Megoldott

Hétfő reggeli állapotok a Szent István Körúton

FRISSÍTÉS 2021.09.19.:

Ennek ellenére a társasházak ezen kötelezettségüket láthatóan nem teljesítik, ezért a társasházakat első körben fel kell szólítani majd ha nem lépnek akkor meg kell bírságolni.
Hiába szerzett be az önkormányzat takarítógépeket, ennek a hatása nem észrevehető.
A Hollán Ernő utca elején a Groby áruház oldalában biztos hogy egy éve nem történt semmilyen lemosás, nem látható a takarítógép rendszeres használata, vastagon ott áll a galamb guanó, és algás a szökőkút is. A csövesek ellepik a környéket.
Az is lehet hogy a takarítógép használója nem dolgozik vele, átveri az önkormányzatot.

-----

A XIII. kerület válasza:
"A járda tisztántartása a határoló telek, épület tulajdonosának feladata. Ez a kötelezettség jogszabályon, a kormány által kiadott rendeleten alapul. A köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló 1/1986. (II. 21.) ÉVM-EüM együttes rendelet szerint a tulajdonos köteles gondoskodni – többek között – az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület) tisztán tartásáról.

Ezen jogszabályon alapul a Fővárosi Közgyűlésnek a főváros köztisztaságáról szóló 48/1994. (VIII. 1.) sz. önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdése, mely szerint "az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni: a) az ingatlan - beleértve az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletet is - és az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, hóeltakarításáról és síkosság mentesítéséről". A Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzatának a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 5/2018. (III. 13.) sz. rendelete szerint a tisztántartási kötelezettség megsértői helyszíni bírsággal sújthatók.
A fenti társasházi, tulajdonosi kötelezettség segítésére a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. évente többször faltól-falig takarítást végez és az arra kötelezett tulajdonosok(társasházak) helyett elszállítja az ingatlanok, társasházak előtt illegálisan elhelyezett hulladékot is. Ez a tevékenység évente többszáz millió forintos kiadással jár, csökkentve ezzel a kerületi lakosok számára nyújtott közszolgáltatásokra fordítható összeget.

Önkormányzati szinten is jelen vagyunk, külön forrásokat biztosítunk közterületek takarítására. Nem régen két takarítógép beszerzésére került sor és munkába állítottuk őket.
A köztisztaság fenntartása csak közösen sikerül."

-----

FRISSÍTÉS 2021.08.25.:

Kitero valasz.
Igy soha nem kerul eltakaritasra a mocsok.
Miert nem kenyszeritik az ingatlan tulajdonosait hogy elvegezzek a tisztan tartsak a jardakat a Fov. Kgy. rendelet szerint?
Ki a felelos azert hogy be is legyen tartva a rendelet? Tudjak egyaltalan a tarsashazak? Miert nem birsagoljak oket?

-----

FRISSÍTÉS 2021.08.24.:

Az FKF válasza:
"Tájékoztatjuk, hogy a bejelentett járdaszakasz ingatlanhoz csatlakozik, ezért Budapest Főváros Közgyűlésének 48/1994. (VIII.1.) Főv. Kgy. rendelete értelmében annak takarítása az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének, bérlőjének kötelessége. Tehát amennyiben az ingatlan lakóház, akkor a lakóközöségnek kell gondoskodnia a kapcsolódó járda tisztán tartásáról, az üzletek és éttermek környékén pedig a hulladékgyűjtők kihelyezése, valamint a hulladék elszállítása az adott kereskedelmi egység feladata és kötelessége.

Tájékoztatjuk, hogy Társaságunk köztisztasági tevékenységét a Fővárossal kötött közszolgáltatási szerződése alapján végzi. A szerződés pontosan meghatározza az ellátandó feladatokat, a szakterület működési költségeit pedig ez alapján finanszírozza. Köztudomású, hogy a Fővárosi Önkormányzat és így Társaságunk is a kormányzati elvonások miatt komoly anyagi gondokkal küzd, így a szerződésben vállalt feladataink ellátása is jelentős erőfeszítéseket igényel. A szolgáltatási szerződésben rögzítetteken felül tehát nincs módunk olyan területek takarítását ellátni, amelyek nem az FKF feladatkörébe tartoznak."

-----

Tisztelt Járókelő.hu
Küldök egy videót ma reggelről a Szent István körút a Jászai Mari tér és a Tátra utca közötti szakaszáról ami nincs feltakarítva és lemosva így hétfő reggelre (sem). Hányás, vizelet és szemét mindenhol. Csak egy szakaszt videóztam le, de az egész tragikus, a mellékutcák is. Az ember kb. gázol a szemétben és a mocsokban.
Az egész méltatlan Budapesthez, egy világvároshoz.
Más városokban ezt sikerült megoldani, a legnagyobb mocskot eltakarítáják fesztiválok után, bulinegyedekben másnapra, lásd Dublin és a Temple Bar környék...
Olyan egyszerű lenne...
Üdv,
T. Gábor

Probléma helyszíne
Budapest XIII. kerület, Szent István krt. 2

Hozzászólások

  • Járókelő Adminisztrátor lezárta a bejelentést Megoldott eredménnyel.

  • Anonim Járókelő visszajelzésére vár.

  • Gál Miklós megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!

    Őszintén köszönöm, hogy aktívan részt vesz kerületünk köztisztaságáért folytatott küzdelemben. Egy hete önkormányzati forrásból vásárolt takarítógépek jelen vannak közterületen, t
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Járókelő Ügykezelő elküldte az ügyet az illetékesnek: XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. - Környezetgazdálkodási Ágazat

  • Járókelő Ügykezelő megváltoztatta a bejelentés leírását "Tisztelt Járókelő.hu Küldök egy videót ma reggelről a Szent István körút a Jászai Mari tér és a Tátra utca közötti szakaszáról ami nincs feltakarítva és lemosva így hétfő reggelre (sem). Hányás, vizelet és szemét mindenhol. Csak egy szakaszt videóztam le, de az egész tragikus, a mellékutcák is. Az emb...

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    TERFIGYELO KAMERAT!
  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Ennek ellenére a társasházak ezen kötelezettségüket láthatóan nem teljesítik, ezért a társasházakat első körben fel kell szólítani majd ha nem lépnek akkor meg kell bírságolni.

    Hiába szerzett be az ö
    ...
  • XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!

    Bejelentése alapján szeretném tájékoztatni, hogy milyen kötelezettségek vannak a köztisztaság fenntartására:

    A járda tisztántartása a határoló telek, épület tulajdonosának felada
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 2. Mi ez?

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Kitero valasz.
    Igy soha nem kerul eltakaritasra a mocsok.
    Miert nem kenyszeritik az ingatlan tulajdonosait hogy elvegezzek a tisztan tartsak a jardakat a Fov. Kgy. rendelet szerint?
    Ki a felelos azert...
  • R eni elküldte az ügyet az illetékesnek: XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. - Környezetgazdálkodási Ágazat

  • R eni megváltoztatta a bejelentés illetékesét "BKM Budapesti Közművek FKF"-ról "XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. - Környezetgazdálkodási Ágazat"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!
    Köszönjük megkeresését.

    Tájékoztatjuk, hogy a bejelentett járdaszakasz ingatlanhoz csatlakozik, ezért Budapest Főváros Közgyűlésének 48/1994. (VIII.1.) Főv. Kgy. rendelete értelmé
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 4. Mi ez?

  • Szűcs Dániel Gábor hozzászólt a bejelentéshez.

    Sajnos az utóbbi hónapokban az egész város takarítása el van hanyagolva.
  • Szilágyi Dóra elküldte az ügyet az illetékesnek: BKM Budapesti Közművek FKF

  • Anonim Járókelő bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére