Megoldatlan

Folyóink szennyezettsége

Anonim Járókelő

FRISSÍTÉS 2021.02.08.:

Tisztelt Szilágyi Úr!

Kitérő válaszát sajnálattal olvastam!

Az Ön által felvetett kérdések azt sugallják, hogy az önökhöz eljuttatott javaslat megvalósíthatóságát meg sem próbálták érdemben felméri, konkrét lépéseket pedig biztosan nem tettek ennek érekében, csak rögtön a "nem hozzánk tartozik" kifogással éltek, annak ellenére, hogy a Főváros új vezetése a környezetvédelemmel kapcsolatos témákat kifejezetten fókuszként kezeli. Legalábis szóban!

Elég lett volna ennyit írni, hogy "megfontoljuk és az erőforrások és más feladataink mentén priorizáljuk", és a felvetett kérdéseket kihagyni, mert azok csak a fenti véleményem támasztják alá, hogy meg sem próbáűlták ezt átgondolni.

1) Mint ahogyan az a bejelentésben is szerepel, egy passzív mólót nem feltétlenül a Parlament elé kell elhelyezni, kismilliárd egyéb lehetőség adódik erre,kevésbé zsúfolt külterületen is.

2) Az, hogy egy móló mennyire esztétikus, az kivitelezés kérdése. Megjegyzem, más nagyvárosok büszkén vállalják, presztízs okokból is ezt, azt hirdetve, hogy ők tesznek is a téma érdekében, nem csak szavakban erősek. Ld: https://theoceancleanup.com/rivers/

3) Ha a szóbeli helyeslés mellett valóban lenne szándék és elkötelezettség Önök részéről, nem csak a feladat lepasszolásának igénye, akkor biztos vagyok benne, hogy megtalálnák a Fővárosi intézmények közül azon partnereket, akik a finanszírozást/tervezést/kivitelezést/karbantartást és a hulladék-szállítást el tudja végezni. Utóbbit pl. FKF. Nyilván, ezen feladatokat egy szervezet önmaga nem tudja megoldani,de valakinek koordinálni kell.

Ha ez az egész nem Önökhöz, mint vízügy, tarozik, kérem, javasoljon más olyan szervet vagy intézményt, akinek javaslatunkat el tudjuk juttatni.

Más országokban ezeket az akciókat csak valahogyan megvalósítoták, valaki csak összefogta a különböző feladatokat. Itthon is igény lenne rá!

-----

A KDVVIZIG válasza:
"A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság elviekben támogatja a jarokelo.hu által felvetett passzív szemétfogó mólók telepítését, azonban szeretnénk felhívni rá szíves figyelmét, hogy a környezetünk és ezen belül vizeink tisztán tartása kiemelt figyelmet kell, hogy kapjon, azonban a hulladékgazdálkodás nem tartozik Igazgatóságunk alapfeladatai közé, így ezirányú beruházások megvalósítására, illetve esetleges üzemeltetésére nem állnak rendelkezésünkre a szükséges források.
A passzív szemétfogó mólok létesítése több kérdést is felvet:
˗ Budapest területén belül a Duna folyam [1660+600 – 1628+400 fkm] a partvonalak mentén raszterekre van felosztva, melyek sok esetben már zsúfoltak. Kérdéses, hogy hova lehet az eszközöket oly módon telepíteni, hogy az a kívánt tisztítási hatásfokot elérje, de a folyam meglévő hasznosítását nem akadályozza.
˗ A városkép szempontjából is kérdéses az elhelyezésük, ugyanis ezek a mólók kevésbé esztétikusak.
˗ Ezen eszközök vélhetően rendszeres karbantartást igényelnek (a felgyülemlett szemetet el kell szállítani belőlük, jégzajlás vagy árvíz esetén ezeket ki kell emelni), azonban - ahogy azt már említettük – az ehhez szükséges humán- és pénzügyi források nem állnak Igazgatóságunk rendelkezésére.
Kérjük, hogy a fentiek figyelembe vételével tegyenek eleget a Járókelő oldalon található bejelentésnek."

-----

A ma földre ejtett műanyag zacskó vagy palack - azon túl, hogy esztétikailag rendkívül zavaró- a holnap tengeri hulladékává és törmelékévé válik - károsíthatja a halakat és a törékeny vízi ökoszisztémákat, illetve a lebomló mikroműanyagok visszajutnak az emberi táplálékláncba, amiket elfogyasztunk.

Folyóinkon évről évre elképesztő mennyiségű lebegő hulladék érkezik Magyarország területére, amit a folyó part melletti PET palackok rengetegéből jól lehet észlelni (A Duna a világ 10. legszennyezettebb folyója pl. Forrás: http://www.oceansplasticleanup.com/Oceans_Seas_Rivers/Danube_Blue_Rivers_Plastic_Waste_A_To_Z_Index_Top_Ocean_Polluters.htm)

Számos európai nagyváros felismerte a felelősségét a témában, és különböző eszközökkel aktívan tesznek a probléma enyhítésért. Itthon is vannak pozitív kezdeményezések (ld. PET-kupa), de még bőven van mit tenni.

A nagyobb folyóparti városok (Budapest, Győr, Komárom, Esztergom, Szeged, Dunaújváros, Paks, Baja, Szolnok, Szeged) vezetését szeretném felkérni, hogy tegyen többet az ügy érdekében, pl. más európai városok példáit felhasználva telepíteni lehetne passzív szemétfelfogó mólókat. ezek viszonylag egyszerű szerkezetek, előállításuk és üzemeltetésük nem milliárdos beruházás.

Természetesen az eszközöket nem feltétlenül a belvárosok illusztris panorámájába kell elhelyezni (pl. Parlament előtt), ez tetszés szerint választható.

Probléma helyszíne
Budapest V. kerület, Belváros-Lipótváros, Budapest Jane Haining rakpart Dock 3/a

Hozzászólások

  • Pál András lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett válasz az illetékestől.

    A panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CVXV. törvény által meghatározott 30 napos válaszadási határidőt a címzett 60 nappal túllépte, így a bejelentést Megoldatlan státusszal zártu...
  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Ajánlom minden érintett figyelmébe: https://youtu.be/TLyK_aIu3fc
  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: KDVVIZIG Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

  • Járókelő Adminisztrátor megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Budapest Főváros Önkormányzata"-ról "KDVVIZIG Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Jarokelo.hu!

    Honlapjukon megjelent „Folyóink szennyezettsége” panasszal kapcsolatban – lent olvasható korábban megküldött válaszunkat megerősítve – tájékoztatjuk Önöket, hogy a választ a Köz
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Hálistennek azért vannak még olyanok, akik nem csak azt keresik, hogy egy dolgot miért NEM lehet megoldani, hanem azt, hogy hogyan IGEN.

    https://www.turistamagazin.hu/hir/kuzdelem-a-tiszai-hulladekaradattal?fbclid=IwAR0MG6EJRcUkqJzrPbGDAtVJZ1dQbA6ccmHQPBtqpWpot5no5eSJRoCZuuU
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.


    Tisztelt Cím !

    Ezúton tájékoztatom, hogy levelét érkeztettük az FPH_KOZP- 15115 /2021-es érkeztetőszámon és továbbítottuk a Főpolgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Főosztálya részére.

    Tisztelet
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 2. Mi ez?

  • Járókelő Ügykezelő elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Főváros Önkormányzata

  • Járókelő Ügykezelő megváltoztatta a bejelentés illetékesét "KDVVIZIG Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság"-ról "Budapest Főváros Önkormányzata"-ra.

  • Járókelő Ügykezelő elküldte az ügyet az illetékesnek: KDVVIZIG Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

  • Járókelő Ügykezelő megváltoztatta a bejelentés leírását "A ma földre ejtett műanyag zacskó vagy palack - azon túl, hogy esztétikailag rendkívül zavaró- a holnap tengeri hulladékává és törmelékévé válik - károsíthatja a halakat és a törékeny vízi ökoszisztémákat, illetve a lebomló mikroműanyagok visszajutnak az emberi táplálékláncba, amiket elfogyasztunk. ...

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Sajnos, ezt a álaszt nem tudom elfogadni! Kérem a viszontválasz továbbítását az illetékeseknek.

    Tisztelt Szilágyi Úr!

    Kitérő válaszát sajnálattal olvastam!

    Az Ön által felvetett kérdések azt sugall
    ...
  • Járókelő Ügykezelő lezárta a bejelentést Megoldott eredménnyel.

    A címzett megválaszolta a témában érkezett állampolgári felvetést.
  • Járókelő Ügykezelő megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Budapest Főváros Önkormányzata"-ról "KDVVIZIG Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Jarokelo.hu!

    Köszönettel vettük megkeresésüket a honlapjukon megjelent „Folyóink szennyezettsége” panasszal kapcsolatban, melyre az alábbi tájékoztatást adjuk:

    Mivel a Duna folyam területe
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 2. Mi ez?

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Jarokelo.hu!

    Köszönettel vettük megkeresésüket a honlapjukon megjelent „Folyóink szennyezettsége” panasszal kapcsolatban, melyre az alábbi tájékoztatást adjuk:

    A bejelentő nagyobb folyópart
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Igen, valamit tenni kell. Sajnos még mindig nagyon sokan szemetelnek. Nem értik, hogy ez miért rossz. Vagy nem érdekli őket. És ez a szomorú.
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.


    Tisztelt Járókelő.hu !

    Ezúton tájékoztatom, hogy levelét érkeztettük az FPH_KOZP- 2286 / 2021-es érkeztetőszámon és továbbítottuk a Főpolgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Főosztálya részére
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 4. Mi ez?

  • Fónai Kende elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Főváros Önkormányzata

  • Fónai Kende megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Az illetékes"-ról "Budapest Főváros Önkormányzata"-ra.

  • Anonim Járókelő bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    1
    Válaszra vár
    1

    Törmelék és szemét a vízparton

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: KDVVIZIG Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság
    Kossuth Lajos üdülőpart (III. kerület, Óbuda-Békásmegyer)
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Patkány tetem

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Budapest Közút
    Vigadó tér (V. kerület, Belváros-Lipótváros)
  Vissza az oldal tetejére