Megoldatlan

5 méteres gyalog és kerékpárút (egyik irányban) a villamos alatt.

Az europai jelentőségű kerékpárútra rávezető útszakasz utolsó 5 métere a villamos sínek szakasza. Ezt az öt métert önálló útszakasznak kezelik.

Ami rajta van: Az 5 méter mind az öt méterén villamos síneket keresztezünk.
Ez egy villamos átjáró. Ezen praktikusan is a villamosnak van elsőbbsége, de erre (nagyon helyesen) mind a két oldalon figyelmeztet is bennünket elsőbbségadás kötelező tábla, de amúgy is esélytelen lenne nem-megadni a villamosnak az elsőbbséget, hiszen egy biciklistának esélye nincsen egy villamos ellen. Úgyhogy ez a rész rendben is van.

A fentiekkel mintegy összhangban, a nyugat felől érkezőket egy "kerékpárút vége" tábla fogadja. Érthetően, hiszen minek lenne más egy olyan 5 méteres szakaszon, ami pusztán villamos-átjáró. Úgysem lenne elsőbbsége rajta a bicósnak és ráadásul úgyis egy elsőbbségadás kötelező táblája is van.

Sajnos azonban ha kelet felől érkezünk erre az 5 méteres szakaszra, akkor ebből az irányból, akkor valamiért ugyan ez az öt méteres szakasz már "gyalog- és kerékpárút", mely a gyalogos, kerekesszékes és kétkerekű kerékpárok részére részére kijelölt közlekedési terület. Ez utóbbi azonban kétséges értékű: Hiszen egy olyan 5 méterről beszélünk, melyen
1. úgysincs elsőbbségünk,
2. semmi másról nem szól, mint a villamos keresztforgalmáról,
3. a szembe jövő irányban már nem is bicikliút.

Az egyazon útszakasz két irányból eltérő minősége gondolom nem is szabályos a kresz szerint, hiszen ha pl ezen az öt méteres gyalog-kerékpár úton nyugat felé haladva a közepénél visszafordulok (nem is tudom, szabad a gyalogkerékpárúton két villamossín közti 1 méteren megfordulni, vagy tiltja valami ezt?), akkor joggal föltételezhetem, hogy visszafelé is gyalog-kerékpárúton haladok (annak minden járulékával számolva) , ám miközben ezt a visszafelé tartó 2,5 métert teszem... nagyot tévedek, hiszen visszafelében nem gyalogkerékpárúton haladok hanem ... hát nem tudom, micsodán,mert a kerékpárút vége tábla kint volt, de nem tudom, akkor mi lesz belőle ha annak vége) ... úgyhogy nem és kész.

Meglátásom szerint tehát a nyugat felé haladó 5 méteres szakaszt nem kellene (egy irányú) gyalog-kerékpár-úttá nyilvánítani. (Vagy ha mégis, akkor meg kellene fontolni, hogy egy
"egyirányú-gyalogkerékpárút-szakasz" táblával lehetne jelezni... sőt esetleg egy "egyirányú gyalogkerékpárút 5 méter múlva vége" táblát is lehetne alkalmazni)

Hanem ha már a kelet felé haladó szakasznál meg merjük tenni, hogy megszakítjuk a kerékpárutat 5 méter villamoskereszteződésért (cserébe talán kevesebb kerékpárost üt majd itt el a villamos - de ha el is üti , legalább nem tudjuk milyen státuszban járt éppen a kerékpáros, mikor elé került, hiszen kerékpárútnak már vége), akkor sokkal becsületesebb lenne a nyugat felé haladó irányban IS megszakítani erre az 5 méterre a kerékpárutat.

Kérem a jelzett szakaszon egyértelmű és becsületes módon jelezni a kerékpárforgalom számára a teendőket annak figyelembevételével, hogy a jelzett 5 méter semmi másról nem szól, mint egy a kerékpárosok számára abszolút elsőbbség-nélküli villamosátjárás.

Probléma helyszíne
Budapest I. kerület, Várkerület, Clark Ádám tér

Hozzászólások

  • Dr Kardos Angelika lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett a bejelentőtől visszajelzés.

  • Rózsa Géza visszajelzésére vár.

  • Járókelő Herta megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Adminisztrátor!

    A 64767-es számú megkeresésre Társaságunk az alábbi választ adja:

    Tisztelt Rózsa Géza úr!

    Észrevétele alapján a helyszínen felülvizsgáljuk a kihelyezett jelzőtáblákat és a
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 3. Mi ez?

  • Lukács Máté hozzászólt a bejelentéshez.

    Zseniális! :)
  • Lukács Máté elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Rózsa Géza bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére