Megoldásra vár

Elhagyott, romos bódék a Népliget sarkánál

Frissítés 2023.02.14
Budapest Főváros Önkormányzat válasza:
A pavilonok alatti terület a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterület, így hatósági eljárás megindítására került sor a jogellenes közterület-használat megszüntetése és a közterület eredeti állapotba történő helyreállítása érdekében. A hatósági eljárás keretében a tulajdonosok bontásra történő felszólítása megtörtént, azonban a kötelezettségnek határidőben nem tettek eleget.
Fentiek okán a döntés végrehajtását a hatóság elrendelte. Jelenleg a bontás és az eredeti állapotba történő helyreállítás végrehajtása a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közreműködésével folyamatban van, azonban az eljárás igen hosszú időt vesz igénybe, így annak lezárásáig szíves türelmét és megértését kérjük.
..................
A Népligetben, az metróállomás előtti aluljáró kőbányai kijáratának közelében, a metrópótló buszok megállója mögött üres, romos bódék állnak. A bodegák már évek óta üresek: az üvegük törött, az egyiknek a hátsó ajtaja is hiányzik. Itt látszik, hogy bent szemét halmozódik – ez nem csak gusztustalan látvány, hanem közegészségügyi problémákat is felvethet. A romos bódék környékén szintén gyakran felgyűlik a szemét, nyáron orrfacsaró ürülékszag is érezhető volt a környéken.
Mindez nagyban rontja a városképet. Mivel pont szemben van a távolsági buszpályaudvar, itt van a metrómegálló, a villamos, a vidékről érkezők ezt látják Budapestből. Ráadásul pont erről a részről a legkönnyebb megközelíteni a Népligetet is, így ezek a lepusztult romok az egész Népliget összképét rontják. Aki nem megy beljebb a parkba, az csak ezt a pusztulatot látja. S hiába van mellettük a szép új lift, mégis kiábrándító lesz a környék összképe. Amit naponta több tízezer ember lát egy forgalmas kereszteződésben.
Mivel úgyis zajlik a Népliget újratervezése, mielőbb orvosolni kellene ezt a problémát. Ha a bódék maradnak, akkor kötelezni kellene a tulajdonost/bérlőt (ha van) a jelenlegi, a városképet rontó állapotok felszámolására és a felújításra. Ha hosszú távon nem maradnak itt a bódék (és talán ez lenne a jobb), akkor mielőbb le kellene őket bontani. A kosz és a piszok felszámolása, a környék rendbe tétele lehetne a Népliget felújításának első lépése – egy viszonylag kicsiny és relatíve olcsó, de jelzésértékű, jól kommunikálható beavatkozás.
(Utána a későbbiekben akár lehetne kulturált vendéglátóhely is itt, de arra a jelenlegi romok aligha túl alkalmasak.)

Probléma helyszíne
Budapest X. kerület, Kőbánya, Üllői út 106

Hozzászólások

 • T. Andrea megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

 • T. Andrea megváltoztatta a bejelentés leírását "A Népligetben, az metróállomás előtti aluljáró kőbányai kijáratának közelében, a metrópótló buszok megállója mögött üres, romos bódék állnak. A bodegák már évek óta üresek: az üvegük törött, az egyiknek a hátsó ajtaja is hiányzik. Itt látszik, hogy bent szemét halmozódik – ez nem csak gusztustalan látvá...

 • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

  Tisztelt Bejelentő!

  A Budapest X. kerület Népliget metró feljárat közelében álló 2 db vendéglátó pavilonra vonatkozó, JAROKELO-BUDAPEST-00115560 azonosítószámú bejelentését - mely szerint a tárgyi pa
  ...
 • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

 • Budapest Főváros Önkormányzata válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

  Tisztelt Járókelő!

  Ezúton tájékoztatom, hogy levelét érkeztettük az FPH_KOZP- 12625 /2023-as érkeztetőszámon és továbbítottuk a Főpolgármesteri Hivatal Vagyongazdálkodási Főos
  ...
 • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 4. Mi ez?

 • Gál Miklós elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Főváros Önkormányzata

 • Gál Miklós megváltoztatta a bejelentés illetékesét "X. kerület Kőbánya Önkormányzata"-ról "Budapest Főváros Önkormányzata"-ra.

 • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

  HFO/184/2/2023

  Tisztelt Járókelő.hu!

  A tárgyi bejelentésére hivatkozással tájékoztatom, hogy a bejelentésben érintett, a Népligetben található terület Budapest Főváros Önkormányzatának tulajdonát ké
  ...
 • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 4. Mi ez?

 • Gál Miklós megváltoztatta a bejelentés nevét "elhagyott, romos bódék a Népliget sarkánál"-ról "Elhagyott, romos bódék a Népliget sarkánál"-ra.

 • ms.imoen mustard hozzászólt a bejelentéshez.

 • Barna Ferenc hozzászólt a bejelentéshez.

  Úgy hallottam, korábban a kerület a fővároshoz küldte a problémát jelzőket, illetékesség hiányára hivatkozva, és elvileg a főváros az illetékes.
 • Á. Laci elküldte az ügyet az illetékesnek: X. kerület Kőbánya Önkormányzata

 • Barna Ferenc bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

 • Válaszra vár
  1
  Válaszra vár
  1

  Patkányok

  Beküldés ideje:
  Beküldte: Anonim Járókelő
  Illetékes: Budapest Főváros Önkormányzata
  Unnamed Road
 • Válaszra vár
  2
  Válaszra vár
  2

  A szélek töredezettek

  Beküldés ideje:
  Beküldte: Garami Gáborné
  Illetékes: Budapest Főváros Önkormányzata
  Kosztolányi tér (XI. kerület, Újbuda)
  Vissza az oldal tetejére