Megoldatlan

Gordiuszi csomó

FRISSÍTÉS: 2024.06.05.

A bejelentő válasza:

„Tisztelt Budapest Közút Zrt.!
Tisztelt Forgalomtechnikai kezelői főosztály!
Tisztelt anonim ügyintéző!

Sajnálattal vettem, hogy az általam bevezetett nevezéktant kérésem ellenére sem használták. Számomra egyértelmű: valamiért még mindig el akarják mismásolni az ügyet! Továbbra is szeretném kérni, hogy a Járókelőkhöz 2024. április 22. 15:46 -kor beküldött levelem 5 (öt) észrevételét egyesével értékeljék ki/reagáljanak rá! Ha már Önök helyett elvégezte a munkát egy járőkelő...
Amennyiben ezt megteszik, biztosan rá fognak jönni, hogy az Önök által javasoltak nem adhatnak megnyugtató, teljes megoldást, hiszen továbbra is kérdőjelek maradnak az itt közlekedők és az esetlegesen itt eljárő rendőrök fejében!

Az utolsó levelük kapcsán pedig elképesztőnek tartom, hogy a Budapest közútjaiért felelős intézmény Forgalomtechnikai főosztályán megfogalmazódhatnak és ki is jöhetnek olyan gondolatok a publikum elé, melyek szerint elismerik/kijelentik:
- a jelenlegi hibás forgalmi rend több tíz éve áll fenn;
- bár a KRESZ szerint egy katyvasz amit itt alkottak, de az itt napi szinten közlekedők és esetlegesen eljáró rendőrök gondoljanak arra/próbálják kitalálni, hogy mi lehetett az Önök egykori forgalmi rend megváltoztatásának okai.

Ez elképesztően komolytalan és elfogadhatatlan hozzáállás!

Vagy Önök szerint az rendben van, hogy a napi szinten az itt közlekedők és az esetlegesen itt intézkedő rendőrök minden egyes alkalommal mérlegeljék, gondolkodjanak, hogy mi lehetett az Önök forgalmi szabályozásának célja; hogy megértsék vajon mit lehet és mit nem (legalábbis az Önök eredeti szándéka szerint)? Mindeközben az összes itt áthaladó kerékpárosnak többszörösen át kell hágnia a KRESZ szabályait!

Pl. egy piros lámpán való áthaladás közigazgatási szabálysértésnek számít, melyet 2023-ban -gyors Google keresésem alapján- 50.000 Ft-tal büntettek a rendőrök . Amennyiben itt rendőri eljárás lenne, számíthatnának arra az itt megbüntetettek, hogy a Budapest Közút Zrt. átvállalja ezen büntetéseket?

Továbbra is kérem legyen egyértelmű, kristálytiszta logikájú a forgalmi rend a kifogásolt útszakaszon, ha már adott számunkra a mindennapi közlekedésünk alapját adó Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása (azaz KRESZ)!

Vagy Önök szerint ez túl nagy kérés?

Tisztelettel,
Domozi András”

-----

FRISSÍTÉS 2024.04.22.
A bejelentő visszajelzése:
“ Tisztelt anonim ügyintéző!
Tisztelt Budapest Közút Zrt / Forgalomtechnikai kezelői főosztály!

Sajnálattal olvastam levelüket, mert úgy gondolom vagy nem töltöttek elég időt az észrevételem megértésével, a helyszín megvizsgálásával, vagy valami miatt direkt nem a lényegi részre koncentrálnak. (Lásd motoros áthaladás, mely eredeti észrevételem "+1 észrevétele" volt.)

Készítettem egy térképet, amit csatolva megtalálnak.
A térkép Google Maps-ról származik, melyen feltüntettem a táblákat, azok viszonylag pontos elhelyezkedését pedig nyílakkal jelöltem, mely pontokat betűkkel (A, B, C, D) is elláttam az érdemi kommunikáció elősegítése miatt.

Tételesen ezek szerepelnek a térképen:
"A" hely: "Zsákutca kerékpáros továbbhaladási lehetőség"
"B" hely: itt található a földbe süllyeszthető oszlop, forgalomirányító lámpával és táblákkal. Mindkét irányból tételesen:"Behajtani mindkét irányból tilos" + "Kivéve engedéllyel" kiegészítő tábla + forgalomirányító lámpa (piros és (gondolom) zöld jelzéssel (ha épp földbe süllyedt állapotban van az oszlop - amit sosem láttam még))
"C" hely: "Behajtani mindkét irányból tilos" + "Kivéve célforgalom"
"D" hely: "Zsákutca kerékpáros továbbhaladási lehetőség"

"A" hely irányában található Hűvösvölgy
"D" hely irányában található Széll Kálmán tér

Észrevétel #1:
A "C" helyen elhelyezett "Mindkét irányból behajtani tilos" táblának nincs párja. Ez így helytelen táblakihelyezés.

Észrevétel #2:
Széll Kálmán tér irányából Hűvösvölgy felé kerékpárral közlekedve a "D" ponton elhelyezett jelzések által hordozott információ nem egybevágó a "C" ponton elhelyezett jelzések által hordozott információval.
Konkrétan: "C" ponttól a kerékpáros továbbhaladása is tiltott a "Kivéve célforgalom" kiegészítő tábla miatt, abban az esetben, ha nem célmegállást hajt végre a kerékpáros. (Tehát a kerékpárosok 99,9%-a.)

Észrevétel #3, mely észrevétel #2-n alapul: Mivel ez a kiegészítő tábla a "Behajtani mindkét irányból tilos" táblát egészíti ki, így értelmezhetetlen, hogy meddig tart a célforgalom minősítés.

Észrevétel #4:
"B" helyen mivel nem csak táblák, hanem forgalomirányító lámpa is kihelyezésre került, így az ide - bármely irányból - eljutó forgalom számára a forgalomirányító lámpa az irányadó a közlekedési piramis (*1) szerint. Ez a forgalomirányító lámpa nagyon sok éve ha működik, rendre csak pirosat ad. Tehát a kerékpáros forgalom valójában korlátozva van mind a két irányból, ilyen formán a "B" helyen a forgalmat irányító jelzések információja nem egybevágó az "A" illetve "D" helyeken található jelzések által hordozott információkkal.

Észrevétel #5:
Egyáltalán mi szükség van ezen a környéken erre a földbe süllyeszhető oszlopra? (Hiszen a hely forgalomirányítási komplexitását ez adja.)

Közlekedési piramis (*1):
(0. Amit látunk)
1. Rendőri jelzések
2. Lámpa jelzések
3. Jelzőtáblák
4. Útburkolati jelzések
5. Jogszabályok
És kérem ne vigyék el a levelezést abba az irányba, hogy ez így nem is teljesen igaz. Ismerem a "problémakört", amit pl ez a videó is elmagyaráz: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=G6XitMogBT0 .

Kérem újabb válaszukban használják az általam bevezetett nevezéktant, a mellékelt térképet az újbóli mellébeszélés elkerülése végett!

Köszönettel,
Domozi András”

——————

Gordiuszi csomó:
Kerékpárral Hűvösvölgy és Széll Kálmán tér közötti frekventált kerékpárúton közlekedve véleményem szerint a kerékpárosok egy feloldatlan KRESZ problémába ütköznek 10+ éve a Völgy utcában.

Íme Hűvösvölgy felől érkezve az első tábla: (Google StreetView @2022 június - a jelenlegi helyzet ezzel ekvivalens)
https://www.google.com/maps/@47.5372602,18.9748192,3a,15y,132.81h,87.54t/data=!3m6!1e1!3m4!1ska-brzgdHECDVtLIpe9OsA!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu
Értelmezésemben: tehát kerékpárral hajtva ez nem zsákutca, a továbbhaladás kerékpárosok számára biztosított.

Pár tízméterrel később: (Google StreetView @2022 június - a jelenlegi helyzet ezzel ekvivalens)
https://www.google.com/maps/@47.5368348,18.9753708,3a,64.1y,155.14h,79.29t/data=!3m6!1e1!3m4!1se8BIGAlZHMKVNrwL1ikVaQ!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu
Értelmezésemben: behajtani mindkét irányból tilos, kivéve engedéllyel. Azt gondolom az előző táblával nincs ez a tábla összhangban, illetve véleményem szerint engedélye csak ezen tábla utáni szakaszon garázzsal rendelkezőknek lehet. (Ha a lámpa működik és tilos jelzést ad - mint ahogy a csatolt képen is -, akkor a helyzet még súlyosabb kerékpáros szempontból, hiszen 2 tilalom is életben van.)

Csatolt képek:
Csatoltam a napokban készített képeket. A forgalomirányítási lámpa éppen működik és tilos jelzést ad.
Illetve a másik irányból (Széll Kálmán tér -> Hűvösvölgy) van egy Behajtani tilos mindkét irányból tábla (bár ennek párját nem találtam, így egy "sima" Behajtani tilos tábla lenne a helyes), kiegészítve egy "Kivéve célforgalom" táblával. Az itt közlekedő kerékpárosok 99,9%-a szerintem nem célforgalomban van, hiszen nem a 2 tábla között van dolga/nem ott lakik/nem áll meg, így ez is problémás szerintem.

Eredeti cél:
Azt gondolom az eredeti cél, a nagy forgalom esetén a Hűvösvölgyi útról átcsoportosuló forgalom csökkentése, megszűntetése volt a Völgy utcában. Az idők során a táblák módosítgatva lettek (lásd Széll Kálmán tér -> Hűvösvölgy irányból Google StreetView és a mai állapotot), de szerintem továbbra is igen kaotikus a helyzet. A kerékpárosok jogilag módszeresen el vannak lehetetlenítve ezen a szakaszon 10+ éve, annak ellenére, hogy ez egy igen frekventált út a kerékpárosok körében. Ezt talán jól bizonyítja ez a térkép is:
https://merretekerjek.hu/#zoom=15.448742988769679&lat=47.5324&lon=18.9806&scope=varosban

Megoldási ötlet:
- Azt csak remélem, hogy nem az lesz a megoldás, hogy a kerékpárosok is kitiltást kapnak ezen útszakaszról.
- A "Kivéve kerékpár" táblák kihelyezése sokat segíthet a helyzeten, de a forgalomirányító lámpa problémája így még továbbra sem feloldott kerékpáros szempontból.
- Széll Kálmán tér felől a pár nélküli "Behajtani tilos mindkét irányból (kivéve célforgalom)" táblaegyüttes cseréje "Behajtani tilos (kivéve célforgalom) táblaegyüttesre.

+1 észrevétel:
Azt gondolnám, hogy ez az útszakasz megnyitható lenne motorosok előtt is. Véleményem szerint a Hűvösvölgyi út Hűvösvölgy felé tartó sávja túl szűk és dupla záróvonallal védett, így dugó esetén a motorosok is végig kell, hogy állják a dugót - tehát a KRESZ szerinti előre sorolási lehetőséggel ott nem tudnak élni -, így a kipufogógázt is be kell lélegezniük, szűrés nélkül (<-> autósok: utastéri légszűrő); vagy épp esőben ázniuk kell.
Továbbá a Hűvösvölgyi úton áthaladó motorosok száma töredéke lehet az autós forgalomnak, így a Völgy utca terheltsége ezen a szakaszon talán továbbra sem lenne nagy.

Kérném szépen az ügy felkarolását, kivizsgálását!

Probléma helyszíne
Budapest II. kerület, Völgy u. 29

Hozzászólások

  • Pál András lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

    Az Illetékes szakmai válasza alapján.
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Adminisztrátor!

    A https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/141845/gordiuszi-csomo bejelentésre a következő választ adjuk:

    Tisztelt Domozi András Úr!

    Ahogy azt korábbi levelünkben megírtuk
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Dr Kardos Angelika elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Dr Kardos Angelika megváltoztatta a bejelentés leírását "FRISSÍTÉS 2024.04.22. A bejelentő visszajelzése: “ Tisztelt anonim ügyintéző! Tisztelt Budapest Közút Zrt / Forgalomtechnikai kezelői főosztály! Sajnálattal olvastam levelüket, mert úgy gondolom vagy nem töltöttek elég időt az észrevételem megértésével, a helyszín megvizsgálásával, vagy valami miatt direkt...

  • D. András hozzászólt a bejelentéshez.

    Kedves Járókelők csapata!

    Köszönöm kitartó munkájukat és kérem továbbítsák következő levelemet a Budapest Közút Zrt. felé!

    Tisztelt Budapest Közút Zrt.!
    Tisztelt Forgalomtechnikai kezelői főosztály!
    ...
  • H B L megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megerősítésre vár"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Adminisztrátor!

    A https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/141845/gordiuszi-csomo bejelentésre a következő választ adjuk:

    Tisztelt Domozi András Úr!

    Társaságunkhoz érkezett ismételt megke
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • D. András hozzászólt a bejelentéshez.

    Tisztelt Captain Traffic!

    Köszönöm, de van hobbim, több is.

    Szerencsére eddig én sem hallottam rendőri intézkedésről itt kerékpárosok kapcsán, de vajon meddig lesz/lenne ekkora szerencséje az itt kö...
  • Captain Traffic hozzászólt a bejelentéshez.

    Azért neked jó sok időd van, nem ártana egy hobbi...
    Szerencsére a rend éber őrei nem itt tengetik mindennapjaikat, hogy napi 50 kerékpárost megfogjanak olyan forgalmi rend miatt, amit egyértelműen a...
  • E. Mátyás elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • E. Mátyás megváltoztatta a bejelentés leírását "Gordiuszi csomó: Kerékpárral Hűvösvölgy és Széll Kálmán tér közötti frekventált kerékpárúton közlekedve véleményem szerint a kerékpárosok egy feloldatlan KRESZ problémába ütköznek 10+ éve a Völgy utcában. Íme Hűvösvölgy felől érkezve az első tábla: (Google StreetView @2022 június - a jelenlegi helyzet ezz...

  • D. András hozzászólt a bejelentéshez.

    Kedves Járókelők csapata!

    Sajnálattal olvastam az illetékesek válaszát. Készítettem egy térképet, rajta táblákkal, illetve válaszoltam a levelükre. Kérem továbbítsátok részükre!

    Köszönöm előre is!
    ...
  • Járókelő Csilla lezárta a bejelentést Megoldott eredménnyel.

    Illetékes szakmai visszajelzése alapján
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Adminisztrátor!

    A https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/141845/gordiuszi-csomo bejelentésre a következő választ adjuk:

    Tisztelt Domozi András Úr!

    Társaságunkhoz érkezett megkeresésével
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 3. Mi ez?

  • D. András hozzászólt a bejelentéshez.

    Ma is tanultam valamit, köszi Máté! :) (A "kivéve..." tábla már nem volt meg, hogy az a kerékpárost is feloldozza még akkor is, ha nincs kiírva.)
  • Nagy Máté hozzászólt a bejelentéshez.

    Mindkét irányba behajtani tilos tábla alatt ha van kiegészítőtábla „Kivéve engedéllyel”, „Kivéve taxi”, vagy „Kivéve ..... (tömegközlekedési vállalat)” oda kerékpáros is behajthat.

    A célforgalom és...
  • Gál Miklós elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • D. András bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére