Megoldatlan

Kontraproduktív sebességmérés

A X. kerületi Gergely utca Sibrik utca felöli oldalán, a nagy kereszteződéstől mintegy 500 méterre, a HIT-PARK előtti gyalogátkelő előtt kb két éve, tudomásom szerint a BKK kezdeményezésére két db digitális sebességmérőt állítottak fel, melyek mindkét (jelenleg épp csak az egyik) irányban mérik a különben jó minőségű, egyenes (és ezért talán gyorsabb tempóra csábító) úton az arra haladó járművek sebességét.

A berendezés felállításának célja nyilván az volt, hogy a közeli gyalogátkelő környékén (melyet kiemelt, zöldes-keretes tábla jól láthatóan jelez), legalább az 50-es tempó környékére fogják vissza magukat a gépjárművezetők. A HIT Park ki- és behajtója is rendkívül forgalmas alkalmanként, észnél kell lenni.

A berendezés 50-es tempóig zölddel, majd pirossal jelzi az elhaladók, akár a kerékpárosok sebességét is. Nem nehéz kikövetkeztetni, hogy mivel a sebességmérőhöz sem kamera, sem egyéb eszköz nem kapcsolódik, és ezen a szakaszon 5 és fél év alatt még SOHA nem mért a rendőrség sebességet, (rejtélyes módon csak a Kőér utca környékén teszik ezt, ahol ritka a száguldozás), igen gyakori a szándékos gyorshajtás.

A közlekedők jó része (átlagos nap 10 kocsiból min 1), hétvégi, kisebb forgalom esetén 10 ből kb 2, a késő esti órákban 10-ből 4-5 jármű kimondottan arra használja a szakaszt, hogy “lemérje”, mennyire bír felgyorsulnia, mondjuk a Kada utcától, vagy a LIDL parkolóból kihajtva, a sebességmérőkig. Mintha valami gyorsulási versenyen lennének.

A jelenség annyira általános, hogy forgalommentesebb időszakokban akár fogadást is köthetünk, hogy 15 percen belül meglesz-e valakinek a 80-as tempó. Mert biztosan meglesz. Motorosok szintén próbálkoznak, ez nem is kérdés. (Most, ahogy ezt a mondatot leírtam, messziről hallottam (a közelben lakom), hogy jön egy újabb önjelölt "műszerkalibráló".) Az általam látott rekord 121 km/óra volt, amit autóval (!) értek el, de bármelyik nap találni masszív rekordkísérleteket.

Még egyszer: ezeket a tempókat javarészt a sebességmérő berendezések MIATT, DE MINDIG A KÖZELBEN LEVŐ GYALOGÁTKELŐHELYEN és KERESZTEZŐDÉSBEN érik el a szabálytalankodók. Ez nem egy elhagyott iparvidék mellékútja, itt gyalogos- és keresztirányú forlgalom is bőven akad.

A probléma olyannyira általános, hogy a gyalogátkelőhelyen a régi reflexek, miszerint, ha nem jön semmi, nyugodtan leléphetünk, csak korlátozottan érvényes, mert 90-es sebességgel nagyon gyorsan odaérnek a kocsik. És igen gyakran nem egy autós játszik Forma 1-et, hanem sorban több.

A száguldozás nem csak relatív kellemetlenséget okoz, tavaly halálos baleset volt a szakaszon, legutóbb egy hete egy demonstrative száguldó BMW rongyolt be egy balra kanyarodni szándékozó Suzuki hátuljába. Mindkét kocsi totálkár, csoda, hogy nem voltak halottak.

Ezt nem hatásvadászatból írom, a szakasz rendkívül veszélyes. Minden évben több komoly baleset is történik itt.

Nem megoldás: így hagyni, ahogy van.

Nem megoldás: ha a rendőség alkalmilag kiáll, és sebességet mér (hiszen hamar lejelentik egymásnak az autósok).

Megoldás: I. állandó sebességmérés, következményekkel.

(A Gergely utcán amúgy a felújítása óta kb 4-5-szörös lett a forgalom, mivel a Gyömrői út rémes állapotban van, és FŐLEG mert pocsék a SIBRIK/GYÖMRŐI kereszteződésben a forgalomjelző lámpák hangolása. Kifele haladva a Gyömrőiről balra kanyarodásra csak 4.5 másodperces zöld van, amin max 3 autó haladhat át szabályosan (ha nagyon rákészültek), ezért a forgalom jó ideje a gyömrőivel párhuzamos Gergelyre tevődött át, ami kerületi gyűjtőút, és egyáltalán nem ilyen forgalom átvezetésére tervezték. De ez egy másik javaslat témája)

Megoldás: II. A sebességmérők azonnali eltávolítása, a forgalom mechanikai lassításával.

Az ismertetett mérőeszközök teljesen kontraproduktívak, kimondottan gyorshajtásra ösztönzik az arra hajlamosakat.

Aki számára nem reális, töltsön el mondjuk 15 percet a helyszínen, tetszőleges időpontban.

Azonnali intézkedés szükséges.

A GOOGLE MAPS felvételen még a Gergely utca felújítása előtti állapot van, itt még nincs kint a kétsebességmérő sem.

Probléma helyszíne
Budapest X. kerület, Kőbánya, Gergely u. 79

Hozzászólások

  • Lukács Máté lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett válasz az illetékestől.

  • Lukács Máté elküldte az ügyet az illetékesnek: X. kerület Kőbánya Önkormányzata

  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: X. kerület Kőbánya Önkormányzata

  • Bardócz Csaba elküldte az ügyet az illetékesnek: X. kerület Kőbánya Önkormányzata

  • Bardócz Csaba megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Budapest Közút"-ról "X. kerület Kőbánya Önkormányzata"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!
    A Jarokelo.hu oldalra a Gergely utcára kihelyezett sebességmérő működésével kapcsolatban tett bejelentésére az alábbi tájékoztatást adjuk.
    A közlekedési balesetek jelentős részét a
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Kedves Csaba, látszik, milyen pontosan megfigyelte a helyzetet! Remélem, lesz rá megoldásuk! C
  • Járókelő Szilvia hozzászólt a bejelentéshez.

    Ideje lenne kezdeni valamit az utcával. A kapukihajtókból lassan már nem lehet kijutni. Ha csúcsidő van, akkor azért, mert fizikailag nem lehet kiférni a sűrű kocsisorba, amikor meg kisebb a forgalom,...
  • Haris Gergely elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Novak Csaba bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    1
    Válaszra vár
    1

    Süllyedő Forgalomtechnika fedlap

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: X. kerület Kőbánya Önkormányzata
    Maglódi út (X. kerület, Kőbánya)
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Ferde, hiányos pollerek

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: X. kerület Kőbánya Önkormányzata
    Bányató utca (X. kerület, Kőbánya)
  Vissza az oldal tetejére