Megoldatlan

VanHool buszok egy része utazásra alkalmatlan

FRISSÍTÉS 2020.03.11.
A Bejelentő válasza:
"A másfeles üléseknek nem csak a folyosó méretének tekintetében van kulcsszerepe. Hanem abban is, hogy a - fogyatékosságukból eredően - egynél valamivel nagyobb ülőhelyet foglaló utasok (számos testi fogyaték miatt lehet ilyen helyzet, nem csak a kövérség lehet az oka ennnek) ebben problémamentesen elférnek. A kettes üléseknek az újabb buszokon az a fő problémájuk, hogy a folyosóhoz közelebb eső oldaluknál egy fixen odaszerelt korlát akadályozza, hogy a külső oldalon ülő - és egynél több helyet igénylő - utas a folyosó fele tudjon úgy helyezkedni, hogy a belső ülőhelyen elférjen mellette még egy utas. Magam többször voltam a szemtanúja annak, hogy kényszerűségből - mely fogyatékból ered - két ülőhelyet foglaló utassal hogyan bánnak mind az utastársai, mind pedig a buszvezető: igen, jól látja; a buszvezetők sem állnak ilyenkor a fogyatékkal élő utas mellé. Hanem társadalmi normákra és elvásáokra hivatkozva szidalmazzák az egynél több helyet foglaló utast. Akiket meglátásom szerint az ilyen inzultusok során olyan traumák érhetnek, melyek miatt a közösségi közlekedést utána kerülni fogják.

Mivel a társadalmat nem lehet megváltoztatni, ezért a másfeles ülések erre a megoldás. Ebbe el tud helyezkedni a fogyatékkal élő és fizikálisan egy ülőhelynél több helyet igénylő utas anélkül, hogy az utastársai vagy akár a buszvezető részéről inzultus érné őt azért, mert "nem foglalhat el két helyet"."
----------

FRISSÍTÉS 2020.02.10.:

A meglévő buszokkal kapcsolatban is van/lenne teendő. Nem csak a későbbi tenderek során beszerzendőkkel! Amit írtam (hiányzó egyszemélyes, fogyatékkal élőknek alkalmas ülések némelyik új VanHool buszban), az megoldható. Igen, át kell kicsit alakítani a belső teret, de megoldható. És nem horribilis pénzből! Az akarat/szándék hiánya az egyetlen, ami miatt ez ne tudhatna megvalósulni.

-----

FRISSÍTÉS 2020.02.06.:

Tisztelt BKK/BKV! Köszönöm a válaszukat. Átolvasást követően úgy érzem viszont, hogy ez nem konkrét válasz a jelenlegi konkrét problémára. Jól hangzó, amit írnak. De úgy vélem, mellébeszélés. Arra kellene válaszolniuk ami az aktuális probléma. És a megoldást is arra kell találni.

-----

FRISSÍTÉS 2020.02.06.:

A BKK válasza:
"Köszönjük megkeresését, mellyel kapcsolatban szakterületünk azt válaszolta, hogy az új autóbuszok műszaki tulajdonságainak meghatározásakor igyekeznek mindig az utasok maximális kényelmét és elégedettségét szolgáló elrendezésű járművet választani. A BKK elsődleges felelőssége Budapest közösségi közlekedésének megbízható és fenntartható működtetése. Komoly előrelépés tehát, hogy az elmúlt időszakban a főváros utcáin több száz világszínvonalú, alacsony környezetterhelésű, kényelmes és légkondicionált alacsonypadlós jármű állhat forgalomba, amelyek megfelelő típusbizonyítvánnyal rendelkeznek, továbbá teljesítik az uniós és a hazai rendeletek, előírások követelményeit.

A következő autóbusz-beszerzési tender során a lehetőségekhez mérten figyelembe veszik az utasok tapasztalatait, észrevételeit."

-----

Sajnos a BKV ill. annak alvállalkozójának (VT ARRIVA) járműflottájában van néhány olyan rossz elosztású busz van, mint a RCT-318 rendszámú.

Ezeknek a buszoknak kőkemény az ülésük, valamint hiányoznak belőlük a fogyatékkal élők számára kialakított, szabványülésnél szélesebb szimpla ülések.

Kérem, ezeket a buszokat állítsák ki a forgalomból és olyan buszok álljanak be helyettük, amik alkalmasabbak kényelmes utazásra (még a régi Ikarusok is alkalmasabbak ezeknél).

Probléma helyszíne
Budapest VIII. kerület, Józsefváros, Budapest

Hozzászólások

  • Az adminisztrátor lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett válasz az illetékestől.

