Megoldásra vár

Zavart keltő közlekedési lámpa

FRISSÍTÉS: 2024. 06. 12.

Bejelentő hozzászólása:
"Tisztelt Budapest Közút!

Úgy érzem, hogy nem volt teljesen egyértelmű a felvetésem.

A KRESZ 9. § (3) a) bekezdése szerint az úttest mellett, a jobb oldalon elhelyezett készülék A JOBB SZÉLSŐ FORGALMI SÁVBAN közlekedő járművekre vonatkozik.

Tehát az általam bekarikázott jobb oldali lámpa csak a jobb oldali sávra irányadó. Ezt jól mutatja a kép, amit tegnap készítettem, ahol a balra kanyarodó sáv lámpája piros, a jobb oldali sáv felett és mellett lévő lámpa zöld.

A KRESZ 10. § (5) bekezdése szerint "A fényjelző készülékkel együtt (alatta vagy felette) elhelyezett kötelező haladási irányt jelző tábla jelzése azokra a járművekre vonatkozik, AMELYEKRE A FÉNYJELZŐ KÉSZÜLÉK JELZÉSE IRÁNYADÓ."

A jobb oldali lámpa fölé, mivel az csak a jobboldali sávra vonatkozik, ugyanolyan felfelé + jobbra nyilas tábla KELL, HOGY KERÜLJÖN, mint a jobb oldali sáv felett lévő lámpához, mivel a jobb oldali sávból tilos balra kanyarodni.

Ahogy a felvetésemben írtam, ez nem kötelező, de ebben a kereszteződésben nagyon sokat segítene, mert a képen is látható helyzetben könnyű 'benézni', hogy a jobb oldali, egyébként a szemnek jobban észrevehető telezöldes lámpa nem vonatkozik a balra kanyarodókra. Egy tábla (felfelé és jobbra nyíllal) ezt egyértelműsítené. TEHÁT NEM A LÁMPA MASZKOLÁSÁT, CSAK EGY KIEGÉSZÍTŐ KÉK TÁBLA KIHELYEZÉSÉT JAVASOLTAM :)

Bízom benne, hogy így jobban érthető, mire gondoltam.

(Megjegyzem, álláspontom szerint a gyalogosátkelőhely nem lenne akadálya a lámpa maszkolásának sem, a KRESZ 9. § (4) bekezdés b) pontja szerint a felfelé, illetőleg az oldalra mutató nyíl alakú zöld fény a jelzett irányban (irányokban) szabad utat jelez: a jelzett irányban (irányokban) tovább szabad haladni, bekanyarodás esetén a szabad jelzésen áthaladó gyalogosoknak elsőbbséget kell adni)"

---------

Az Istenhegyi úton lefelé érkezőknek a jobb oldali sáv mellett van egy telezöldes jelzőlámpa. Bár a kresz szerint az a lámpa csak a jobb oldali sávra vonatkozik, és nem kell rá iránymutató táblát rakni, de aki a belső sávból balra (a főutat követve) menne tovább, azt meg tudja zavarni, hogy az a lámpa más ritmusban vált, mint a belső sávra vonatkozó, viszont a magassága miatt nehezen látható lámpa. Esetleg érdemes lenne az egyértelműség érdekében egy haladási irányt jelző táblát rakni fölé (ahogy a jobb sáv feletti lámpánál van), mert volt már ebből néhány necces közlekedési helyzet.

Probléma helyszíne
Budapest XII. kerület, Hegyvidék, Szent Orbán tér 1

Hozzászólások

  • Baranyó Zoltán megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!

    Hivatkozva 00147332-es számú javaslatára a következő tájékoztatást adjuk:

    Tekintettel a Szent Orbán téri csomópont egyedi geometriai adottságaira és a jelzők elhelyezkedésére, ez
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Fischer Péter elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Fischer Péter megváltoztatta a bejelentés leírását "Az Istenhegyi úton lefelé érkezőknek a jobb oldali sáv mellett van egy telezöldes jelzőlámpa. Bár a kresz szerint az a lámpa csak a jobb oldali sávra vonatkozik, és nem kell rá iránymutató táblát rakni, de aki a belső sávból balra (a főutat követve) menne tovább, azt meg tudja zavarni, hogy az a lámpa más ritmusban ...

  • F A hozzászólt a bejelentéshez.

    Tisztelt Budapest Közút!

    Úgy érzem, hogy nem volt teljesen egyértelmű a felvetésem.

    A KRESZ 9. § (3) a) bekezdése szerint az úttest mellett, a jobb oldalon elhelyezett készülék A JOBB SZÉLSŐ FORGALM
    ...
  • Garami Marika lezárta a bejelentést Megoldott eredménnyel.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!

    A 147332-es számú bejelentésre a következő választ adjuk:
    A Szent Orbán téren az Ön által bemutatott jelzők alatt a jelzők tévesztésének elkerülése érdekében egyedileg van kirakva
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 3. Mi ez?

  • Fischer Péter elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • F A bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére