Megoldatlan

Iszap és por a Külső Bécsi úton

FRISSÍTÉS 2020.09.15.:

A Magyar Közút válasza:
"Korábbi álláspontunkat továbbra is fenntartjuk, miszerint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. elszenvedője a pilisborosjenői Önkormányzat tehetetlenségének a Tücsök utca vízelvezetésének hiányosságai kapcsán."

-----

FRISSÍTÉS 2020.09.03.:

A Pilisborosjenői önkormányzat válasza:
"A Bécsi út (10-es főút) a Magyar Közút kezelésében van, ők járhatnak
csak el a panasz ügyében. Kérem értesítsék a bejelentőt erről, vagy Önök
küldjék tovább a kezelőnek."

-----

FRISSÍTÉS 2020.07.20.:

A Magyar Közút válasza:
"Köszönjük a tavalyi év során, Pilisborosjenő Tücsök utca környezetében készített képeket. A 2019. július 7-én megküldött válaszunkban foglaltakat fenntartjuk és továbbra is várjuk Pilisborosjenő Önkormányzatának intézkedését a község vízelvezetésének megoldására, mert ellenkező esetben minden esőzéses időszakban hasonló elöntések várhatóak a 10 sz. főút ezen szakaszán."

-----

FRISSÍTÉS 2019.07.07.:

A Magyar Közút válasza:
"Hivatkozva 2019. június 19-én, Társaságunkhoz eljuttatott elektronikus levele kapcsán – mint az érintett 10 sz. Budapest- Dorog- Almásfüzitő elsőrendű főút Pest megyei szakaszának kezelői – az alábbi közútkezelői állásfoglalást adjuk.

Mind Igazgatóságunk Üzemeltetési és fenntartási osztálya, mind pedig a tényleges üzemeltetési-fenntartási munkákat ellátó Szentendrei mérnökségünk előtt ismeretesek a főút ezen szakaszának (11+300 – 12+100 km szelvények között) padka- és vízelvezetési problémái.

Társaságunk területileg illetékes Szentendrei mérnöksége rendszeresen elvégezte a burkolat tisztítását, legutóbb 06.20-án éjjel a rendkívül nagy csapadékhullást követően, amikor teljes útlezárást kellett elrendelni a Tücsök utcából lezúduló rendkívül nagy mennyiségű hordalék és csapadékvíz elöntés miatt.

Engedje meg, hogy ezek kialakulását, keletkezésük okát nagyon röviden bemutassuk.

Helyszíni szemléink során több alkalommal – legutóbb 2016. augusztusában – megállapítottuk, hogy a 10 sz. főút szelvényezés szerinti jobb oldalán, a Bécsi úti ingatlanok között nincsen olyan, aminek a közúti csatlakozása (kapubehajtó, telekbejáró) a vonatkozó ágazati szabványoknak és jogszabályoknak megfelelő kialakítású lenne. Megjegyzendő, hogy legtöbbször nem is rendelkeznek közútkezelői hozzájárulásunkkal, pedig a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (Kkt.) 39. § (1) bekezdés világosan kimondja, „útcsatlakozás létesítéséhez a közút kezelőjének hozzájárulása szükséges.”

Az útbeutazásaink során megállapítottuk, hogy 10 sz. főút 11+300 – 12+100 km szelvényei között, a szomszédos ingatlantulajdonosok (magánszemélyek, vállalkozások, közforgalmat bonyolító kereskedelmi egységek) az országos közút vízelvezetését szolgáló nyílt vízelvezető árkot hosszú szakaszon feltöltötték. A közútra való ráhajtást szolgáló bejárókat rendszerint átereszek, vízmegosztó műtárgyak beépítése nélkül alakították ki, és az így létrejött széles padkát várakozóhelyként használják. Ez a gyakorlat – túl azon, hogy ellehetetleníti az országos közút víztelenítését – a padka kijáródásához vezet, ráadásul a folyamatos parkoló mozgások a közút megtámasztás nélküli burkolatszélét is letörik, állandó üzemeltetési problémát generálva ezzel Társaságunknak.

A kialakult helyzettel kapcsolatban a következő jogszabályi rendelkezéseket kell irányadónak tekinteni:

A Kkt. 41. §. (1) bekezdése kimondja, hogy „az út területén, az alatt vagy felett elhelyezett építmény fenntartásáról az építmény, az útcsatlakozás fenntartásáról az útcsatlakozás tulajdonosa (kezelője) köteles gondoskodni.”

Továbbá a Kkt. végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelet 30. § (3) bekezdése alapján, „az ingatlan megközelítését szolgáló útcsatlakozás fenntartásáról annak az ingatlannak a tulajdonosa (kezelője) köteles gondoskodni, amelyre az útcsatlakozás a járművek számára a közútról való ráhajtást lehetővé teszi.”

A legmagasabb szintű jogszabály, ami a helyzetet szabályozza, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK), 47. §-ának rendelkezései az alábbiakról szólnak:

„(8) A telek, terület csapadékvíz-elvezetési rendszerét úgy kell kialakítani, hogy a víz a terepen és az építményekben, továbbá a szomszédos telkeken és építményekben, valamint a közterületen kárt (átázást, kimosást, korróziót stb.) ne okozzon, és a rendeltetésszerű használatot ne akadályozza.”

„(10) A telekről csapadékvizet a közterületi nyílt vízelvezető árokba csak zártszelvényű vezetékben és az utcai járdaszint alatt szabad kivezetni. Amennyiben a vízelvezető árok a közút tartozéka, úgy abba a környezetéből – a telkekről – csapadékvíz bevezetése csak az út kezelőjének hozzájárulásával történhet.”

A feladatokat tehát a törvényi rendelkezés egyértelműen rögzíti.

Pilisborosjenő Község polgármesterével folytatott legutóbbi levelezésünk kivonatát alább megküldjük Önnek, melynek elolvasását követően reményink szerint tisztább képet tud formálni a kialakult állapotok okairól.

Pilisborosjenő település vízelvezetése – a településszintű vízelvezetési koncepció és annak megvalósításának hiánya miatt - évtizedek óta rendezetlen, ezért nehezményezzük a lakosság felé tett azon megalapozatlan kommunikációt, miszerint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nem hajlandó tenni a vízelvezetés megoldásának érdekében, illetve, hogy a kialakult állapotokért kizárólag Társaságunk a felelős.

Pilisborosjenői hegyek felől nagy vízmennyiséggel érkező hordalék jut be az országos közút vízelvezető rendszereibe, mely az útburkolat beszennyeződését és balesetveszélyes helyzeteket teremt, továbbá rengeteg többletmunkát generál és erőforrás elvonást idéz elő az amúgy is rendkívül leterhelt, kis létszámmal működő területileg illetékes mérnökségünknek.

A 10 sz. főút pilisborosjenői szakaszán folyamatosan fennálló vízelvezetési hiányosságok megoldására továbbra is várjuk a Polgármesteri Hivatal érdemi intézkedését, ugyanis az elmúlt, heves esős időszakot követően ismét rengeteg bejelentés érkezett- főként pilisborosjenői lakosoktól - a nagy mennyiségű hordalék útburkolatról történő eltávolításának érdekében.

Tavalyi évben a Tücsök utca és a 10 sz. főút alatt húzódó átereszcső közötti útszakaszon a vízelvezető árkokat kitakarítottuk, továbbá padkarendezést is végeztünk ígéretünkhöz híven. Erről tájékoztattuk is Tisztelt Polgármester Urat, kérve, hogy a kapubehajtók alatt elhelyezett átereszek kitisztítása érdekében (mely a kiszolgált ingatlan tulajdonosának feladata és törvényi kötelezettsége) szíveskedjen intézkedni, hiszen amennyiben ez nem történik meg, az elvégzett munkánk felesleges volt. Sajnos a mai napig nem történt meg a kapubehajtók alatti átereszeket tisztítása. A lakosok a karbantartási és tisztítási kötelezettségüknek továbbra sem tesznek eleget, tetézve ezzel a kialakult vízelvezetési problémákat a 10 sz. főúton."

-----

A heves esőzések nagy mennyiségű iszapot mostak le a a 10-es számú főútra(Tücsök utcával párhuzamos szakasz) . Miután az adott szakaszon az esővíz elvezetése nem megoldott, így a víz és az iszap is a főúton áll meg. Az iszap miután kiszáradt, por formájában zavarja az itt lakókat, valamint a buszra várókat.

Probléma helyszíne
Pilisborosjenő Bécsi út

Hozzászólások

  • Járókelő Ügykezelő lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

    Az érintettek egymásra mutogatnak.
  • Pilisborosjenői Önkormányzat válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!

    Köszönjük észrevételét. A közút kezelője a Magyar Közút Nonprofit Zrt, kérjük hogy feléjük jelezze a problémát.

    A jövőbeni gyorsabb ügyintézés érdekében kérjük, hogy észrevételei
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Járókelő Ügykezelő elküldte az ügyet az illetékesnek: Pilisborosjenői Önkormányzat

  • Járókelő Ügykezelő elküldte az ügyet az illetékesnek: Pilisborosjenői Önkormányzat

  • Járókelő Ügykezelő megváltoztatta a bejelentés leírását "FRISSÍTÉS 2020.09.03.: A Pilisborosjenői önkormányzat válasza: "A Bécsi út (10-es főút) a Magyar Közút kezelésében van, ők járhatnak csak el a panasz ügyében. Kérem értesítsék a bejelentőt erről, vagy Önök küldjék tovább a kezelőnek." ----- FRISSÍTÉS 2020.07.20.: A Magyar Közút válasza: "Kösz...

  • Járókelő Ügykezelő megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Magyar Közút (Pilisborosjenő)"-ról "Pilisborosjenői Önkormányzat"-ra.

  • Magyar Közút (Szentendre) válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Címzett!

    Lentebb megküldött válaszunk az alábbi tájékoztatással egészítjük ki.

    Korábbi álláspontunkat továbbra is fenntartjuk, miszerint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. elszenvedője a pilisbo
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Magyar Közút (Szentendre) válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Címzett!

    Köszönjük bejelentését a 10 sz. főút 11+700 km szelvény környezetében észrevételezett szennyeződésre vonatkozóan.

    A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pest Megyei Igazgatóságának területi
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Járókelő Ügykezelő elküldte az ügyet az illetékesnek: Magyar Közút (Pilisborosjenő)

  • Járókelő Ügykezelő megváltoztatta a bejelentés leírását "FRISSÍTÉS 2020.07.20.: A Magyar Közút válasza: "Köszönjük a tavalyi év során, Pilisborosjenő Tücsök utca környezetében készített képeket. A 2019. július 7-én megküldött válaszunkban foglaltakat fenntartjuk és továbbra is várjuk Pilisborosjenő Önkormányzatának intézkedését a község vízelvezetés...

  • Járókelő Ügykezelő megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Pilisborosjenői Önkormányzat"-ról "Magyar Közút (Pilisborosjenő)"-ra.

  • Pilisborosjenői Önkormányzat Közterület-felügyelet válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Kedves Bardócz Csaba!

    A Bécsi út (10-es főút) a Magyar Közút kezelésében van, ők járhatnak
    csak el a panasz ügyében. Kérem értesítsék a bejelentőt erről, vagy Önök
    küldjék tovább a kezelőnek.

    Üdvö
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Járókelő Ügykezelő elküldte az ügyet az illetékesnek: Pilisborosjenői Önkormányzat

  • Járókelő Ügykezelő megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Magyar Közút (Pilisborosjenő)"-ról "Pilisborosjenői Önkormányzat"-ra.

  • Járókelő Ügykezelő megváltoztatta a bejelentés leírását "A heves esőzések nagy mennyiségű iszapot mostak le a a 10-es számú főútra(Tücsök utcával párhuzamos szakasz) . Miután az adott szakaszon az esővíz elvezetése nem megoldott, így a víz és az iszap is a főúton áll meg. Az iszap miután kiszáradt, por formájában zavarja az itt lakókat, valamint a buszra váró...

  • Magyar Közút (Szentendre) válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Járókelő Egyesület!

    Köszönjük a tavalyi év során, Pilisborosjenő Tücsök utca környezetében készített képeket. A 2019. július 7-én megküldött válaszunkban foglaltakat fenntartjuk és továbbra
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Járókelő Ügykezelő elküldte az ügyet az illetékesnek: Magyar Közút (Pilisborosjenő)

  • Járókelő Ügykezelő megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Pilisborosjenői Önkormányzat"-ról "Magyar Közút (Pilisborosjenő)"-ra.

  • Pilisborosjenő Egyes Járókelő elküldte az ügyet az illetékesnek: Pilisborosjenői Önkormányzat

  • Katona Dávid visszajelzésére vár.

  • Bardócz Csaba megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Pilisborosjenői Önkormányzat Közterület-felügyelet válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Járókelő!

    A jelzett terület nem az Önkormányzatunk hatáskörébe tartozik. A panaszt továbbítottuk az illetékes Magyar Közút Nonprofit Zrt. felé.

    Tisztelettel:

    Szollár György
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Magyar Közút (Szentendre) válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Járókelő Egyesület!

    Hivatkozva 2019. június 19-én, Társaságunkhoz eljuttatott elektronikus levele kapcsán – mint az érintett 10 sz. Budapest- Dorog- Almásfüzitő elsőrendű főút Pest megyei sz
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Magyar Közút (Szentendre) válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Levélíró!

    Megkeresését köszönjük, válaszadásunkig türelmét kérjük.

    Üdvözlettel,
    Magyar Közút Nonprofit Zrt.

    Ez az üzenet és annak bármely csatolt anyaga üzleti titkot, illetve személyes ad
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Pilisborosjenő Egyes Járókelő elküldte az ügyet az illetékesnek: Pilisborosjenői Önkormányzat

  • Pilisborosjenő Egyes Járókelő megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Magyar Közút (Pilisborosjenő)"-ról "Pilisborosjenői Önkormányzat"-ra.

  • Pilisborosjenő Egyes Járókelő elküldte az ügyet az illetékesnek: Magyar Közút (Pilisborosjenő)

  • Pilisborosjenő Egyes Járókelő megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Az illetékes"-ról "Magyar Közút (Pilisborosjenő)"-ra.

  • Katona Dávid bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Hordalék a parkolóban

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Pilisborosjenői Önkormányzat
    Budai út
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Maradék hordalék

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Pilisborosjenői Önkormányzat
    Budai út
  • Válaszra vár
    1
    Válaszra vár
    1

    Szemét az utcán

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Pilisborosjenői Önkormányzat Közterület-felügyelet
    Tücsök utca
  Vissza az oldal tetejére