Megoldatlan

Életveszélyes kereszteződés

Az Árpád híd népfürdő utcai felhajtójánál életveszélyes a kialakított forgalomtechnikai rendszer, mely okozott is már balesetet. A gond elsősorban az, hogy az autósoknak nem hívják fel kellőképp a figyelmét a kerékpárút kereszteződésére. Ha a mellékelt képet megnézzük, 10 tábla/jel fogadja az autóst, melyből kettő utal biciklisre, azonban ezek a 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet [ KRESZ ]12. § (1) 10/a ábrája szerintiek. Ezek a táblák szabványosan kb. negyedakkorák, mint a gyalogos-átkelőre utaló táblák. Az autósok így ezt a táblát nehezen veszik észre, és a gyalogosokra figyelnek, közelítéskor egyszer körbenéznek, majd a hídra hajtanak, ráadásul azt gondolják, az elsőbbségadás-kötelező tábla a hídról jövőkkel szemben van (még ha látszik is, hogy védett felhajtósáv), nem a biciklisekkel. Ebből az következik, hogy az egyenes szakaszon gyorsan, akár 30-40-el érkező bicikliseket nem veszik észre az autósok, nem néznek körül közvetlenül a kereszteződés előtt és áthajtanak rajta akár gyorsítva is. Ez pedig súlyos probléma, mivel mindkét út nagy forgalmú.
Amire szerintem szükség lenne:
KRESZ 16. § (1) A veszélyt jelző táblák közül z/2. * „Kerékpárosok” (95/b. ábra); a tábla azt jelzi, hogy fokozottan számolni kell az úttesten kerékpárosok közlekedésével. Ez egyenlő méretű a többi táblával; ezt már a kereszteződés előtt ki kellene rakni!
Ezen felül biciklisekre figyelmeztető villogó sárga fényjelzésre is szükség lenne (KRESZ 9. § (1) d) )
Továbbá javasolt lassító rovátkák elhelyezése a kereszteződés előtt. Egy ilyen forgalmú és kockázatú kereszteződésnél minden lehetséges eszközt be kell vetni.
Megfontolandó STOP tábla kihelyezése is az elsőbbségadás kötelező helyett (KRESZ 12. § (1) b))

Kérem a kereszteződés mihamarabbi biztonságossá tételét, minden nap számíthat!
(engem is majdnem ütöttek el itt)

Köszönettel,
Békés Gáspár

Probléma helyszíne
Budapest XIII. kerület, Népfürdő utca / Árpád híd

Hozzászólások

  • Gáspár Békés hozzászólt a bejelentéshez.

    A Közútkezelő válaszában figyelmen kívül hagyta, hogy az elsőbbségadás kötelező tábla nem egyértelműen a bicikliútra utal, illetve az arra utaló kiegészítés apró; illetve hogy több baleset is volt már...
  • g g lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!

    A Népfürdő utcai felhajtóra az autók végig emelkedve érkeznek, mindkét oldalon ki van helyezve az elsőbbségadás kötelező jelzőtábla, a kerékpárútra figyelmet felhívó kiegészítő tá
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 2. Mi ez?

  • S Dominik elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Gáspár Békés hozzászólt a bejelentéshez.

    Olyannyira veszélyes, hogy az egyik balesetről még videó is van :
    https://hvg.hu/cegauto/20191010_kerekparos_baleset_auto_arpad_hid_budapest
  • Gáspár Békés bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére