Megoldatlan

Fővám tér - 2-es villamos peron világítás, aluljáró elhanyagolt

Nem új keletű problémára szeretném felhívni a figyelmet, ami már 2012. tavaszán is fennállt! A 2-es villamos Boráros tér felé haladó járatainak peronja felett egy világító mennyezet létesült, melynek felületén belülről megül a por. A megálló oldalfalán is látható, hogy vastagon áll a pesti fekete por, ezen kívül graffiti is megjelent a falon, jóllehet az alagút kijárata felé egy (ál?)kamera is néz.

Mindenki döntse el maga, hogy szép-e ez a villamos átvezetés és megálló vagy sem az alagút két bejáratának látszóbeton burkolatával együtt, amit végig firkák borítanak. Minden esetre érdekes és speciális megoldás. Mivel ezen megállóhely egy részén a világítótest maga a mennyezet, így annak megfelelő IP védelméről kellett volna gondoskodni, mint ahogy a tervezés jóváhagyási folyamatában is gondolni kellett volna az infrastruktúra karbantartás specialitásaira és az ezzel járó extra munkaidőre és költségekre.

2012-ben a következő válasz érkezett az akkor illetékes BKK Zrt.-től:
"
[...] a BKV ZRt. Infrastruktúra elemeinek karbantartása ciklikus időközönként történik. A munka elvégzéséhez választott és alkalmazott ciklusidők hosszú évek folyamán alakultak ki, és általánosságban jól működnek.

A BKV ZRt. hatalmas infrastruktúra területén néhány olyan hely van csupán, ami a specialitása miatt jelentősen eltér a többi helytől.

A Fővám tér esetében is vizsgálják, hogy a többi helytől eltérően milyen ciklust kell karbantartásra kiválasztani. A jelzett hely specialitásának okozója az állandó huzat, valamint a hosszú alagút miatt megjelenő por. A karbantartást nehezíti ezen felül az alagút csökkentett magassága, amely miatt a szokványos és rendelkezésünkre álló karbantartó gépjárművek nem férnek be az alagútba, ezért minden karbantartás egyedi szervezést és bérelt járműveket igényel
"

Lehet, hogy egy felsővezeték-szerelő jármű vagy egy sínen is közlekedni tudó jármű nem fér be, de a felsővezeték feszültségmentesítése után a peronra egy guruló álvánnyal miért nem lehet bemenni és nem csak a lámpatestek felett, hanem minden burkolati elemen a port és szennyeződést eltávolítani a kellő gyakorisággal?

Hasonlóan a megálló oldalfalát is illene kisebb ciklusidővel lemosni (ahogy a hidakat is szokták), a megálló peronját pedig rendszeresen tisztítószeres vízzel, szakszerűen felmosni, akár egy magas nyomású mosó segítségét igénybe véve.

A Budapesten mindenhol jelen lévő apró fekete por jelenlétén túl a villamosok fékezés közbeni homokolásakor kihulló speciális kőzúzalék feltakarításának ciklusidejét is felül kellene vizsgálni, mert a soha ciklus nem tűnik a legmegfelelőbbnek, pedig tisztítás után egy újra felhasználható, nem olcsó anyagról van szó.

Mivel az 5 évvel ezelőtti nyilatkozat alapján néhány ilyen speciális hely van csupán a fővárosban, így a többi helyen flottul megoldható a takarítás, de akkor ezen a helyen a bekerülési költségen túl az élettartam költséget is vizsgálni kellett volna és pénzt és erőforrást szánni rá, hogy ne egy elhanyagolt hely képét mutassa ez a Vásárcsarnok miatt frekventált helyen lévő megálló.

Az eredeti bejelentés óta minden bizonnyal az összes garanciális és tervezési hibára visszavezethető követelési lehetőség rég elévült... Kár érte...

Probléma helyszíne
Budapest V. kerület, Belváros-Lipótváros, Fővám tér 24

Hozzászólások

  • Az adminisztrátor lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett a bejelentőtől visszajelzés.

  • Anonim Járókelő visszajelzésére vár.

  • Járókelő Adminisztrátor megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • BKK Budapesti Közlekedési Központ válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Ügyszám: 0038/0038284/2017

    budapest@jarokelo.hu

    Tárgy: tájékoztatás

    Tisztelt Cím!

    Társaságunkhoz érkezett "Bejelentés a www.jarokelo.hu oldalról (22139)" tárgyú elektronikus levelükkel kapcsolatba
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: BKK Budapesti Közlekedési Központ

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Válasz még nem érkezett, de a pesti fekete mocsok még jelen van. Helyre lehetne/lehetett volna hozatni ezt is a tervezővel/kivitelezővel... Ha ide olyan világító mennyezetet terveznek, ahol a világító...
  • Lukács Máté elküldte az ügyet az illetékesnek: BKK Budapesti Közlekedési Központ

  • Anonim Járókelő bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére