Megoldatlan

Visszataszító állapotok a Móriczon, szlömösödő terület

Sok környékbeli régóta aggódva figyeli a Móricz Zsigmond körtért környékének lezüllését, szlömösödését.

A fonodó villamosokkal, buszokkal és metróval ugyan csomópontnak számít, de a rendezett belső térrel, a széles járdákkal, tagoltsággal mégis barátságos és vonzó hely lenne, lehetne, ha nem állandósulna a kosz, nemtörődömség és zavaró viselkedés a tér egyik felé.

Az észak-nyugati sarka, a McDonald's-tól a Lidl üzletig húzódó rész illetve a Spar előtti 7-es buszmegálló gyakran gyalázatos állapotban van: mocskos, üvegszilánkos, szemetes, gusztustalan. A tér és a bulvár ezen része vonzza a kétes elemeket, a velük járó negatív attitűdöket: köztéri ordítozás, merevrészeg állapotban fekvés a bankcenter betonülőkéjén, kéregetés, utcai bazárkodás, köpködés. Gyakran undorító ott végigmenni és szabályszerűen cikázni kell a rosszarcú vagy ittas emberek között. Gyerekkel arra menve ez még rosszabb. Egy pénteki vagy szombati bulieste után másnap reggel ocsmány maradékok várják az arrajárót.

(Képeimet vasárnap kora délután, takarítás után készítettem.)

Mindezen állapotok felerősítője és/vagy generálója a Kakas Presszó, maga a lazázó és a területet leuraló tiniket vonzó Meki, valamint a két N. Dohánybolt is, amik 50 méterre vannak egymástól, és ahol állandó a sor, vagy a kültéri azonnali rágyújtás, bolt előtt bulizás, piálás.

Nem vagyok sem tini-, sem hajléktalan-ellenes, csupán ez a sajnálatos bolthelyiség-elhelyezés és a funkciók együttesen olyan kombinációt hoznak létre, ami kétes viselkedést és elemeket hoz és tart a helyszínen. Ráadásul a tér aránytalanul megbillen ezen sarok irányába, itt csoportosul a legtöbb ember, itt van a legtöbb "aktív" funkciója a térnek. Ezt is jó lenne átgondolni egy területrendezés, engedélykiadás/-megújítás során.

A Közteresek időnként látványintézkednek, de egy állandó utcafelügyelő/karbantartó páros kellene a térre. Érdekes módon a Bartók-bulvár a remek arcát mutatja a Lidl után közvetlenül a Gellért tér felé, vagy a Spar után a Kosztolányi felé, vagy a Meki után a Villányi út felé sétálva: varázsütésszerűen kulturált, tiszta, élhető állapotok várják az arra sétálót.  

Egyértelműen ez a sarok és a hozzátartozó 100-100 méteres (a Spar és Lidl felé) a térség szlömösödését ("törött ablak"-elmélet), lecsúszását, otrombaságát okozza.

Ezt a problémát már rövidtávon orvosolni lehet, hosszútávon pedig kicsiny, de annál körültekintőbb kezeléssel szépíteni lehet.

Kérem a bejegyzésemet az illetékesek, elsősorban az Önkormányzat és Közterületfenntartók felé továbbítani.

Köszönöm.

Probléma helyszíne
Budapest XI. kerület, Újbuda, Móricz Zsigmond körtér 3a

Hozzászólások

  • Dr Kardos Angelika lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett válasz az illetékestől.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt www.jarokelo.hu Csapata!

    Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy levelüket érkeztettük az FPH_KOZP-61904/2020-as érkeztetőszámon és továbbítottuk a Főpolgármesteri Hivatal Városigazgatóság Főosztál
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 4. Mi ez?

  • Járókelő Ügykezelő elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Főváros Önkormányzata

  • Film Trio bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Megoldatlan
    2
    Megoldatlan
    2

    Telefosott használaton kívüli lejáró

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Budapest Főváros Önkormányzata
    Margit híd, budai hídfő H (II. kerület)
  • Megoldásra vár
    2
    Megoldásra vár
    2

    Döglött patkány a járdán

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Budapest Főváros Önkormányzata
    Ferenc tér (IX. kerület, Ferencváros)
  • Válaszra vár
    3
    Válaszra vár
    3

    Évek óta megtelt csikktartó

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Budapest Főváros Önkormányzata
    Üllői út (VIII. kerület, Józsefváros)
  Vissza az oldal tetejére