Megoldott

Kerékpáros közlekedés a Sujtás utcában

Tisztelt Címzett,
a III. kerületi Sujtás utcai kerékpáros közlekedéssel kapcsolatban szeretnék egy értelmező kérdést feltenni:
Észak felé (vagyis az autókkal azonos irányban) haladva hol kell kerékpározni?
Ha nem ismeri a környéket: https://goo.gl/maps/FA2rMuKxFgecRS3W7
Az út egyirányú, kivéve kerékpárral. Aszimmetrikusan (a kérdésben feltett irányból nézve) az út bal oldalához (lásd csatolt kép) közelebb egy sárga vonal van felfestve. A bal oldali keskenyebb részen kerékpár és szembe mutató nyilak a burkolaton. A sárga záróvonal jobb oldalán nincsenek burkolati jelek.
Lehetséges válaszok:
A: Az út jobb oldali padkája mellett, tehát a széles (autók által is járt) sáv jobb oldalán.
B: A sárga felfestéstől jobbra a széles (autók által is járt) sáv bal oldalán.
C: A sárga felfestéstől balra a keskeny sáv jobb oldalán.
D: A sárga felfestéstől balra a keskeny sáv közepén.
Kérem küldjék el részemre, hogy a KRESZ szerint melyik értelmezés a helyes.
Én eddig az "A" válasz szerint az autós sáv jobb oldalán közlekedtem. Ha Önök szerint is helyesen jártam el, akkor a következő a problémám: Eddig két ízben fordult elő, hogy egy autós leszorított és kioktatott, hogy rossz helyen hajtok, mert a kerékpárosoknak a másik oldalon kell hajtaniuk, hogy ne zavarják az autós közlekedést. Azért fordulok Önökhöz, mert az ismétlődésből ítélve nem egyedi esetről van szó. Tény, hogy több kerékpáros is a "C" válasz szerint közlekedik ezen a szakaszon. Ez érthetővé teszi az engem kioktató autósok viselkedését.
Tegyük fel, hogy Önök szerint is a "C" válasz a helyes. Akkor a következő kérdésem van: Mi a a teendő a következő szituációban: Szemből kerékpáros érkezik ezen a kerékpársávon, hátulról pedig csuklós busz (106-os menetrend szerint) az autós sávon. Egyszerre hárman nem férünk el egymás mellett. Mi a teendő? Másrészt kérem mondják el, mi alapján ez a helyes válasz, illetve, hogy akkor miért vannak csak szembe mutató nyilak fölfestve erre a keskeny sávra?
Ha mégis az "A" válasz lenne a helyes, akkor az lenne a tisztelet teljes kérésem, hogy a KRESZ-ben kevésbé tájékozott autósok és kerékpárosok helyes közlekedését segítsék meg azzal, hogy a Sujtás utcában az autós sáv jobb oldalán kerékpáros nyom burkolati jelet alkalmaznak! (Mint az eset leírásból látható, azzal, hogy a burkolaton nincs megjelölve az egyirányú utcában az autósokkal egy irányba haladó kerékpárok helye, sok közlekedőt elbizonytalanít, és a "C"válasz szerinti közlekedésre sarkal.
Az utca ugyan nem nagy forgalmú, de az ilyen kétes helyzetek alkalmasak a közbiztonság és a közlekedési morál rontására, kérem tegyünk ellene. Ha Önök nem illetékesek az ügyben, akkor kérem segítsenek abban, hogy kérésemet hová érdemes eljuttatnom.
Üdvözlettel:
Kővári Mátyás
(rendszeresen kerékpározó III. kerületi lakos)

Probléma helyszíne
Budapest III. kerület, Óbuda-Békásmegyer, 2-4

Hozzászólások

  • Pál András megváltoztatta a bejelentés leírását "Tisztelt Címzett, a III. kerületi Sujtás utcai kerékpáros közlekedéssel kapcsolatban szeretnék egy értelmező kérdést feltenni: Észak felé (vagyis az autókkal azonos irányban) haladva hol kell kerékpározni? Ha nem ismeri a környéket: https://goo.gl/maps/FA2rMuKxFgecRS3W7 Az út egyirányú, kivéve kerékpárral. Aszimmetr...

  • Pál András lezárta a bejelentést Megoldott eredménnyel.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Adminisztrátor!

    Hivatkozva a 90213-as bejelentésre, a következő választ adjuk:

    Tisztelt Kővári Mátyás Úr!

    Sujtás utcai kerékpározással kapcsolatos megkeresésére a következő választ adjuk,
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 3. Mi ez?

  • Németh Tamás hozzászólt a bejelentéshez.

    Tavasszal próbálkoztam ugyanezzel. Az illetékes válasza az "A" opció, és mivel szerintük egyértelmű a helyzet, ezért nem hajlandóak felfesteni a hiányzó kerékpáros piktogrammokat. Azért örülök, hogy v...
  • Gál Miklós elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Kővári Mátyás bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére