Megoldatlan

Rossz lámpahangolás

Anonim Járókelő

T. Járókelő!

Az alábbi problémával most már sokadszorra találkozom:
A Bartók Béla úton a közelmúltban sikerült egy elég jelentős fejlesztést véghez vinni, ami a kerékpáros forgalmat támogatja azzal, hogy már majdnem teljes hosszban van kijelölt kerékpársáv az úton. Tapasztalataim szerint a kialakítása is jó lett, kevés hátrányos vagy bosszantó dolgot tudnék felhozni a kialakítással kapcsolatban. Egy valami viszont szinte azonnal eszembe jut. Ez pedig a Kosztolányi Dezső téren a Szent Gellért tér felé vezető irány közlekedési lámpájának hangolása. Az Etele tér felől érkezve az ember többé kevésbé megállás nélkül végig tud haladni biciklivel a Bartók Béla úton eddig, ugyanakkor a Kosztolányitól folyamatos piros-hullámot kap. Természetesen nem várom el, hogy ezen a fontos útvonalon a kerékpárokra legyen hangolva a lámpa, (ez a "jog" sokkal inkább a tömegközlekedést illetné meg szerintem). Kellemes utazó tempóval a Kosztolányi Dezső térhez érkezve az ember a Bocskai út Petőfi híd irányú útpályáján tud átjutni, ahol kap egy piros lámpát és indul a Bocskai út forgalma az M1-M7 felé. Itt igazán nem probléma várni a két irány útpályája között, majd 11 méter hosszú és 2 és fél méter széles hely van, akár több bicikli is kényelmesen elfér és biztonságosan várhatja a tovább haladást engedélyező jelzést. A probléma az és innen indul a piros-hullám, hogy az itt várakozó kerékpárosok jóval később kapnak csak zöld jelzést a Móricz Zsigmond körtér felé, mint kéne, mint például a kerékpár sávval párhuzamos gyalogátkelőn közlekedő gyalogosok. Már megy a forgalom a zebrán, amikor biciklivel még várni kell.
A jelenlegi kialakítással az a probléma, hogy a Bocskai út két útteste közül induló biciklis épp nem éri el a Fadrusz utcai lámpát, tehát ott megáll. Mivel ott pont nem tudott átmenni, a következő lámpánál indulva a Vásárhelyi Pál utca környékén tekerve látja pirosra váltani az elsőnek érintett Móricz Zsigmond körtéri lámpát, amit ha a Fadrusz utcánál nem kell megállni még biztonságosan és kényelmesen el is ér. Itt már 2 megállásnál tartunk. Miután ennél a lámpánál megállt és újraindult, a körtéren másodiknak érintett lámpát pont jól éri el, itt és a Karinthy Frigyes útnál sem kell megállni, ahogy a Lágymányosi utcánál sem. De a Bertalan Lajos utcánál ismét csak néhány pillanat híja van, hogy átmehet-e a lámpán, ahol ismét meg kell állni. Ez a 3. lámpa, a 4. pedig a Csíky utca lesz.
Ha az ember szabálytalanul elindul a gyalogosokkal egyszerre, akkor eléri a Fadrusz utcai lámpát, a Móricz Zsigmond körtéren sem pirosra érkezik. A Móricz Zsigmond körtéren megállás nélkül áthaladhat szintén, de a Lágymányosi utcához picit lassabban kell csak mennie, kényelmesebben karikázva pont a zöld lámpa elejére ér oda, így onnantól megállás nélkül be lehet gurulni a Szent Gellért térig.
A Kosztolányi Dezső téri lámpa jelen kialakításának okát tudni vélem, a biciklisek a Bartók Béla út egyenes irányával egyszerre kapnak zöldet. A közút esetén ez érthető, hiszen amikor a gyalogátkelőn kezdik átengedni a gyalogosokat, akkor a Bocskai úton a forgalom a Petőfi híd felé még mehet, de már az M1-M7 felé áll és a Bocskai útról balra a Bartók Béla útra fordulók mennek. Ez a Bartók Béla úton haladók és a Bocskai úton közlekedők esetén egyértelműen konfliktuspont és baleseti forrás. De a Bocskai út két útteste között várakozó biciklisek és autósok esetén ugyanúgy nem jelent semmit, mint a tőlük kb. 2 méterre már sétáló gyalogosok és autósok viszonyában sem, mivel a kerékpárosok külön sávban mennek. Ebbe a sávba semmi sem indokolja a besorolást. De ha valamiért mégis besorolna valaki, azt pontosan ugyanolyan sávváltással kapcsolatos szabályokkal tehetné meg, mint az útszakaszon bárhol máshol is a párhuzamos közlekedés esetén.
Kérem legyenek szívesen megvizsgálni a kérdést. Meglátásom szerint itt ezzel a pár másodperces módosítással olyan könnyítés adható a közlekedők egy csoportjának, ami nem okozna más résztvevők számára semmilyen kellemetlenséget vagy hátrányt, illetve nem okozna balesetveszélyt.

(Sajnos fotóm nem volt, csak a Google egy régebbi utcanézetét tudom csatolni a megállás helyéről).

Üdv.:
D.Z.

Probléma helyszíne
Budapest XI. kerület, Újbuda, Bocskai út 30

Hozzászólások

  • Gyöngyösi Máté hozzászólt a bejelentéshez.

  • T Julcsi lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

  • Gyöngyösi Máté hozzászólt a bejelentéshez.

    Ez szerintem így megoldatlan egyelőre.
  • Gyöngyösi Máté hozzászólt a bejelentéshez.

    Ez szerintem így megoldatlan egyelőre.
  • Gyöngyösi Máté hozzászólt a bejelentéshez.

    A Kosztolányi és a Móricz között már csak a Fadrusz utcánál kap pirosat az ember. Az ezt megoldandó, ígért autóbuszos bejelentkezésnek viszont nem látom nyomait.
  • Anonim Járókelő visszajelzésére vár.

  • Pál András megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Adminisztrátor!

    A 75262 -as számú megkeresésre az alábbi választ adjuk:

    Tisztelt Bejelentő !

    A Bartók Béla úton a Kosztolányi Dezső tér és Fadrusz utca környezetében a Centrum felé halad
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 4. Mi ez?

  • Csanádi György elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Anonim Járókelő bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére