Megoldott

Túl keskeny a járda a Puskin utcában

Frissítés 2023.01.24
VIII. kerület Józsefvárosi Gazdálkodási Központ válasza:
Józsefváros Önkormányzata 2021 nyarán Családbarát Mobilitási Chartát és Programot fogadott el, amelyben hitet tett a „gyengébb közlekedők” azaz a gyalogosok, valamint a kerékpárosok biztonsága és kényelme mellett. A 2021-ben elfogadott Klímastratégia is megfogalmazta a parkolóhelyként hasznosított közterületek alternatív hasznosítását, az utcák fellélegzésének szükségességét.
Ennek keretén belül 2023.évben a Palotanegyed vonatkozásában is készül egy felülvizsgálat, így többek között a bejelentésben megfogalmazott területen is.
........................
A józsefvárosi Puskin utca Trefort utca és Bródy Sándor utca közti szakaszán túl keskeny a járdán a gyalogosok rendelkezésére álló tér, mivel a járda egy részét a parkolóhelyek foglalják el.
A 20/1984. (XII. 21) KM rendelet 35.4 pontja a járművek részben vagy teljes terjedelemben járdán történő várakozásának szabályozásánál úgy rendelkezik, hogy alapesetben ilyenkor biztosítani kell a gyalogosok számára legkevesebb 1,5 méter széles járdafelületet. Ettől korlátozott sebességű szűk utcákban ugyan el lehet térni, és az utca egyik oldalán lehet úgy is engedélyezni a járművek járdán történő parkolását, ha csak 0,75-1,5 méter széles járdafelület marad szabadon a gyalogosoknak, de erre kizárólag akkor van lehetőség, ha a az utca másik oldalán rendelkezésre áll az 1,5 méteres járdafelület a gyalogosok számára. A Puskin utca érintett szakaszán sajnos nem ez a helyzet. A Puskin utca 20. előtt például csak 120 cm távolság van a ház fala és a parkolóhely szélét jelző felfestés között, míg vele szemben, az ELTE épületénél alig 1 méteres ez a távolság. Tehát egyik oldalon sincs meg az 1,5 m szabad terület a gyalogosok számára. A Puskin utca 24. előtt még 1 méter sincs a fal és a felfestés között (96 cm-t mértem), vele szemben a Puskin utca 17. járdáján pedig 111 cm. Itt sincs meg az 1,5 m egyik oldal járdáján sem.
A jelen helyzet tehát nem felel meg a 20/1984. (XII. 21) KM rendelet 35.4 pontjában előírtaknak, és nagymértékben megnehezíti a gyalogosok közlekedését. A járdán a gyalogosok számára szabadon maradó rész nagyon szűk, két ember nem fér el egymás mellett, ha jön egy másik gyalogos szemből, valakinek félre kell állnia, behúzódnia a parkoló kocsik közti résbe, s ott megvárni, amíg a másik elmegy. Esős időben, esernyővel mindez különösen problémás, aki babakocsival van vagy kutyát sétáltat, annak szintén nem könnyű. A gyalogosok rendelkezésére álló szűk tér, a házfalak és a autók oldala közti sikátorszerűen szűk sáv ráadásul sivárrá és kietlenné teszi a közterület összbenyomását, rontja a környék élhetőségét.
A gyalogosok haladását ráadásul tovább nehezíti a járdán lévő parkolóautomata, a házak falsíkjából kiemelkedő csövek, ereszcsatornák, díszes kapuk. Összességében túl szűk tér áll a gyalogosok rendelkezésére, fel kellene számolni itt a járdán parkolást.
Megoldásként meg kellene szüntetni a kétoldali parkolást. Az érintett rövid utcaszakaszon csak az egyik oldalon, és kizárólag az úttesten kellene parkolóhelyeket kijelölni, biztosítva így a járdát a gyalogosoknak. Amennyiben a közművek lehetővé teszik, jó lenne néhány fát is ültetni, legalább egy kicsit zöldítve ezt a kietlen utcát. A vendéglátóhelyek számára a kitelepülést és a teraszt természetesen továbbra is lehetővé kellene tenni, sőt, igény esetén újabb teraszok is elférnének. Az utca barátságosabbá, élhetőbbé váló képe talán újabb kávézók és üzletek megtelepedését is segítené. A kétoldali parkolás megszüntetésével szélesebbé váló útfelületet lehetővé tenné az egyirányú utca megnyitását a kétirányú kerékpáros forgalom számára is. Mindez csak néhány parkolóhelyet jelentene, de jelentősen élhetőbbé tenné az utcát, s megkönnyítené a gyalogosok haladását. És mivel ide nyílnak az ELTE BTK campusának hátsó (gyalogos) kapui, az érintett szakaszt különösen sok gyalogos használja.

Probléma helyszíne
Budapest VIII. kerület, Józsefváros, Puskin u. 20

Hozzászólások

  • Barna Ferenc hozzászólt a bejelentéshez.

    Szuper széles lett a Puskin utca így! Nagyon jó! Meg a többi járdafelszabadítás is szuper a környéken :)
  • Sz. András hozzászólt a bejelentéshez.

    Az a vicc, hogy így sem fér el két szembejövő ember egymás mellett.

    Az első napon délután 5 körül a Pollack mélygarázsban 104 szabad hely volt.
  • Garami Marika lezárta a bejelentést Megoldott eredménnyel.

    Köszönjük a visszajelzést!
  • Élhetőbb Városért hozzászólt a bejelentéshez.

    Megtörtént a járdafelszabadítás, teljes szélességében visszakapták a járdákat a gyalogosok mindkét oldalon!
  • Sz. András hozzászólt a bejelentéshez.

  • Jakab Imola megváltoztatta a bejelentés állapotát "Megerősítésre vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Sz. András hozzászólt a bejelentéshez.

    Július 20.
  • Barna Ferenc visszajelzésére vár.

  • Ügy Intéző megváltoztatta a bejelentés állapotát "Megoldatlan"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Rácz András hozzászólt a bejelentéshez.

    miért jó egy ilyet lezárni „Megoldhatatlan” felirattal, amikor a hivatal jelezte, hogy dolgoznak rajta, csak sokára várható a megoldás?
  • Gál Miklós lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

  • Gál Miklós megváltoztatta a bejelentés állapotát "Megerősítésre vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Gál Miklós megváltoztatta a bejelentés nevét "túl keskeny a járda a Puskin utcában"-ról "Túl keskeny a járda a Puskin utcában"-ra.

  • Rácz András hozzászólt a bejelentéshez.

    kedves Admin! ha elolvastad a hivatal válaszát, abban leírják, hogy 2023 folyamán tervezik meg az átalakítást. szerintem korai a státuszváltás, még messze a megoldás
  • Barna Ferenc visszajelzésére vár.

  • T. Andrea megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • T. Andrea megváltoztatta a bejelentés leírását "A józsefvárosi Puskin utca Trefort utca és Bródy Sándor utca közti szakaszán túl keskeny a járdán a gyalogosok rendelkezésére álló tér, mivel a járda egy részét a parkolóhelyek foglalják el. A 20/1984. (XII. 21) KM rendelet 35.4 pontja a járművek részben vagy teljes terjedelemben járdán történő várakozásának szab...

  • Józsefvárosi Gazdálkodási Központverified-profile hozzászólt a bejelentéshez.

    Tisztelt Bejelentő!
    Józsefváros Önkormányzata 2021 nyarán Családbarát Mobilitási Chartát és Programot fogadott el, amelyben hitet tett a „gyengébb közlekedők” azaz a gyalogosok, valamint a kerékpároso
    ...
  • Á L elküldte az ügyet az illetékesnek: VIII. kerület JGK Józsefvárosi Gazdálkodási Központ

  • Barna Ferenc hozzászólt a bejelentéshez.

    Sajnos nem történt látható változás az elmúlt fél évben.
  • Barna Ferenc visszajelzésére vár.

  • Rácz András hozzászólt a bejelentéshez.

    Nálunk szerencsésebb városokban a Palotanegyed jellegű környékeken nemhogy a járdán, de az utcán sem lehet autót tárolni, legfeljebb rövid időre megállni. Autótárolásra a parkolóházak valók.
  • Rácz András hozzászólt a bejelentéshez.

    A hivatal logikája alapján Budapestnek kb minden négyzetméterét gépjármű-tárolásra kellene használni. Budapestet felzabálják az autók, a parkolóhely sosem elég. Vissza a járdákat a gyalogosoknak! Kija...
  • Barna Ferenc hozzászólt a bejelentéshez.

    Tisztelt Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt.!

    Mindenekelőtt köszönöm gyors válaszukat. Mivel a jelzett helyen a mért adatok alapján a járdából a parkolóhelyek mellett fennmaradó, a gyalogosok rend...
  • M. V. Klára megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!

    Bejelentésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:

    Józsefvárosban a parkolóhelyek kialakítása minden esetben közlekedési mérnök által készített forgalomtechnikai térkép ala
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 4. Mi ez?

  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: VIII. kerület JGK Józsefvárosi Gazdálkodási Központ

  • Barna Ferenc bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Töredezett felület

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Pál András
    Illetékes: VIII. kerület JGK Józsefvárosi Gazdálkodási Központ
    Práter utca (VIII. kerület, Józsefváros)
  • Kiegészítésre vár
    1
    Kiegészítésre vár
    1

    Kráter

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: VIII. kerület JGK Józsefvárosi Gazdálkodási Központ
    Kenyérmező utca (VIII. kerület, Józsefváros)
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Lyuk a járdán

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: VIII. kerület JGK Józsefvárosi Gazdálkodási Központ
    Békési utca (VIII. kerület, Józsefváros)
  Vissza az oldal tetejére