  • Járókelő Zsófi elküldte az ügyet az illetékesnek: BKK Budapesti Közlekedési Központ

  • Járókelő Zsófi megváltoztatta a bejelentés leírását "FRISSÍTÉS 2020.02.10.: A meglévő buszokkal kapcsolatban is van/lenne teendő. Nem csak a későbbi tenderek során beszerzendőkkel! Amit írtam (hiányzó egyszemélyes, fogyatékkal élőknek alkalmas ülések némelyik új VanHool buszban), az megoldható. Igen, át kell kicsit alakítani a belső teret, de megoldható. És nem...

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    A másfeles üléseknek nem csak a folyosó méretének tekintetében van kulcsszerepe. Hanem abban is, hogy a - fogyatékosságukból eredően - egynél valamivel nagyobb ülőhelyet foglaló utasok (számos testi f...
  • BKK Budapesti Közlekedési Központ válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Ügyszám: 0038/0002039-004/2020
    Tárgy: tájékoztatás

    JAROKELO-BUDAPEST-00057811

    Tisztelt Ügyfelünk!

    Köszönjük megkeresését, melyet továbbítottunk a probléma megoldásában illetékes BKV Zrt.-nek. A tár
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Lukács Máté elküldte az ügyet az illetékesnek: BKK Budapesti Közlekedési Központ

  • Lukács Máté megváltoztatta a bejelentés leírását "Frissítés 2020.02.06.: Tisztelt BKK/BKV! Köszönöm a válaszukat. Átolvasást követően úgy érzem viszont, hogy ez nem konkrét válasz a jelenlegi konkrét problémára. Jól hangzó, amit írnak. De úgy vélem, mellébeszélés. Arra kellene válaszolniuk ami az aktuális probléma. És a megoldást is arra kell találni. --- Saj...

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Most már kissé mérges vagyok. Ugyanis lényegében megismételték azt a - jól hangzó, de egyébként itt inkább "mellébeszélő" - válaszukat, mely e konkrét ügyben semmit nem segít. A meglévő buszokkal kapc...
  • BKK Budapesti Közlekedési Központ válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Ügyszám: 0038/0003037-001/2020
    Tárgy: tájékoztatás

    JAROKELO-BUDAPEST-00057811

    Tisztelt Ügyfelünk!

    Köszönjük megkeresését, mellyel kapcsolatban szakterületünk azt válaszolta, hogy az új autóbuszok m
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 2. Mi ez?

  • Szalai Krisztina elküldte az ügyet az illetékesnek: BKK Budapesti Közlekedési Központ

  • Szalai Krisztina megváltoztatta a bejelentés leírását "Sajnos a BKV ill. annak alvállalkozójának (VT ARRIVA) járműflottájában van néhány olyan rossz elosztású busz van, mint a RCT-318 rendszámú. Ezeknek a buszoknak kőkemény az ülésük, valamint hiányoznak belőlük a fogyatékkal élők számára kialakított, szabványülésnél szélesebb szimpla ülések. Kérem, ezeket...

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Tisztelt BKK/BKV! Köszönöm a válaszukat. Átolvasást követően úgy érzem viszont, hogy ez nem konkrét válasz a jelenlegi konkrét problémára. Jól hangzó, amit írnak. De úgy vélem, mellébeszélés. Arra kel...
  • BKK Budapesti Közlekedési Központ válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Ügyszám: 0038/0002039-001/2020
    Tárgy: tájékoztatás

    JAROKELO-BUDAPEST-00057811

    Tisztelt Ügyfelünk!

    Köszönjük megkeresését, mellyel kapcsolatban szakterületünk azt válaszolta, hogy az új autóbuszok m
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 3. Mi ez?

  • anonim olvasovagyok hozzászólt a bejelentéshez.

    Jelen állapotok szerint ezek az RCT VanHoolok délpesti autóbuszgarázs (BKV) "legújabb" buszai.
  • Suszter Dominik hozzászólt a bejelentéshez.

    Ezek nem Arrivás, hanem BKV-s buszok. Sajnos akkora a busz hiány is... Inkább nem is folytatom :D
  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: BKK Budapesti Közlekedési Központ

  • Anonim Járókelő bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Keleti mozgólépcső

    Beküldés ideje:
    Beküldte: VII Gábor
    Illetékes: BKK Budapesti Közlekedési Központ
    Keleti pályaudvar (VIII. kerület, Józsefváros)
  • Válaszra vár
    1
    Válaszra vár
    1

    Törött pad a megállóban

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Szekeres Judit
    Illetékes: BKK Budapesti Közlekedési Központ
    Mátyás tér (VIII. kerület, Józsefváros)
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Villamosmegálló táblák elforgatása

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: BKK Budapesti Közlekedési Központ
    Erzsébet királyné útja (XIV. kerület, Zugló)
  Vissza az oldal tetejére