Megoldatlan

Irreálisan hosszú piros lámpa a gyalogosoknak hétvégén és este is a Széna térnél

FRISSÍTÉS 2020.09.29.:

"Rendben, az érthető, hogy hétköznap napközben csak 120 másodperces periódusidővel tud működni a rendszer. A kérdésem az lenne, hogy hétvégén megoldható lenne-e, hogy egész nap a 90 másodperces periódusidejű program fusson?"

-----

A Budapest Közút válasza:
"A Széna tér egy összetett csomópont sok közúti és gyalogos iránnyal, egymástól eltérő közúti jármű-, gyalogos- és villamos igényekkel. A villamosok akadályoztatásának minimalizálása miatt ebben a csomópontban a Budapesten egyébként szokványos 90 másodperces periódusidő helyett 120 másodperces periódusban működnek a jelzőlámpák hétköznap és hétvégén is, amiben a villamosok és egyes közúti, valamint gyalogos irányok kétszer kapnak szabadjelzést. Erre a megoldásra a sűrű villamosközlekedés biztosíthatósága miatt van szükség.

A 120 másodperces periódusokat az esti órákban a kisebb tömegközlekedési forgalmi igény miatt 90 másodperces periódusú program váltja fel, amivel a gyalogosok alapvetően hosszabb zöldidőket kapnak. A gyalogos szabadjelzések hosszát általában a gyalogos forgalmi igények nagysága és a gyalogátkelőhely hosszának figyelembe vételével szoktuk beállítani. Ennek okán tapasztalhat olyat – amint az az Ön által mellékelt videón is látszik –, hogy alapvetően a villamos megállójáig elég a rendelkezésre álló szabadjelzés a Margit körút keresztezésére. A felvételen viszont látható az is, hogy a villamos peronján megállva 27 másodperces várakozás után ismét szabadjelzést kapnak a gyalogosok a Margit körút keresztezésére, azaz egy perióduson belül kétszer is kapnak zöldet a gyalogosok.

Az Ön által mellékelt másik videófelvételen az látszik, hogy a Csalogány utcában keleti irányból érkező járművek, illetve a gyalogosok egyszerre kapnak tiltójelzést a Csalogány utcát keresztező gyalogátkelőhelyen. Ennek oka az, hogy ezt a gyalogátkelőhelyet nem csak a Csalogány utcából érkező járművek keresztezik, hanem a Vérmező úton érkező, onnan jobbra kanyarodó járművek, továbbá a Széll Kálmán tér felől érkező járművek is, amikkel együtt a gyalogosok nem kaphatnak szabadjelzést, mivel az balesetveszélyes helyzeteket szülne. Az előfordulhat, hogy rövidebb időszakokban nem tapasztal a felsorolt irányokból érkező járműveket, azonban a teljes időben megadjuk a gyalogosoknak a szabadjelzést, amikor a keresztező járműirányok mindegyike tilos jelzést kap.

A fent leírt okok miatt Társaságunk a Széna tér jelzőlámpás irányításának módosítására nem lát lehetőséget. Megjegyezzük, hogy a BKK megbízásából jelenleg folyik a Széna tér jelentősebb áttervezése, ami középtávon segítheti majd többek között a gyalogosok közlekedését is a téren keresztül."

-----

Az érthető, hogy a hétköznap reggeli és késő-délutáni csúcsforgalomban miért az autók kapnak zöldfolyamot. Mert a nagy forgalmat el kell vezetni valahogy.

Viszont este és hétvégén a forgalom mértéke egyszerűen nem indokolja azt, hogy ilyen sokat kelljen várniuk a gyalogosoknak a zöldre. Esténként és hétvégenként más beállításokkal kéne működniük ezeknek a lámpáknak, mert ez így sajnos a szabadidős tevékenységek rovására megy. Jelenleg úgy tűnik, hogy a lámpákat irányító rendszer a hétköznapi csúcsforgalomra van optimalizálva, és senkit nem érdekel, hogy esténként és hétvégenként sétálna az ember.

A mellékelt ábra szerinti A és B pont, illetve A és C pont között 3 piros lámpába ütközik gyalogosként az ember, és mind a 3 külön-külön is túl sok időt rabol el az ember életéből. Külön bosszantó, hogy a kékkel jelölt Margit-körúti átkelőnél az 1-essel és 2-essel jelölt zebrákon olyan rövid ideig tart a gyalogosoknak a zöld, hogy ha nem igyekszik az ember, akkor két külön zölddel tud csak átjutni a Margit-körúton.

Valahogy létre kéne hozni azt a kompromisszumos megoldást, hogy hétköznap csúcsidőben az autókat preferálja a lámpabeállítás, esténként és hétvégenként pedig a gyalogosokat. Hiszen akkor eleve nincs is annyi autó, ami indokolná a jelenlegi beállításokat. Ezeket az elveket a többi nagy- illetve kis csomópontban is lehetne alkalmazni.

Probléma helyszíne
Budapest II. kerület, Széna tér

Hozzászólások

  • Dr Kardos Angelika lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

    A bejelentéstől számított 1 év alatt nem oldódott meg a probléma.
  • Garami Marika megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Járókelő Ügykezelő elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Járókelő Ügykezelő megváltoztatta a bejelentés leírását "Az érthető, hogy a hétköznap reggeli és késő-délutáni csúcsforgalomban miért az autók kapnak zöldfolyamot. Mert a nagy forgalmat el kell vezetni valahogy. Viszont este és hétvégén a forgalom mértéke egyszerűen nem indokolja azt, hogy ilyen sokat kelljen várniuk a gyalogosoknak a zöldre. Esténként és hétv...

  • Heizler Tamás hozzászólt a bejelentéshez.

    Rendben, az érthető, hogy hétköznap napközben csak 120 másodperces periódusidővel tud működni a rendszer. A kérdésem az lenne, hogy hétvégén megoldható lenne-e, hogy egész nap a 90 másodperces periódu...
  • Dr Kardos Angelika lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

    Az illetékes válasza alapján.
  • Járókelő Ügykezelőverified-profile hozzászólt a bejelentéshez.

    Kedves Tamás!
    Kérjük jelezz vissza, hogy a válasz alapján bejelentésedet milyen státusszal zárjuk.
  • Szász László megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megerősítésre vár"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Adminisztrátor!

    Az 52596-os számon nyilvántartott megkeresésre Társaságunk az alábbiakat válaszolja:

    Tisztelt Heizler Tamás úr!

    A Széna tér egy összetett csomópont sok közúti és gyalogos i
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 3. Mi ez?

  • Heizler Tamás hozzászólt a bejelentéshez.

    Illetve egy videó a Margit-körúton és Csalogány utcán való atjutási időről hétvégén:
    https://www.youtube.com/watch?v=Vc9yAxxGnTw&feature=youtu.be
  • Heizler Tamás hozzászólt a bejelentéshez.

    Egy videóval is szeretném demonstrálni a dolgot. Ez csak egy része a problémának. Itt az látható, hogy majdnem fél percig egyszerre van piros az autóknak és gyalogosoknak. Az is látszik a (hétvégén ké...
  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Heizler Tamás bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére