Megoldott

Mátyás utcai parkolás - egyértelműsítés

FRISSÍTÉS 2020.11.25.:

A bejelentő válasza:
"Tisztelt Illetékes!
Köszönöm a bejelentésre adott válaszukat.
Az Önök állítása szerint: "Egyirányú forgalmú utcában, amennyiben a menetirány szerinti jobb oldalon megállási tilalom van érvényben és a bal oldalon jelzőtábla vagy egyéb jelzés nem tiltja a megállást, úgy a bal oldalon meg lehet állni, amennyiben a parkoló autó mellett egy forgalmi sáv szabadon marad." -- kiemelés: " amennyiben a parkoló autó mellett EGY FORGAMLI SÁV szabadon marad."
Ezzel szemben a KRESZ 40. § (2) állítása szerint: "Egyirányú forgalmi úton az úttest bal szélén - ha közúti jelzésből más nem következik - akkor szabad megállni, ha a jármű mellett az úttest jobb széléig mérve legalább 5,5 méter szélességű hely marad." -- kiemelés: "LEGALÁBB 5,5 MÉTER szélességű hely marad."
Az Önök állítása nyíltan és egyértelműen ellentmond a hivatkozott KRESZ bekezdésnek: Önök szerint "egy forgalmi sáv", a KRESZ szerint "legalább 5,5 méter".
Kérném a tisztelt illetékest, hogy válaszában jelölje meg, melyik jogforrásra hivatkozva állítja azt, hogy "egy forgalmi sáv" szabadon hagyása esetén megengedett a parkolás, és nem a KRESZ-ben jelzett 5,5 méter esetén.
Amennyiben ilyen jogforrás nem létezik, kérem ismét vizsgálják meg az itt található parkolási rend szabályosságát, figyelembe véve a tényt, hogy nincs meg a KRESZ által előírt 5,5 méter a parkoló autók mellett a jobb oldalon."

-----

A Budapest Közút válasza:
"Tisztelt Bejelentő!
A IX., Mátyás utca Lónyay utca és Imre utca közötti szakaszán a meglévő forgalmi rend egyértelmű, megfelel a hatályos jogszabályoknak.
A Lónyay utcai sarkon a menetirány szerinti jobb oldalon lévő „Megállni tilos” jelzőtábla egyértelműen jelzi, hogy azon az oldalon parkolni nem lehet.
Egyirányú forgalmú utcában, amennyiben a menetirány szerinti jobb oldalon megállási tilalom van érvényben és a bal oldalon jelzőtábla vagy egyéb jelzés nem tiltja a megállást, úgy a bal oldalon meg lehet állni, amennyiben a parkoló autó mellett egy forgalmi sáv szabadon marad.
Parkolási övezeten belül a parkolásra vonatkozó burkolati jelek felújítása az illetékes parkolási társaság feladata.
Tisztelettel,
BUDAPEST KÖZÚT Zrt."

-----

FRISSÍTÉS 2020.11.10.:

A Ferencvárosi Közterület-felügyelet válasza:
"Hivatkozva az 72566 számú bejelentésre tájékoztatom, hogy Bp. IX. kerület Mátyás u. parkolás szabályozás felülvizsgálata érdekében észrevételét hatáskör hiányában válaszadás céljából továbbítottuk az illetékes Budapest Közút Zrt. részére."

-----

Tisztelt Ferencvárosi Közterület-Felügyelet!

A KRESZ 40. § (2) szerint: Egyirányú forgalmi úton az úttest bal szélén - ha közúti jelzésből más nem következik - akkor szabad megállni, ha a jármű mellett az úttest jobb széléig mérve legalább 5,5 méter szélességű hely marad.

Jelenleg ez a kritérium közel sem valósul meg a Mátyás utcában a Lónyay utca - Imre utca közti szakaszon. Bár szankcionálva tudtommal nincs az itt történő parkolás, jogilag bármikor előfordulhat, hogy az itt parkolókat elkezdik büntetni, mivel valójában szabálytalanul parkolnak - hiszen sem tábla, sem felfestés nem jelzi, hogy itt parkolók lennének.

Ezért szeretném kérni az állásfoglalásukat: szabad az utcában a bal oldalon parkolni a jelzett szakaszon?

Amennyiben nem: kérem, kezdjék el szankcionálni az itt parkoló tucatnyi autót.
Amennyiben szeretnék, hogy lehessen itt parkolni: kérem, intézkedjenek a parkolók megfelelő táblázásáról és felfestéséről.

Köszönöm!

Probléma helyszíne
Budapest IX. kerület, Ferencváros, Mátyás u. 5

Hozzászólások

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Címzett!

    Felügyeletünk részére megküldött megkeresésére válaszolva mellékelten megküldöm XX/412-1/2021 ügyszámú levelünket.

    Tisztelettel
    Szökrény Judit
    ügyintéző
    Ferencvárosi Közterület-fel
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Járókelő Zsófia lezárta a bejelentést Megoldott eredménnyel.

  • Élhetőbb Városért hozzászólt a bejelentéshez.

    Ok, szerintem alternatív jogértelmezés, de igazából megkaptam a választ, mehet megoldottra. Köszönöm a segítséget!
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!

    A hivatkozott KRESZ pont alapján adtuk válaszunkat. A jogalkotó szándéka az volt, hogy az egyirányú út mindkét oldalán lévő parkolósávok között mindig maradjon annyi szabad hely,
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Járókelő Ügykezelő elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Járókelő Ügykezelő megváltoztatta a bejelentés leírását "Tisztelt Ferencvárosi Közterület-Felügyelet! A KRESZ 40. § (2) szerint: Egyirányú forgalmi úton az úttest bal szélén - ha közúti jelzésből más nem következik - akkor szabad megállni, ha a jármű mellett az úttest jobb széléig mérve legalább 5,5 méter szélességű hely marad. Jelenleg ez a kritérium köz...

  • Járókelő Ügykezelő megváltoztatta a bejelentés illetékesét "IX. kerület Ferencvárosi Közterület-felügyelet"-ról "Budapest Közút"-ra.

  • Élhetőbb Városért hozzászólt a bejelentéshez.

    Kérlek, hogy az alábbi kiegészítéssel küldjétek el újra az ügyet a Budapest Közútnak, amennyiben egyetértetek a hibával, amire felhívom a figyelmet:

    Tisztelt Illetékes!

    Köszönöm a bejelentésre adot
    ...
  • Élhetőbb Városért hozzászólt a bejelentéshez.

    A jogszabály tudtommal nem egy forgalmi sávról, hanem 5 méterről rendelkezik, de ennek még egyszer utánanézek
  • Dr Kardos Angelika elküldte az ügyet az illetékesnek: IX. kerület Ferencvárosi Közterület-felügyelet

  • Dr Kardos Angelika megváltoztatta a bejelentés illetékesét "IX. kerület Ferencváros Önkormányzata"-ról "IX. kerület Ferencvárosi Közterület-felügyelet"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!

    A IX., Mátyás utca Lónyay utca és Imre utca közötti szakaszán a meglévő forgalmi rend egyértelmű, megfelel a hatályos jogszabályoknak.

    A Lónyay utcai sarkon a menetirány szerinti
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!

    Hivatkozva az 72566 számú bejelentésre tájékoztatom, hogy Bp. IX. kerület Mátyás u. parkolás szabályozás felülvizsgálata érdekében észrevételét hatáskör hiányában válaszadás céljá
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 2. Mi ez?

  • Szalai Krisztina elküldte az ügyet az illetékesnek: IX. kerület Ferencváros Önkormányzata

  • Élhetőbb Városért bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére