Megoldatlan

Ellentmondásos jelzőtáblák

FRISSÍTÉS: 2021.12.06.
Bejelentő nem ért egyet a Budapest Közút válaszával, ezért kérjük érveit újfent megvizsgálni.
Tisztelt Budapest Közút!

Köszönöm a megkeresésemre adott váluszkat.

Értem az elgondolást és a szándékot, azonban szeretnék egy megállapítást tenni az alábbival kapcsolatban:

"Mivel a tiltó tábla keresztmetszetre vonatkozna, ezért csak a sávok megjelölésével lehet jelezni a sávok különböző funkcióját, a közúti és tömegközlekedési sávok kölönböző használatát."

Ahogy Önök is írták, az úttest jobb oldalán elhelyezett tiltó tábla valóban a teljes keresztmetszetre vonatkozna, azonban a hatályos 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet IV. fejezetének 12. pontja az "Irányonként több forgalmi sávos utak kereszteződései" 12.2. bekezdése szerint "Ha az úttesten levő forgalmi sávok külön útban folytatódnak, az egyes járműfajták behajtása megtiltható egyes irányokba, közvetlenül az útkereszteződés előtt, a forgalmi sávok felett elhelyezett, a járművek behajtását tiltó jelzőtáblákkal (KRESZ 35-52. és 54-55. ábra).", mely jelen esetben azt jelenti, hogy a behajtást tiltó táblát (40. ábra) a sáv felett kell(ene) elhelyezni, mely jelenleg nincsen elhelyezve (ahogyan az az Ön által mellékelt ábrán is látszik). A KRESZ "Tájékoztatást adó jelzőtáblák" fejezeténél a 17. § (1) bekezdésében az f) pontban található "Besorolás rendjét jelző tábla" azt jelent, hogy "az útkereszteződés előtt - a továbbhaladási iránytól függően - melyik forgalmi sávba kell besorolni; [...]", valamint a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet (a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről) VI. fejezetének 17.2. pontja szerint a besorolás rendje táblát úgy kell megtervezni, hogy azon "egyes forgalmi sávokat jelképező nyilainak megszakításával - A SÁV SZABÁLYOZÁSÁVAL MEGEGYEZŐ - a) tilalmi táblák, [...] is elhelyezhetők".

Mindezen hangzatos idézetek összessége azt jelenti (számomra legalábbis), hogy a besorolás rendjén elhelyezett "különböző funkció" a sáv felett elhelyezett tiltó tábla hiányában nem jelent behajtási tilalmat, így az említett "tömegközlekedési sáv" szabályosan megközelíthető a "két [egyébként az említett besorolás rendjét jelző] tábla" ellenére is.

Hiszem továbbá, hogy a KRESZ bevezetése "A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele, hogy a közlekedési szabályokat mindenki megtartsa és számíthasson arra, hogy azokat mások is megtartják." igaz, így azt gondolom, hogy a szabályok megfelelő alkalmazása éppen olyan fontos társadalmi érdek, mint azok betartása. Azt is tudom, hogy ez a kérdés nem kiemelt jelentőségű, azonban a járművezetők felelősségének megállapítása során ez fontos kérdéssé válhat.

Tisztelettel:
Pál Ádám
---------------------------------------------------------------

Az elhelyezett gombostűnél a Gellér tér felé haladva (Erzsébet hídról a Szabadság híd felé közlekedve) a belső forgalmi sávba a besorolás rendje szerint behajtani tilos, kivéve BKK; majd tovább haladva már (ettől eltérően) autóbusz-forgalmi sáv az útburkolati jelet és a sárga besorolás rendje táblát figyelve is.

(A sárga besorolás rendje táblának a szabályszerűsége is megér egy gondolatot; hacsak nem a sárga fényvisszaverő hátterű kialakításra gondoltak, akkor ennek a táblának a szabályos háttere kék volna.)

Ezen ellentmondás jelen elgondolásom szerint akkor érdekes, ha motorkerépárral közlekedünk; mivel ha a besorolás rendje az érvényes, akkor nem közlekedhetek ott, ha pedig az útburkolati jel, akkor pedig igen. (A KRESZ azt mondja, hogy az útburkolati jel önmagában is érvényes, a besorolás rendje pedig csak tájékoztatást, illetve előjelzést ad a jelzőtáblával jelölt korlátozásokra [ergo önmagában nem érvényes korlátozás]. Ebből kifolyólag szabályosnak tartom ott a motorkerépárral és segédmotoros kerékpárral való közlekedést.)

Röviden: "Behajtani tilos, kivéve BKK" vagy "Autóbusz-forgalmi sáv"?
Tudomásom szerint a jelzőtáblákat úgy kell kihelyezni, hogy ehhez hasonló ellentmondásos helyzet ne forduljon elő; ebben kérem a segítséget.

(2 kép csatolva, melyeken ez tisztán látható; Google Maps-ről töltöttem le, ott is látszik.)

Probléma helyszíne
Budapest Szent Gellért rkp.

Hozzászólások

  • Az adminisztrátor lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett válasz az illetékestől.

  • Garami Marika elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Garami Marika megváltoztatta a bejelentés leírását "FRISSÍTÉS: 2021.12.06. Bejelentő nem ért egyet a Budapest Közút válaszával, ezért kérjük érveit újfent megvizsgálni. --------------------------------------------------------------- Az elhelyezett gombostűnél a Gellér tér felé haladva (Erzsébet hídról a Szabadság híd felé közlekedve) a belső forgalmi sávba a beso...

  • Garami Marika megváltoztatta a bejelentés leírását "Az elhelyezett gombostűnél a Gellér tér felé haladva (Erzsébet hídról a Szabadság híd felé közlekedve) a belső forgalmi sávba a besorolás rendje szerint behajtani tilos, kivéve BKK; majd tovább haladva már (ettől eltérően) autóbusz-forgalmi sáv az útburkolati jelet és a sárga besorolás rendje táblát figyelve is. ...

  • Pál Ádám hozzászólt a bejelentéshez.

    Tisztelt Garami Mária!

    Az illetékes válaszára az alábbi választ adom:

    Tisztelt Budapest Közút!

    Köszönöm a megkeresésemre adott váluszkat.

    Értem az elgondolást és a szándékot, azonban szeretnék egy
    ...
  • Garami Marika lezárta a bejelentést Megoldott eredménnyel.

    A Budapest Közút válasza alapján a táblák megfelelőek, intézkedésre nincs szükség.
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Adminisztrátor!

    A 93077-as számú megkeresésre az alábbi választ adjuk:

    Tisztelt Bejelentő !

    A Szent Gellért rakparton az Erzsébet híd irányából érkezőknek két tábla is jelzi, hogy nem s
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 3. Mi ez?

  • Járókelő Zsófi elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Pál Ádám bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére