Megoldatlan

Hiányzó zebra a Döbrentei térnél

Anonim Járókelő

FRISSÍTÉS 2021.02.12.:

A bejelentő válasza:
A veszélyt jelentő tábla nem kötelezi a járművezetőt semmire, a KRESZ 21. § (7) bek. betartását pedig a „városi autópályaként” üzemelő alsó rakpart felhajtóján – sajnos – nem tartom reálisnak minden járművezető részéről.
Továbbá a kijelölt gyalogosátkelőnek a KRESZ 21. § (7) bek. szerinti joghatályon kívül van egy másik fontos szerepe, a közlekedési helyzet egyértelműsítése: ha ki van jelölve gyalogos-átkelőhely, akkor az autós számára egyértelműbb, hogy ott a gyalogosnak elsőbbsége van, a gyalogos számára pedig nyilvánvaló, hogy a ott kell átkelnie. Ennek hiányában a KRESZ-t felületesen ismerő gépjárművezető könnyen balesetet okozhat (ebben a járművezető felelőssége viszonylag egyértelmű, de az utólagos felelősségre vonás nem tud teljesen jóvátenni egy – akár halálos – balesetet), a gyalogos (különösen egy külföldi turista) számára pedig kétséges lehet, hogy szabályos-e ott átkelnie. De még a magyar KRESZ-t jól ismerőként nekem sem egyértelmű, hogy a 21. § (5) bek. „a közelben kijelölt gyalogosátkelőhely nincs” feltétele egyáltalán teljesül-e, hiszen innen nem messze, a Döbrentei utca torkolatában van kijelölt gyalogos-átkelőhely; azon és a Rudas Gyógyfürdő északkeleti sarkánál található gyalogátkelőn átkelve mintegy 120-140 méter kerülővel elkerülhető a problémás kereszteződés (azonban ez nincs kitáblázva, így a környéket nem ismerőknek kevés esélyük van megtalálni, és a turisztikai értéke is alacsonyabb).
Elhiszem, hogy vannak ennél fontosabb és sürgősebb helyszínek, de azt gondolom, hogy ennek a helyszínnek is fel kellene kerülnie arra a bizonyos listára.

-----

A Budapest Közút válasza:
"Az Ön által megjelölt helyszínen a gyalogosok forgalma csak egy közúti járműirányt keresztez, továbbá a rakpart felől érkező járműveknek mind a gyalogos-, mind a kerékpárosforgalomra figyelmeztető veszélyt jelző táblákat is elhelyeztünk az „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblát megelezően. Ezeken túl az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM Együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól (KRESZ) 21. §. 7. pontja szerint az útkereszteződésénél áthaladó gyalogosnak elsőbbsége van azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak, amelyen a gyalogos áthalad – mely alapján jelen esetben a gyalogosok elsőbbséggel rendelkeznek a kereszteződésben való áthaladáskor ugyanúgy, mintha kijelölt gyalogos-átkelőhelyen kereszteznék a Várkert rakpart útpályáját.

Az új gyalogátkelőhelyek létesítését célzó igényeket folyamatosan gyűjtjük és indokoltság esetén felvesszük kiskorrekciós igénylistánkra az adott címeket, mely listán jelenleg jelentős mennyiségű, közlekedésbiztonsági okokból nagyobb prioritást élvező cím szerepel.

A fent leírtak alapján Társaságunk a Várkert rakparton új kijelölt gyalogos-átkelőhely létesítését a közeljövőben nem tervezi."

-----

Belváros. Gyönyörű Duna-part. Sétány. Turisták tömege (legalábbis amikor nincs járvány). És nincs kijelölt gyalogátkelőhely a rakparti felhajtón. Csak a kerékpárút van átvezetve, amin ugye eleve nem illene sétálni, de még ha szabályos is ott gyalogolni, elsőbbsége biztos nincs a gyalogosnak az 70-es alsó rakpartról felkanyarodó, az indexet jó esetben az utolsó pillanatban kitevő autóssal szemben.

Probléma helyszíne
Budapest I. kerület, Várkerület, Várkert rkp. 18

Hozzászólások

  • R eni lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Elég lassan sikerült eljutnom addig, hogy lefényképezzem, de a lényeg az, hogy pontosan az történt, amit ígértek: zebra nincs, viszont legalább még keskenyebb lett a gyalogos-kerékpáros felület.
  • Anonim Járókelő visszajelzésére vár.

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Sokat gondolkoztam, hogy ezt komolyan gondolják-e, de az a rossz érzésem, hogy igen. Ha nincs hely egy biztonságos, három méter széles zebra felfestésére, akkor inkább nem festenek fel semmit, mert az...
  • H. Annamária megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Adminisztrátor!

    A 77578-as számú megkeresésre Társaságunk az alábbi választ adja:

    Tisztelt Bejelentő!

    Az érintett csomópont átépítése a napokban, várhatóan március elején kezdődik majd meg
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Járókelő Ügykezelő elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Járókelő Ügykezelő megváltoztatta a bejelentés leírását "Belváros. Gyönyörű Duna-part. Sétány. Turisták tömege (legalábbis amikor nincs járvány). És nincs kijelölt gyalogátkelőhely a rakparti felhajtón. Csak a kerékpárút van átvezetve, amin ugye eleve nem illene sétálni, de még ha szabályos is ott gyalogolni, elsőbbsége biztos nincs a gyalogosnak az 70-es alsó ...

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    A veszélyt jelentő tábla nem kötelezi a járművezetőt semmire, a KRESZ 21. § (7) bek. betartását pedig a „városi autópályaként” üzemelő alsó rakpart felhajtóján – sajnos – nem tartom reálisnak minden j...
  • Garami Marika lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

    Budapest Közút a kért gyalogos átkelőhely létesítését nem tervezi.
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Adminisztrátor!

    A 77578-as számú megkeresésre Társaságunk az alábbi választ adja:

    Tisztelt Bejelentő!

    Az Ön által megjelölt helyszínen a gyalogosok forgalma csak egy közúti járműirányt ker
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 3. Mi ez?

  • S Dominik elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Anonim Járókelő bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Problémás körforgalom

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Tar Julcsi
    Illetékes: Budapest Közút
    Clark Ádám tér (I. kerület, Várkerület)
  • Megoldott
    1
    Megoldott
    1

    Tábla megdöntve

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Budapest Közút
    Halász utca (I. kerület, Várkerület)
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Tábla a járda kellős közepén

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Budapest Közút
    Csalogány utca (I. kerület, Várkerület)
  Vissza az oldal tetejére