Megoldatlan

Omlásveszély

Anonim Járókelő

FRISSÍTÉS: 2021.09.06.
XII. kerület válasza:
"A Budapest XII. kerület, Kiss János altábornagy utca 43-45. szám 7767 helyrajzi szám alatti ingatlanon (a továbbiakban: tárgyi ingatlan) meglévő közterületi homlokzatok állapotának ügyét átteszem Budapest Főváros Kormányhivatala Epítésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Észak Budai Építésügyi és Építésfelügyeleti Osztályához (1012 Budapest, Logodi utca 38-40.) a szükséges intézkedések megtétele érdekében.
"--------------
Budapest XII. kerület, Kiss János altábornagy u. 43-45. címen lévő társasház és az előtte fekvő járda és parkoló a bejelentés helyszíne.

Kint van a társasház falán 3 db tábla ugyanolyan szöveggel már egy ideje, ahogy a képeken is látszik:

"Vigyázat! Omlásveszély és csúszásveszély. Gyalogosforgalom a túloldalon! Parkolás saját felelősségre! Veszélymentesítés és karbantartás folyamatban. A társasház a károkért felelősséget nem vállal."

Az egyik táblára rajzolt dátum szerint már 3 éve vannak kint ezek a táblák. Én többször szoktam menni ezen a járdán, és emlékszem, hogy már egy ideje ezek a táblák kint vannak.

Szemre nem tudtam megállapítani, hogy tényleg omlásveszély van-e. Az tény, hogy felújítandó a társasház homlokzata. Hogy valóban omlásveszély van-e, azt én nem tudom megítélni.

Ha valójában nincsen omlásveszély, akkor el kéne távolítani a táblákat, mert akkor feleslegesen ijesztgetik az arra járókat.

Ha viszont valóban omlásveszély van, akkor több probléma is van ezekkel a táblákkal:

1) Azt írja, hogy "gyalogosforgalom a túloldalon, parkolás saját felelősségre". Igen ám, de se a járda nincsen lezárva, se a parkoló. Ha valóban omlásveszély van, akkor a társasház zárja le haladéktalanul a járdát, hogy gyalogos még véletlenül se tudjon rámenni, és a parkolót is. Vagy pedig építsen a társasház haladéktalanul saját költségén olyan szerkezetet, ami megvédi az alatta átmenő gyalogosokat és az alatta parkoló autókat az omlástól. Mert ha tényleg omlásveszély van és nincsen lezárva ez a szakasz, akkor ez BALESETVESZÉLYES. Ezen a járdaszakaszon rendszeresen sétálnak gyalogosok, és az autók is gyakran parkolnak itt. Nem lehet egy táblával elintézni, hogy ne lépjenek rá a gyalogosok a járdára. Akkor le kéne zárni, ha tényleg omlásveszély van.

2) Azt írja, hogy "A társasház a károkért felelősséget nem vállal". Szerintem ez jogi nonszensz. Ez a járda és az előtte lévő parkoló közterület. Ha odaomlik valami a társasházról, akkor hiába írják ki, hogy felelősséget nem vállalnak, mégis a társasház felelőssége lesz, főleg ha még le sem zárták ezt a szakaszt. Szerintem nem lehet ennyivel elintézni, hogy kitesznek egy táblát, hogy nem vállalnak felelősséget, ez szerintem nem írja felül a Polgári Törvénykönyvet, mely szerint az egyik fél által okozott károkért felelősséget kell vállalnia ennek a félnek.

3) Azt írja, hogy "Veszélymentesítés és karbantartás folyamatban.". Az egyik táblára firkált dátum szerint már 3 éve kint vannak ezek a táblák. De nem biztos, hogy tényleg 3 éve, én viszont emlékszem, hogy már egy ideje ezek a táblák biztosan kint vannak. Akkor mikorra fejeződik be a karbantartás, és mikor zárják le a járdát és a parkolót a gyalogosok és autók elől, ha valóban omlásveszély van?

Ezeknek a kérdéseknek lenne érdemes utánajárni a társasház közös képviselőjénél annak a szervezetnek, akinek kezelésében van ez a járda- és parkolószakasz.

Én és sokan mások is rendszeresen használjuk ezt a járdát és az előtte lévő parkolót, ha tényleg omlásveszély van, akkor sürgősen meg kéne szüntetni a balesetveszélyt, nehogy valakire ráomoljon valami a társasházról! Tudtommal a járda és a parkoló közterület, nem magánterület.

Probléma helyszíne
Budapest XII. kerület, Hegyvidék, Kiss János altábornagy u. 43-45

Hozzászólások

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Azóta a képen látható sárga "omlásveszély" táblák lekerültek az épületről, de semmi más nem történt, szemre is látszik hogy omlásveszélyes az épület. Ezek szerint a problémát úgy gondolta megoldani a...
  • Az adminisztrátor lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett válasz az illetékestől.

  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Főváros Kormányhivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Észak Budai Építésügyi és Építésfelügyeleti Osztálya

  • Járókelő Ügykezelőverified-profile hozzászólt a bejelentéshez.

    Bejelentés megküldve a Budapest Főváros Kormányhivatala Epítésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Észak Budai Építésügyi és Építésfelügyeleti Osztálya részére az epitesugy-eszakbuda@bfkh.gov.hu -címre.
  • Pál András elküldte az ügyet az illetékesnek: Egyéb szervezet

  • Pál András megváltoztatta a bejelentés illetékesét "BFKH I. Kerületi Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály"-ról "Egyéb szervezet"-ra.

  • Pál András megváltoztatta a bejelentés leírását "Budapest XII. kerület, Kiss János altábornagy u. 43-45. címen lévő társasház és az előtte fekvő járda és parkoló a bejelentés helyszíne. Kint van a társasház falán 3 db tábla ugyanolyan szöveggel már egy ideje, ahogy a képeken is látszik: "Vigyázat! Omlásveszély és csúszásveszély. Gyalogosforgalom a túloldalo...

  • Pál András megváltoztatta a bejelentés illetékesét "XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata"-ról "BFKH I. Kerületi Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály"-ra.

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Ja így már látom a linken, köszönöm.
  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Nem látom a csatolt PDF-et, lehet hogy lemaradt véletlenül.
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 2. Mi ez?

  • Járókelő Zsófi elküldte az ügyet az illetékesnek: XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata

  • Anonim Járókelő bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    1
    Válaszra vár
    1

    Tönkrement járda

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Egyéb szervezet
    Vajda Péter utca (VIII. kerület, Józsefváros)
  • Válaszra vár
    1
    Válaszra vár
    1

    Rámpa le akar szakadni

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Egyéb szervezet
    Ferihegyi út (XVII. kerület, Rákosmente)
  Vissza az oldal tetejére