Válaszra vár

Parkoló autók a zöld területen

FRISSÍTÉS 2024.04.09.
Budapest Főváros Önkormányzata válasza:
A bejelentés tárgyát képező Budapest IV., Rózsa u. 19. szám alatti „közterület” megnevezésű (71182/15) helyrajzi számú ingatlan valóban a Fővárosi Önkormányzat tulajdonát képezi, azonban álláspontunk szerint – ellentétben a Budapest Főváros IV. Kerület Újpest Önkormányzata Polgármesteri Hivatala Városüzemeltetési Főosztályának (továbbiakban: Újpest Önkormányzata) válaszában foglaltakkal - az ingatlan üzemeltetése Újpest Önkormányzata feladatkörébe tartozik az alábbiak alapján:

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 23. § (5) bekezdés 1. pontja szerint a kerületi önkormányzat feladata „helyi közutak, közterek és parkok kezelése, fejlesztése és üzemeltetése”.

Ahogy az az Mötv. 23. § (4) bekezdés 1. pontjából kiderül, a Fővárosi Önkormányzat feladatkörébe a: „1. törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kiemelt forgalmú vagy országos közúti közlekedésben fontos szerepet játszó főútvonalak, sugár- és gyűrűirányú közutak, kiemelt tömegközlekedési csomópontok, kiemelt közparkok és közterek kezelése, fejlesztése, üzemeltetése, valamint ezeken a területeken a közterület-felügyelet működtetése, illetve a főváros teljes területén a forgalomtechnikai kezelői és üzemeltetői feladatok ellátása, forgalomszervezés;” tartozik. A Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő főútvonalak, közutak és közterületek kijelöléséről szóló 432/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet is csupán a bejelentésben jelzett ingatlan melletti Rózsa utcát (72259 hrsz) jelölte meg a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő területnek, a tárgyi ingatlant nem.

A fővárosi és kerületi önkormányzati feladatok kétszintű elhatárolásának lényege abban áll, hogy a főváros az országban különleges helyzetet tölt be, és a főváros egésze alkot egy természetes földrajzi egységet. A fővárosi és kerületi kötelező önkormányzati feladatok elhatárolási pontjait az Mötv. vonatkozó kommentárja szerint a feladatok „súlya”, jelentősége; a kerületi határok; munkaszervezési lehetőségek; a végrehajthatóság szempontjai, valamint az határozza meg, hogy az általános szabályozási hatáskör általában fővárosi feladat, míg az üzemeltetési kerületi. Az ingatlantulajdoni viszony is az egyik elhatárolási szempont lehet, azonban esetünkben a fentiek miatt egyértelmű az elhatárolás függetlenül a tulajdoni viszonyoktól. Mindezt megerősíti, hogy a Fővárosi Önkormányzat soha nem végzett beruházási, üzemeltetési, kezelési tevékenységet az ingatlanon, ellenben Újpest Önkormányzata az ingatlanon játszóteret alakított ki, melyet az ott elhelyezett táblán saját tulajdonként és saját üzemeltetésűként jelölt meg, azaz – a fenti jogértelmezésnek megfelelően – kezelési, üzemeltetési és fenntartási feladatokat végez az ingatlanon. Megjegyezzük, hogy – függetlenül jelen levelük tárgyától - a játszótér kialakítása kapcsán a tulajdoni és használati viszonyok a Fővárosi Önkormányzat és a beruházó Újpesti Önkormányzat között rendezést igényel.

A hivatkozott jogszabályhelyekből, a kerület tárgyi ingatlant érintő gyakorlatából és az ingatlan jellegéből – azaz, hogy az ingatlan elsősorban a körülötte épült panel társasházak és a kerületi lakók használatában áll – következik, hogy a tárgyi ingatlanon a közterület kezelése, fejlesztése és üzemeltetése a kerület feladata. A kerület közterület üzemeltetési feladatából eredően az azzal összefüggő igények rendezése is a kerület hatáskörébe tartozik, így amennyiben a bejelentés tárgyát képező területen az üzemeltetés körében a beton aljzat felesleges, akkor a zöldfelület helyreállításával kapcsolatos feladat az Újpesti Önkormányzathoz tartozik.

