Megoldatlan

Csapnivaló bicikliút a budai rakparton II.

2017.04.01.

Az illetékes 2014. június 12. napján kelt válaszában a gyalog-és kerékpárút felúíjtását ígérte. Mikorra várható?

----

Eredeti bejelentés:
Tisztelt Cím,
a már korábban bejelentett Gellért rakparti kerékpárút burkolatának siralmas állapotát szeretném újfent bejelenteni. Előrelépés nem történt, azgyalog-és kerékpárút állapota folyamatosan romlik, mind a kerékpárosok, mind a gyalogosok számára balesetveszélyes itt a közlekedés. A kerékpárosok kénytelenek a kátyúkat kerülgetni, ezzel óhatatlanul a szembejövő forgalmat és a gyalogosokat veszélyeztetve. A kátyúzások körül sok helyen szétnyílt az aszfalt, egy ilyen résbe belefutva hatalmasat lehet esni. A gyalogosoknak felfestés, tábla nem jelzi, hogy itt biciklisekre kell számítani, hogy az életben maradás érdekében érdemes libasorban közlekedni.

A BKK 2013-as Duna tanulmánya szerint „A budai rakparti kerékpárút az egyik első, városrészeket átszelő kerékpáros főútvonal volt, és ma is ez a város egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonala. Mára a legdélebbi szakasz kivételével az északi városhatártól Nagytétényig összefüggően végigjárható. A budapesti szakasz egyben az EuroVelo 6 nemzetközi túraútvonal része is. Kialakításában azonban a 90-es évek lehetőségeit mutatja, tükrözve a beépítettség adta korlátokat és a fenntartás hiányosságait.” http://www.bkk.hu/apps/docs/duna_tanulmany.pdf Az elmúlt években a villamospályát és a gépjárműforgalom által használt közutat teljes körűen felújították, csupán a gyalog-és kerékpárúton nem történt fejlesztés ezen a világörökségi panorámával rendelkező részen. Egy átfogó rakparti felújítás tehát sajnálatosan nem valósult meg, az EuroVelo6 útvonal szégyene ez a szakasz.

Csakhogy legyen egy elképzelésük, nagyjából hány kerékpáros szív ezen a szakaszon: 2012-ben a CM-esek által mért adatok szerint „10 perc alatt 216(!!!) kerékpáros haladt át ezen a kereszteződésen. Ez a kiskörúti számláló adataival arányosítva nagyjából 15 ezer kerékpárost ad ki egy napon.” (http://criticalmass.hu/blogbejegyzes/20120912/critical-mass-365-gellert-ternel)
Egy tavaly tavasszal elvégzett civil mérés szerint a reggeli csúcsforgalomban 546 kerékpáros haladt itt át, míg a Múzeum krt.-i kerékpárszámlálónál 176-an. A kerékpárosok száma azóta csak növekedett, az idén tavasszal (?) induló BuBi rendszernek hála pedig a számuk folyamatosan nőni fog.
http://kerekparosbarat.wordpress.com/2013/04/15/kerekparral-a-gellert-rakparton/
És akkor a gyalogosokról még nem is beszéltünk – akik nagyrészt turisták.

A fentiekre tekintettel a korábbi bejelentésre adott válaszukat, miszerint a kerékpárút ellenőrünk rendszeresen ellenőrzi az út állapotát, a balesetveszélyes hibák javítását pedig folyamatosan végzik, nem áll módomban elfogadni. Az egész útburkolat balesetveszélyes hiba, amely egyedül teljes útburkolat javítással hárítható el hatékonyan.

Kérem a tisztelt közútkezelőt, hogy az útburkolattal kapcsolatos alábbi kérdéseimre választ adni szíveskedjenek:
• A szóban forgó útburkolat felújítására milyen terveik vannak? Előreláthatóan mikorra fog elkészülni egy nem balesetveszélyes útburkolat?
• Végeztek a szóban forgó közúton forgalomszámlálást? Ha igen, milyen eredménnyel?
• A korábbi útellenőrzésekről készített útellenőrzési naplót és jelentést el tudják küldeni?

Kérném a tisztelt ügyintézőt, hogy jelen bejelentést döntéshozói szintre eljuttatni szíveskedjen.

Ide vonatkozó törvényhelyek:
„A közút kezelője - az országos és a helyi közutak kezeléséről szóló jogszabályok szerint eljárva - köteles gondoskodni arról, hogy a közút a biztonságos közlekedésre alkalmas, közvetlen környezete esztétikus és kulturált legyen.” 1988. évi I. törvény 34. § (1)
„ A közút megrongálódását a közút kezelője - az országos és a helyi közutak kezeléséről szóló jogszabályok szerint eljárva - köteles kijavítani, és a közút forgalmának biztonságát veszélyeztető helyzetet elhárítani.” 1988. évi I. törvény 34. § (4)

„Éves javítási program szerint szükséges elvégezni a járdák, a gyalogutak, a kerékpárutak, valamint a gyalog- és kerékpárutak fenntartási munkáit. Ennek keretében gondoskodni kell a közműszerelvény rongálódások kijavításáról, a burkolaton keletkezett deformációk megszüntetéséről, a repedések kiöntéséről, a kiemelt szegélyek, valamint a kerékpárutak és járdák süllyesztett szegélyeinek megfelelő állapotáról.” 5/2004. (I. 28.) GKM rendelet 5.4. pont

Korábbi bejelentés: http://www.jarokelo.hu/budapest/bejelentesek/1048/csapnivalo-bicikliut-a-budai-rakparton

Probléma helyszíne
Budapest I. kerület, Várkerület, Szent Gellért rkp. 1

Hozzászólások

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!

    Tájékoztatjuk, hogy a Budapest XI. ker. Szent Gellért rakparton húzódó járda- és kerékpárút burkolat állapota ismert előttünk. Útellenőri Szolgálatunk a kerékpárút szakaszt rendsz
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Sági Katalin hozzászólt a bejelentéshez.

    Újraküldtem a bejelentést. Én már nem járok erre biciklivel, feladtam a budapesti bringás közlekedést. Másik bejelntésemben kifejtettem, hogy szerintem ez az egész szakasz úgy ahogy van szabálytalan:...
  • Járókelő Adminisztrátor lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Járókelő Adminisztrátor megváltoztatta a bejelentés leírását "Tisztelt Cím, a már korábban bejelentett Gellért rakparti kerékpárút burkolatának siralmas állapotát szeretném újfent bejelenteni. Előrelépés nem történt, azgyalog-és kerékpárút állapota folyamatosan romlik, mind a kerékpárosok, mind a gyalogosok számára balesetveszélyes itt a közlekedés. A kerék...

  • K. Nóra hozzászólt a bejelentéshez.

    Ez az ügy nagyon érdekelne engem is. Jelenleg szerintem Budapesten az első számú biciklis probléma, ami évek óta megoldatlan. Én naponta járok arra, a Rudas fürdő előtti szakaszon halálfélelmem van. V...
  • Sági Katalin hozzászólt a bejelentéshez.

    Ígéretesen hangzik. :D
  • Hargita Nándor hozzászólt a bejelentéshez.

    remélem nem rakják vissza :)

    "Örömmel tájékoztatom, hogy a kivitelezői kapacitás függvényében a Szent Gellért rakparti kerékpárút 2014. évben felújításra kerül. "

    ez viszont baromi jó hír!
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Cím!

    Társaságunkhoz érkezett „Bejelentés a www.jarokelo.hu oldalról (2076)” tárgyú elektronikus levelükkel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk:

    Örömmel tájékoztatom, hogy a kivitelez...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 2. Mi ez?

  • Banovec Zoltán hozzászólt a bejelentéshez.

  • Hargita Nándor hozzászólt a bejelentéshez.

    a villamost ugye nem lehet mozgatni, úgyhogy vagy a hegyet bontjuk el, vagy a rakpartot fedjük be, melyikre van nagyobb esély? :)

    na jó, a parkolók megszüntetésével lenne hely még némi bringasávnak,
    ...
  • Torma Dániel hozzászólt a bejelentéshez.

    Szerintem pedig a közlekedési módok helyes arányának megtalálásában nem nagyon játszik már az, hogy a gyalogosoknak nincs ott keresnivalójuk. Többen sétálnának ott, ha a rudasnál nemcsak félillegálban...
  • Hargita Nándor hozzászólt a bejelentéshez.

    akkor már inkább szüntessék meg a járdát a hegy mellett, legyen lesüllyesztve az út szintjére és tegyenek oda is "gömbsüvegsort", és tereljék oda a déli irányt.

    ezzel az átépítéssel a gyalogosok is f
    ...
  • Torma Dániel hozzászólt a bejelentéshez.

    Annyi történt már, hogy a Főkert az újrafásítás során az összes favermet stabilizált vízáteresztő burkolattal látta el, így azokon is át lehet már gyalogolni, kicsit nőtt a szélesség. Bringával azért...
  • Hargita Nándor hozzászólt a bejelentéshez.

    Isteni lenne, ha végre történne valami ezzel a szakasszal.

    Ha már szélesíteni nem lehet, legalább az aszfalt kopórétegét rakják rendbe és ha lehet, tüntessék el onnan azt a hirdetőoszlopot, ami beszű
    ...
  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Sági Katalin bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Felfestés kopott, láthatalan

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Budapest Közút
    Hattyú utca (I. kerület, Várkerület)
  • Válaszra vár
    1
    Válaszra vár
    1

    Be nem fejezett burkolat

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Budapest Közút
    Döbrentei utca (I. kerület, Várkerület)
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Kerékpársáv sok éve balesetveszélye

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Budapest Közút
    Lánchíd utca (I. kerület, Várkerület)
  Vissza az oldal tetejére