek. Ennek részeként néhány autóparkolóhellyel ugyan kevesebb lesz, viszont mindkét oldali járda teljes szélességben használhatóvá válik. Javaslom továbbá, hogy a felszabaduló területen virágládákat helyezzenek el, amely egy kis zöldet, életet visz a teljesen leburkolat utcába, valamint enyhítheti az autótulajdonosok kényelmetlenségeit is.

Tisztelettel,
Kácsor Balázs
VI. kerületi lakos

Probléma helyszíne
Budapest VI. kerület, Terézváros, Németh László utca 10

Hozzászólások

  • Dr Kardos Angelika lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett a bejelentőtől visszajelzés.

  • Kácsor Balázs visszajelzésére vár.

  • Szalai Krisztina megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Irodavezető Úr!

    A bejelentésre a terézvárosi önkormányzat az alábbi válasszal tud szolgálni.

    Üdvözlettel,

    Kovács Ágnes
    közkapcsolati referens

    Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkor
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Fónai Kende elküldte az ügyet az illetékesnek: VI. kerület Terézváros Önkormányzata

  • Barányi György hozzászólt a bejelentéshez.

    Sajnos a VI. kerületi Németh László (Szalmás Piroska) utca mellett a Rózsa utca, Szív utca, Vörösmarty utca, Aradi utca, Eötvös utca és Szófia utca is azon utcák közé tartoznak, melyek adottságaikból...
  • Rácz András hozzászólt a bejelentéshez.

    merjünk nagyobbat álmodni: lehetőleg hozzanak kerületi, fővárosi (e két szinten *elvileg* zöld és gyalogosbarát vezetésünk van!), esetleg országos rendelkezést arról, hogy bármilyen hasonló felújítás...
  • Hegymegi-Barakonyi Bálint elküldte az ügyet az illetékesnek: VI. kerület Terézváros Önkormányzata

  • Hegymegi-Barakonyi Bálint megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Az illetékes"-ról "VI. kerület Terézváros Önkormányzata"-ra.

  • Kácsor Balázs bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Tönkrement járda

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: VI. kerület Terézváros Önkormányzata
    Hajós utca (VI. kerület, Terézváros)
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Tönkrement fedlap

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: VI. kerület Terézváros Önkormányzata
    Liszt Ferenc tér (VI. kerület, Terézváros)
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Leszakadt padka

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: VI. kerület Terézváros Önkormányzata
    Dessewffy utca (VI. kerület, Terézváros)
  Vissza az oldal tetejére