Megoldatlan

Veszélyes hulladék

FRISSÍTÉS - 2022.05.18.

Tisztelt Közterület-felügyelet!

Az általunk hivatkozott egyeztetésen valóban elhangzott az az információ az Önök részéről, hogy a gumiabroncs nem számít veszélyes hulladéknak. Mint ahogyan akkor is jeleztük, a bejelentéseink címeit (ahogyan magukat a bejelentések leírásait is) az oldalt használó bejelentők adják, nem az ügykezelő önkéntesek. A Járókelő részéről kizárólag helyesírási hiba javítás történhet a bejelentés elnevezésében. Ezért a jövőben is előfordulhat olyan eset, hogy a bejelentőink veszélyes hulladékként hivatkoznak erre. Szíves elnézésüket kérjük a kellemetlenség miatt!

A probléma azzal van, hogy ellentmondásos információkat közölnek a bejelentőink felé. Ezt a bejelentést 2022. január 1-én töltötték fel a Járókelőre, melyet elküldtünk Önöknek. Január 17-én azt a választ adták, hogy a kiérkező közterület-felügyelő kiérkezéskor megvizsgálta a helyszínt, beszélt a tulajdonosokkal, és a következő alkalommal a visszaellenőrzés folyamán nyugtázta, hogy a veszélyes hulladékokat eltávolították. (Megjegyezném, hogy valószínűleg Önök is érzik, hogy olyan hulladékról van szó, aminek normál esetben nem szabadna kikerülni az utcára „díszítő” elemként, hiszen Önök is veszélyes hulladékként hivatkoznak rá, nem első alkalommal.) Lényeg a lényeg, a hulladék a tájékoztatásuk ellenére végig ott volt a helyszínen (Nincsen ezzel gond, mindenki hibázhat. Sőt, csak az hibázik, aki dolgozik.).

Ezerszer elmondták, hogy az Önök célja is az, hogy a beültetett gumikat ne bolygassák meg, ezt el is fogadjuk. Ahogyan az eredeti képeken látszódott is, a gumik eredetileg nem voltak beültetve, kvázi egy hasznosítatlan, városképet romboló hulladékcsoportról volt szó. Rendszeresen tapasztaljuk, hogy közterület-felügyelők látogatásait követően a problémát úgy oldják meg a hulladékok tulajdonosai, hogy beültetik a gumikat. Legabszurdabb példa erre a Mars téri eset volt, amikor egy száraz kóró beültetésével megoldottnak tekintették a problémát: https://jarokelo.hu/bejelentesek/szeged/86327/autogumi-az-zoldovezetben-mars-ter

Nem tudjuk elégszer elmondani, hogy ez az „újrahasznosítás” végtelenül elavult szemlélet. Nem tudhatjuk mi hangzott el ennél az esetnél a közterület-felügyelő és a tulajdonosok között, de minden bizonnyal nem az, hogy ez egy igen elavult koncepció és más megoldást kellene találni a kert karbantartására. Kérjük, ha beültetlen gumival találkoznak a közterületen, kérjék meg a tulajdonosokat, hogy vigyék el a hulladéklerakóba azokat, és ne arra bíztassák, hogy ültessék be, mert úgy már jó lesz…

És itt jön az a téma, ami elől sokadszorra térnek ki: rengetegszer elmondták, hogy tervben van egy önkormányzati kommunikáció ennek a „trendnek” a felszámolására. Az ezzel kapcsolatos kérdésünkre viszont sosem kapunk választ. Erről a bekezdésről lenne szó:

Érdeklődni szeretnénk továbbá, hogy az Önök által is kommunikált lakossági tájékoztatással mi a helyzet? Erről lenne szó: „Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata - fentiekre is tekintettel, helyi médiumok útján - széles körű tájékoztatás keretében fogja a lakosság figyelmét felhívni arra, hogy díszítési céllal és a növények fizikai védelmét ellátandóan ne autógumikat használjanak fel, hanem keressenek alternatív megoldást természetes anyagok alkalmazásával.”

A szegediek érdekére kitérve pedig az az álláspontunk, hogy a hulladékmentes környezet sokkal barátságosabb, mint az újrahasznosított hulladékkal „tarkított”. Célunk, hogy egy idő után ezek az ágyások sorra felszámolásra kerüljenek, és átvegyék a helyüket a fenntartható megoldások. Ebben az Önök segítségét és együttműködését szeretnénk kérni. A legtöbb növény, amit elültetnek a gumikba, nem igényel magaságyásokat (ahogyan Önök hivatkoztak rá). Magaságyásokba leginkább zöldség és gyümölcsféleségeket, illetve gyógy- és fűszernövényeket szokás ültetni, nem bokrokat és muskátlikat. Utóbbiak tökéletesen megvannak simán a talajszinten is, ahol jobb a vízellátás, valamint nincs bekorlátozva a gyökérzet oldalirányba, és nehezebben indul gombásodásnak a gyökérzet.

Segítségüket, együttműködésüket és válaszukat előre is nagyon köszönjük!

Üdvözlettel: Bertalan Balázs

----------

FRISSÍTÉS - 2022.05.18.

A Közterület-felügyelet válasza:
A hulladékjegyzékről szóló 72/2013. (VIII. 27.) VM rendelet 2/B. § (1) bekezdése értelmében a hulladékjegyzékben a csillaggal (*) megjelölt hulladéktípusok a Ht. [1] szerint veszélyes hulladéknak minősülnek, kivéve a Ht. 59. § (1) bekezdése [1] alapján a háztartásban képződő vegyes hulladék. A hulladékok listájában 16 01 03 kóddal szerepel a gumiabroncs, a kód mellett nem szerepel csillag, a gumiabroncs a jogszabály alapján nem minősül veszélyes hulladéknak. Az Ön által hivatkozott egyeztetésen ezt jeleztük is, ennek ellenére a gumiabroncsokkal kapcsolatos bejelentései rendre „veszélyes hulladék" címmel jelennek meg a jarokelo.hu oldalon.

A Ht. rövidítés a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvényt jelöli. A Ht. 2. § (1) bekezdés 23. pontja szerint hulladék: bármely anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik vagy megválni köteles.

Az Ön által a bejelentésnél szerepeltetett fotófelvétel nem a jelenlegi állapotot tükrözi. A gumiabroncsba - mintegy magaságyásba - a lakóközösség virágokat telepített.

Továbbra is fenntartjuk azon álláspontunkat, hogy jelen esetben az autógumikat a lakóközösség jóhiszeműen helyezte el környezetük szebbé, komfortosabbá tétele érdekében, azzal a szándékkal, hogy azokba növényeket (virágokat, bokrokat stb.) ültessenek. Nem a hulladékelhagyás volt a cél. Az ilyen jellegű "kiskertek" felszámolása az abba elhelyezett vegetációt is érinti, ez pedig a lakóközösségek jóhiszemű szándékával ellentétes, azok érdeksérelmével járhat. Amikor a szegediekért történő együttműködést említjük, célszerű erre is figyelemmel lenni.

----------

FRISSÍTÉS - 2022.05.16.

Tisztelt Közterület-felügyelet!

Véletlenül ismét a sablon üzenetet küldték el a kifejezett kérésünk ellenére. Legyenek kedvesek ne vegyék ennyire semmibe a lakossági bejelentéseket!

Önök panaszkodtak leginkább a legutóbbi egyeztetésünkön, hogy sok papírmunkát ad Önöknek a sok bejelentés. Célszerű lenne akkor első nekifutásra teljes munkát végezni és nem borzolni a kedélyeket a semmitmondó "válaszukkal". Célunk az eredményes együttműködés a szegediekért, kérjük ezt vegyék továbbra is figyelembe!

Várjuk szíves válaszukat!

Bízva az eredményesebb közös munkában, köszönettel:
Bertalan Balázs

----------

FRISSÍTÉS - 2022.03.11.

Véletlenül a gummikkal kapcsolatos sablon szöveget küldték el, ami nem válaszol a kérdéseinkre. Legyenek kedvesek a legutóbbi levelünkben felvetett konkrét problémára és kérdéseinkre reagálni! Köszönjük szépen!

----------

FRISSÍTÉS - 2022.03.03.

Tisztelt Közterület-felügyelet!

Végtelenül hálásak lennénk, ha korábbi tájékoztatásukkal összhangban nem a gumik beültetését szorgalmaznák, hanem valóban az elszállítását követelnék a gumiabroncsoknak. Jelzett helyszínen is látszódik (ahogyan már több helyszínen is előfordult), hogy a közterület-felügyelet helyszíni szemléjét követően a megoldás a hulladék beültetése volt, nem pedig az elszállítása (amit válaszukban tévesen írtak). Kvázi találunk egy hulladékot, de ki ne dobjuk, ültessünk bele növényt, így máris minden szuper…

Ez egy végtelenül balkáni megoldás, a városképet rombolja. Értem én, hogy a külsőbb területeken szemet hunynak afelett, hogy ez így ronda, de kérdem én, ugyanezt a Széchenyi vagy Dugonics téren is ennyire szorgalmaznák? Lehet egy gumi-lerakat az egész város akár. Hiszen természetesen ez jobbító szándék… Lehet, hogy évekkel ezelőtt bevett szokás volt az ilyen hulladék különféle újrahasznosítása, de ez nem jelenti azt, hogy ez egy megfelelő megoldás most is. A XXI. században élünk, a környezettudatosság igenis fontos, ezeknek a gumiknak pedig valamilyen újrahasznosító telepen lenne a helyük, nem a kertekben.

Érdeklődni szeretnénk továbbá, hogy az Önök által is kommunikált lakossági tájékoztatással mi a helyzet? Erről lenne szó: „Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata - fentiekre is tekintettel, helyi médiumok útján - széles körű tájékoztatás keretében fogja a lakosság figyelmét felhívni arra, hogy díszítési céllal és a növények fizikai védelmét ellátandóan ne autógumikat használjanak fel, hanem keressenek alternatív megoldást természetes anyagok alkalmazásával.”

Válaszukat és újabb intézkedésüket előre is köszönjük!

----------

FRISSÍTÉS - 2022.01.17.

A Közterület-felügyelet válasza:
A kiérkező közterület-felügyelő kiérkezéskor megvizsgálta a helyszínt, beszélt a tulajdonosokkal, és a következő alkalommal a visszaellenőrzés folyamán nyugtázta, hogy a veszélyes hulladékokat eltávolították.

----------

Veszélyes hulladék van az utcán a Rózsa utca 6 szám előtt.

Probléma helyszíne
Szeged Rózsa u. 6

Hozzászólások

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Hát valóban, nagyon szép!
  • Bertalan Balázs lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

    A probléma a bejelentéstől számított 1 éven belül nem oldódott meg.
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bardócz Csaba Úr!

    Csatoltan megküldöm a Szeged,  Rózsa utca 6. szám alatt található társasház környezetében a közterületen kihelyezett gumiabroncsok ügyében tájékoztatásomat.

    Tisztelettel:...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Bertalan Balázs elküldte az ügyet az illetékesnek: Szeged Önkormányzata Közterület-felügyelet

  • Bertalan Balázs megváltoztatta a bejelentés leírását "FRISSÍTÉS - 2022.05.16. Tisztelt Közterület-felügyelet! Véletlenül ismét a sablon üzenetet küldték el a kifejezett kérésünk ellenére. Legyenek kedvesek ne vegyék ennyire semmibe a lakossági bejelentéseket! Önök panaszkodtak leginkább a legutóbbi egyeztetésünkön, hogy sok papírmunkát ad Önöknek a sok bejelen...

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Jarokelo.hu! Tisztelt Bertalan Balázs!

    A hulladékjegyzékről szóló 72/2013. (VIII. 27.) VM rendelet 2/B. § (1) bekezdése értelmében a hulladékjegyzékben a csillaggal (*) megjelölt hulladéktíp
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Bertalan Balázs elküldte az ügyet az illetékesnek: Szeged Önkormányzata Közterület-felügyelet

  • Bertalan Balázs megváltoztatta a bejelentés leírását "FRISSÍTÉS - 2022.03.11. Véletlenül a gummikkal kapcsolatos sablon szöveget küldték el, ami nem válaszol a kérdéseinkre. Legyenek kedvesek a legutóbbi levelünkben felvetett konkrét problémára és kérdéseinkre reagálni! Köszönjük szépen! ---------- FRISSÍTÉS - 2022.03.03. Tisztelt Közterület-felügyelet! Végt...

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Járókelő.hu!

    Hivatalunkhoz több bejelentés érkezett Szeged közterületein – jellemzően zöldterületen, társasházak előtt növénytelepítés céljából – elhelyezett autógumikról.

    Ezen ügyeket a be
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Bertalan Balázs elküldte az ügyet az illetékesnek: Szeged Önkormányzata Közterület-felügyelet

  • Bertalan Balázs elküldte az ügyet az illetékesnek: Szeged Önkormányzata Közterület-felügyelet

  • Bertalan Balázs megváltoztatta a bejelentés leírását "FRISSÍTÉS - 2022.03.03. Tisztelt Közterület-felügyelet! Végtelenül hálásak lennénk, ha korábbi tájékoztatásukkal összhangban nem a gumik beültetését szorgalmaznák, hanem valóban az elszállítását követelnék a gumiabroncsoknak. Jelzett helyszínen is látszódik (ahogyan már több helyszínen is előfordult), ho...

  • Bertalan Balázs megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Szeged Önkormányzata"-ról "Szeged Önkormányzata Közterület-felügyelet"-ra.

  • Bertalan Balázs hozzászólt a bejelentéshez.

    Véletlenül a gummikkal kapcsolatos sablon szöveget küldték el, ami nem válaszol a kérdéseinkre. Legyenek kedvesek a legutóbbi levelünkben felvetett konkrét problémára és kérdéseinkre reagálni! Köszönj...
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Járókelő.hu!

    Hivatalunkhoz több bejelentés érkezett Szeged közterületein – jellemzően zöldterületen, társasházak előtt növénytelepítés céljából – elhelyezett autógumikról.

    Ezen ügyeket a be
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Bertalan Balázs elküldte az ügyet az illetékesnek: Szeged Önkormányzata

  • Bertalan Balázs megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Szeged Önkormányzata Közterület-felügyelet"-ról "Szeged Önkormányzata"-ra.

  • Bertalan Balázs elküldte az ügyet az illetékesnek: Szeged Önkormányzata Közterület-felügyelet

  • Bertalan Balázs megváltoztatta a bejelentés leírását "Veszélyes hulladék van az utcán a Rózsa utca 6 szám előtt."-ról "FRISSÍTÉS - 2022.03.03. Tisztelt Közterület-felügyelet! Végtelenül hálásak lennénk, ha korábbi tájékoztatásukkal összhangban nem a gumik beültetését szorgalmaznák, hanem valóban az elszállítását követelnék a gumiabroncsoknak. Jelzett helysz...

  • Bertalan Balázs hozzászólt a bejelentéshez.

    Tisztelt Közterület-felügyelet!
    Végtelenül hálásak lennénk, ha korábbi tájékoztatásukkal összhangban nem a gumik beültetését szorgalmaznák, hanem valóban az elszállítását követelnék a gumiabroncsoknak
    ...
  • Bertalan Balázs lezárta a bejelentést Megoldott eredménnyel.

  • Tasnádi Márton megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megerősítésre vár"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Járókelő.hu!

    A kiérkező közterület-felügyelő kiérkezéskor megvizsgálta a helyszínt, beszélt a tulajdonosokkal, és a következő alkalommal a visszaellenőrzés folyamán nyugtázta, hogy a veszély...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Bertalan Balázs elküldte az ügyet az illetékesnek: Szeged Önkormányzata Közterület-felügyelet

  • Bertalan Balázs megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Az illetékes"-ról "Szeged Önkormányzata Közterület-felügyelet"-ra.

  • Anonim Járókelő bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Bánomkert sori szeméthegyek

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Szeged Önkormányzata Közterület-felügyelet
    Oldal utca
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Közterületen lerakott szemét

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Szeged Önkormányzata Közterület-felügyelet
    Töltés utca
  • Válaszra vár
    3
    Válaszra vár
    3

    Elhanyagolt, szemetes terület

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Volánbusz Zrt. (Szeged)
    Mars tér (aut. áll.)
  Vissza az oldal tetejére