Miután a bejelentés kitér a zöld területen történő parkolásra, ezért - a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal folytatott előzetes egyeztetés alapján - tájékoztatjuk, hogy a jelenlegi szabályozás mellett a közterületi parkolás ellenőrzési feladatainak végzésével kapcsolatosan az adott területen Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Városüzemeltetési Főosztály (1041 Budapest István út 14., Tel.: 231-3148, Fax: 231-3149, e-mail: varosuzem.fooszt@ujpest.hu) vagy Újpesti Önkormányzati Rendészet (1042 Budapest Király utca 9., I. emelet, Tel.: 231-3250, Fax: 231-3282, e-mail: kozterulet@ujpest.hu) az illetékes.

----
Frissítés 2024.03.07.: A kerület válaszával az önkormányzatnak megküldve.

"A Nyár utca és Rózsa utca sarkán található zöld területre vonatkozó jelzésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy a jelzett, 71182/15 Hrsz-ot viselő terület a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában áll.
Bár kérésével teljes mértékben egyetértünk és Önkármanyzatunk is elhivatott a zöld területek megvédésével valamint visszaállításával kapcsolatban, sajnos nem áll módunkban a területen átalakításokat végezni.

Kérésével kapcsolatban Budapest Főváros Önkormányzata jogosult eljárni."

----

Nyár utca és Rózsa utca sarkán található zöld területre parkolnak az autók. A területen régen könnyűszerkezetű boltok voltak melyek betonalapjaira állnak . Elhanyagolt egy a pár négyzetméternyi terület, amely egy zöld terület. Kérnénk a beton elszállítását és a terület fűvesítését, fásítását.

Probléma helyszíne
Budapest IV. kerület, Újpest, Rózsa u. 21

Hozzászólások

  • R eni elküldte az ügyet az illetékesnek: IV. kerület Újpest Önkormányzata

  • R eni megváltoztatta a bejelentés leírását "Frissítés 2024.03.07.: A kerület válaszával az önkormányzatnak megküldve. "A Nyár utca és Rózsa utca sarkán található zöld területre vonatkozó jelzésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy a jelzett, 71182/15 Hrsz-ot viselő terület a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában áll. Bár kérésével teljes mértékben egyetértün...

  • R eni megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Budapest Főváros Önkormányzata"-ról "IV. kerület Újpest Önkormányzata"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!

    A JAROKELO-BUDAPEST-00140279 azonosítószámú bejelentés kapcsán az alábbi tájékoztatást tudjuk adni:

    A bejelentés tárgyát képező Budapest IV., Rózsa u. 19. szám alatti „közterüle
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 2. Mi ez?

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Járókelő!

    Ezúton tájékoztatom, hogy levelét érkeztettük az FPH_KOZP- 178085/2024-es érkeztetőszámon és továbbítottuk a Főpolgármesteri Hivatal Várostervezési Főosztálya részére.

    Tisztelette
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 4. Mi ez?

  • Szalai Krisztina elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Főváros Önkormányzata

  • Szalai Krisztina megváltoztatta a bejelentés leírását "Nyár utca és Rózsa utca sarkán található zöld területre parkolnak az autók. A területen régen könnyűszerkezetű boltok voltak melyek betonalapjaira állnak . Elhanyagolt egy a pár négyzetméternyi terület, amely egy zöld terület. Kérnénk a beton elszállítását és a terület fűvesítését, fásítását."-ról "Fr...

  • Szalai Krisztina megváltoztatta a bejelentés illetékesét "IV. kerület Újpest Önkormányzata"-ról "Budapest Főváros Önkormányzata"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!

    A Nyár utca és Rózsa utca sarkán található zöld területre vonatkozó jelzésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy a jelzett, 71182/15 Hrsz-ot viselő terület a Fővárosi Önkormányzat t
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 4. Mi ez?

  • Járókelő Csilla elküldte az ügyet az illetékesnek: IV. kerület Újpest Önkormányzata

  • Anonim Járókelő bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Megtelt komposztgyüjtő

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: IV. kerület Újpest Önkormányzata
    Ősz utca (IV. kerület, Újpest)
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Kiszáradt fa

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: IV. kerület Újpest Önkormányzata
    Rózsa utca (IV. kerület, Újpest)
  Vissza az oldal tetejére