Megoldatlan

Hangos üvegcsörömpölés Belső-Erzsébetvárosban hajnalban (és továbbra is tolerálhatatlan éjszakai zaj...)

Anonim Járókelő

Tisztelt Járókelő,

Budapest VII. kerületének a Király utca - Károly körút - Rákóczi út - Erzsébet körút pártatlan oldala által határolt részén, azaz Belső-Erzsébetvárosban több helyen is előfordul az, hogy a hajnali órákban, akár 1/4 6, 6-tól a vendéglátóhelyek által a kukákban felhalmozott üvegszemetet az ott lakók számára elviselhetetlenül hangos csörömpöléssel öntik nyitott platójú teherautókba.

Több ilyen helyszín van, pl. Holló utca, a Dob utca - Kazinczy utca sarok közelében, Klauzál utca (a DOBOZ vendéglátóhely közelében), Madách Imre út - Rumbach Sebestyén utca sarok (a Központ vendéglátóhelynél, a mellékelt videón ez látható) stb.

Az ott lakókat zavarja a zaj, és hogy hajnalban történik mindez. Az üvegszemét-szállítást fontos lenne minél későbbi időpontra reggeli/délelőtti órákra áthelyezni, lehetőleg 10 óra körül, vagy még az után:

a kerületrész számos pontján nem lehet pihenni jelenleg sem, egyes vendéglátóhelyek érkező/távozó, ittas és/vagy kábítószer hatása alatt álló, olykor csoportos garázdaságot, csendháborítást, egyéb jogsértést megvalósító vendégei, a folyamatosan vonuló, kiabáló csoportok, a vendéglátóhelyekről, taxikból, egyéb gépjárművekből üvöltő zene miatt és így tovább.
Ez a hajnali órákig tart, Így sok esetben gyakorlatilag permanensen csorbul az egészséges környezethez való alapvető joga a Belső-Erzsébetvárosban élő lakosságnak a kerületrész többi (Városligeti Fasor - Lövölde tér - Király utca - Erzsébet körút - Rákóczi út - Baross tér - Thököly út - Dózsa György út által határolt területen élő) lakójához képest is, amely területen "legalább" valamennyi vendéglátó-üzletnek, kivétel nélkül legkésőbb 24 órakor be kell zárnia (ide nem értve az Erzsébet körút páratlan oldalát), így ideális esetben azért több idejük marad a pihenésre az ott élőknek. Jelenleg* akár 0-24-ben nyitva lehet tartani a vendéglátóhelyeknek Belső-Erzsébetvárosban.

Az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 25/2020. (VI.25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Kritériumrendelet) *augusztus végétől / szeptember elejétől, a korábbi szabályozáshoz hasonlóan, alapjogi visszásság gyanúját felvető módon - bővebben dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes jelentése (AJB-4206-3/2017. ügyszám) - épp ott engedi meg (ugyan bizonyos kritériumok teljesítése esetén) a 24 óra utáni nyitvatartást akár reggel 6-ig, ahol alig több, mint fél négyzetkilométeren többszáz vendéglátó-üzlet, szórakozóhely, nagy befogadóképességű, több száz fős diszkók, romkocsmák találhatóak, tehát az éjszakai zaj igen nagy valószínűséggel nem fog megszűnni szeptembertől sem.

Bár a Kritériumrendelet 6. § (2) bekezdés a) pontjában van egy olyan kritérium a 24 óra utáni nyitvatartáshoz, hogy az üzemeltető bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatban vállalja, hogy "22 és 8 óra között nem végez, vagy végeztet göngyölegmozgató tevékenységet".
A Kritériumrendelet nem tér ki arra szó szerint, pontosan mi tartozik a "göngyölegmozgatásba", viszont a legnagyobb probléma, hogy ez a rendelkezés csak azokra az üzletekre vonatkozik majd megközelítőleg egy hónap múlva, amelyek 24 óra után is nyitva lennének. Tehát, az a Belső-Erzsébetvárosban üzemelő vendéglátó-üzlet, amely legkésőbb 24 órakor zár, annak semmilyen kötelezettsége nincs illetve nem lesz erre vonatkozóan, ráadásul a 8 óra is korai, ahogy korábban már említésre került e bejelentésben, a lakóknak ennél későbbi időpont lenne optimális.

Nem tudni azt sem, hogy milyen cég végzi a szemétszállítást az egyes üzletek tekintetében, de az ott lakók köszönettel vennék, ha az ebben illetékesek találnának erre egy számukra elfogadható megoldást.

Tisztelettel:
Egy Belső-Erzsébetvárosban élő lakos

Probléma helyszíne
Budapest VII. kerület, Erzsébetváros, Madách Imre út 5

Hozzászólások

  • Dr Kardos Angelika lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

  • Anonim Járókelő visszajelzésére vár.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!

    Az Ön által jelzett probléma ismert Erzsébetváros Önkormányzata előtt, ezért a már korábban érkezett lakossági igényekhez igazodva, és azoknak megfelelve Budapest Főváros VII. Ke
    ...
  • Szász László megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Jarokelo.hu
    budapest@jarokelo.hu

    Azonosító: JAROKELO-BUDAPEST-00069088

    Tisztelt Járókelő Egyesület Ügyvivő!

    Hivatkozással JAROKELO-BUDAPEST-00069088 azonosítószámú, Belső-Erzsébetváros területén 5:
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Járókelő Ügykezelő elküldte az ügyet az illetékesnek: VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata

  • Szalai Krisztina lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!
    Köszönjük megkeresését.
    Tájékoztatjuk, hogy Társaságunk lakossági kommunális és szelektív hulladékot szállít a körzetből. Az ön által közölt videón látható jármű nem az FKF Nonprof
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 2. Mi ez?

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Egy apró pontatlanságot jeleznék: a bejelentésben említett, 25/2020. (VI.25.) önkormányzati rendeletnek nem a 6. §-ában, hanem a 7. § (2) bekezdés a) pontjában van a "göngyölegmozgatásra" vonatkozó k...
  • W Kriszta elküldte az ügyet az illetékesnek: VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata

  • W Kriszta megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Az illetékes"-ról "VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata"-ra.

  • W Kriszta megváltoztatta a bejelentés állapotát "Új"-ról "Megoldásra vár"-ra.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére