Megoldott

Gyalog- és kerékpáros útvonalra rakott terasz

FRISSÍTÉS: 2022.08.22
A IX. kerület Ferencváros Ökormányzatának válasza:

,,Forgalomtechnikai kezelői kérdésekben Önkormányzatunk nem tud állást foglalni. Kétsége esetén kérdéseivel a Budapest Közút Zrt.-hez fordulhat.
A 1,5 méter széles szabad gyalogosfolyosó megtartását a Rendőrség jogosult ellenőrizni."

-----

FRISSÍTÉS 2022. 08. 22.

Bejelentő válasza:

Köszönöm a gyors választ, de a hivatkozott jogszabály szerintem nem vonatkozik az adott helyszínre. A Veszélyhelyzeti törvény két releváns állítást tesz:
- egyrészt hogy a kitelepülés "közúti forgalomtól elzárt terület" esetében a terület felezővonaláig gyakorolható,
- másrészt hogy kitelepülés mellett "a járda hasznos szélessége (gyalogossáv) 1,50 méternél kevesebb nem lehet".

A szóban forgó terület azonban semmiképp sem járda, hiszen a járda a KRESZ szerint "az útnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló - az úttesttől szintkülönbséggel, kiemelt szegéllyel, vagy más látható módon elhatárolt - része". Ilyen járda a képen a szürke kősáv és a házfal között található, a kitelepülés azonban nagyrészt nem ezen áll, hanem magán az úttesten, ami itt "Gyalogos és kerékpáros övezet (zóna)" táblával van megjelölve. Ez a KRESZ szerint (13. § (1) i/1.) olyan terület, "amelynek útjai a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedésére szolgálnak". A kerékpár viszont jármű (KRESZ I. sz. függelék), így a szóban forgó terület "közúti forgalomtól elzárt terület" sem lehet, csupán azt korlátozza jelzőtábla, hogy milyen járművek közlekedhetnek a területen.

Ha a terület járda lenne, akkor valóban megfelelne a kialakítás a Veszélyhelyzeti törvényben foglaltaknak, de gyakorlatilag az összes körülmény ellentmond annak, hogy járda lenne. Ha a szürke kőszegélyek közötti területet úttestnek tekintjük (ahogyan az szerintem a KRESZ-ből következik), akkor semmilyen kitelepülésre nem adna indokot a Veszélyhelyzeti törvény, kitelepülés csakis a járdaszegély és a járda közötti sávon létesülhetne ilyen alapon, másfél méter szabadon hagyása mellett. De ha a Veszélyhelyzeti törvényben szereplő "közúti forgalomtól elzárt területnek" tekintjük ezt a részt (bár szerintem a KRESZ-ből nem ez következik), akkor is csak a házfalhoz közelebbik kitelepülés lenne szabályos, de a tér felőli már nem, hiszen az a terület felezővonalán túl esik már.

----------------------

FRISSÍTÉS 2022. 08. 22.

IX. kerület Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal
Városüzemeltetési és Felújítási Iroda Közterület-üzemeltetési Csoport válasza:

A Kormány a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX tv. (továbbiakban: Veszélyhelyzi törvény) 149. §-ával úgy döntött, hogy 2022. szeptember 30. napjáig az önkormányzatok tulajdonában álló közterületekhez közvetlenül csatlakozó vendéglátó üzletek, a saját üzletük előtti közterület gyalogjárda részét önkormányzati hozzájárulás nélkül használhatják a törvényben foglalt feltételek betartása mellett. Többek között akkor, ha az üzlet közterületre nyílik, csak a saját üzlet előtti gyalogjárda területére történik a kitelepülés és az 1,5 méter széles szabad gyalogos folyosót biztosítják. A törvény szerint ezen esetekben nem kell az illetékes önkormányzattól engedélyt sem kérni, mert a törvény alapítja a használati jogot. A rendőrség ellenőrzi a szabad gyalogosfolyosó megtartását.
A Veszélyhelyzeti törvény 149. § szerint:
"(1) A közterület e törvény szerinti használatára 2022. szeptember 30. napjáig a közterülethez közvetlenül csatlakozó vendéglátó üzletnek az üzemeltetője, bérlője vagy tulajdonosa (a továbbiakban együtt: használó) közterület-használati hozzájárulás megfizetése nélkül ingyenesen jogosult.
(2) A használó a közterületnek a közterülethez közvetlenül csatlakozó vendéglátó üzlet előtti részét - a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza működtetése céljából - a vendéglátó üzlet közterülethez csatlakozó épülethatára szélességében használhatja.
(4) A (2) bekezdés szerinti használati jogot
b) a közúti forgalomtól elzárt terület (tér vagy sétálóutca) esetében a szemben lévő vendéglátó üzletek a terület felezővonaláig gyakorolhatják.
(7) A (6) bekezdésben meghatározott szabályozás hiányában a zavartalan közúti és gyalogos közlekedést úgy kell biztosítani, hogy
a) a járda hasznos szélessége (gyalogossáv) 1,50 méternél kevesebb nem lehet,
(9) A (6) és (7) bekezdésben foglaltak ellenőrzésére és intézkedés megtételére a rendőrség jogosult. A rendőr felszólítására a használó köteles a közúti és gyalogos közlekedés akadályozását haladéktalanul megszüntetni."

Tájékoztatom, hogy mind a Veszélyhelyzeti törvény, mind a közterületek használatáról és rendjéről szóló 3/2016. (I.29.) számú önkormányzati rendelet és a településkép védelméről szóló 35/2017. (XII.22.) önkormányzati rendelet a szabad gyalogossáv szélességét 1,5 m-ben határozza meg.
Fentiekre tekintettel az Önkormányzat nem korlátozhatja a Veszélyhelyzeti törvénnyel biztosított használati jogot.

----------------------

A Bakáts tér délnyugati sarkán, a Ráday utca csatlakozásánál kiülős rész került a frissen kialakított gyalog- és kerékpáros övezet érintett szakaszára, így ha az ember hosszanti irányban kíván végigkerékpározni a Ráday utcán, ezt ugyan szabályosan megteheti mindkét irányban, de itt a székek közti kb. kétméteres sávon kell osztoznia a fogyasztó vendégekkel, a felszolgálókkal és a járókelőkkel. Minden érintett számára zavaró ez a szűkület, talán még balesetveszélyesnek se lenne túlzás nevezni, így kérném a kiülős rész korlátozását - ha csak az épület felőli asztalok lennének kinn, de a tér felőliek már nem, az bizonyára elég is lenne.

Probléma helyszíne
Budapest IX. kerület, Ferencváros, Bakáts tér

Hozzászólások

  • R eni lezárta a bejelentést Megoldott eredménnyel.

    Köszönjük a visszajelzést!
  • Baranyai Zsolt hozzászólt a bejelentéshez.

    A tér felőli teraszrész eltűnt, azaz a bejelentés megoldódott, köszönöm!
  • Jakab Imola megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Járókelő Egyesület!
    Bejelentésük alapján megvizsgáltuk a Bakáts téren a veszélyhelyzeti törvény ideje alatt megvalósult kitelepülést, amelyről forgalomtechnikai kezelői hozzájárulást nem kért
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 2. Mi ez?

  • Járókelő Ügykezelőverified-profile hozzászólt a bejelentéshez.

    Szia Zsolt!

    Időnként én kezeltem a bejelentéseidet és azt tapasztaltam, hogy kiválóan reflektálsz. Ennek kapcsán arra gondoltam, hogy csatlakozhatnál a Járókelő csapatához!
    Budapesti csapatunkba fo...
  • T Julcsi elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • T Julcsi megváltoztatta a bejelentés illetékesét "IX. kerület Ferencváros Önkormányzata"-ról "Budapest Közút"-ra.

  • T Julcsi megváltoztatta a bejelentés leírását "FRISSÍTÉS 2022. 08. 22. Bejelentő válasza: Köszönöm a gyors választ, de a hivatkozott jogszabály szerintem nem vonatkozik az adott helyszínre. A Veszélyhelyzeti törvény két releváns állítást tesz: - egyrészt hogy a kitelepülés "közúti forgalomtól elzárt terület" esetében a terület felezővonaláig gyakorolható, - m...

  • Baranyai Zsolt hozzászólt a bejelentéshez.

    A teraszok szabályszerűségének felügyelete szerintem nem forgalomtechnikai kezelői kérdés, hanem közterület-használati.

    Így aztán nem az a kérdés, hogy ez gyalog- és kerékpáros övezet-e (hiszen egyér
    ...
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!

    Válasz a www.jarokelo.hu oldalról a (00107512) számú bejelentésre.

    Tisztelt Bejelentő!

    Forgalomtechnikai kezelői kérdésekben Önkormányzatunk nem tud állást foglalni. Kétsége ese
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 3. Mi ez?

  • Gál Miklós elküldte az ügyet az illetékesnek: IX. kerület Ferencváros Önkormányzata

  • Gál Miklós megváltoztatta a bejelentés leírását "A Bakáts tér délnyugati sarkán, a Ráday utca csatlakozásánál kiülős rész került a frissen kialakított gyalog- és kerékpáros övezet érintett szakaszára, így ha az ember hosszanti irányban kíván végigkerékpározni a Ráday utcán, ezt ugyan szabályosan megteheti mindkét irányban, de itt a székek közti kb. kétméte...

  • Baranyai Zsolt hozzászólt a bejelentéshez.

    Köszönöm a gyors választ, de a hivatkozott jogszabály szerintem nem vonatkozik az adott helyszínre. A Veszélyhelyzeti törvény két releváns állítást tesz:
    - egyrészt hogy a kitelepülés "közúti forgalom
    ...
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Válasz a www.jarokelo.hu oldalról a (00107512) számú bejelentésre.

    Tisztelt Bejelentő!

    Köszönettel vettük észrevételeit a felújított Bakáts térre történő vendéglátó terasz kitelepüléssel kapcsolatba
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 3. Mi ez?

  • Járókelő Adminisztrátor megváltoztatta a bejelentés nevét "Gyalog- és kerékpárútos útvonalra rakott terasz a Bakáts téren"-ról "Gyalog- és kerékpáros útvonalra rakott terasz"-ra.

  • B-F. Tamara elküldte az ügyet az illetékesnek: IX. kerület Ferencváros Önkormányzata

  • Baranyai Zsolt bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére