Válaszra vár

Eltűntetett járda, balesetveszély

FRISSÍTÉS: 2024.04.23

A II. kerület Városfejlesztő Zrt. válasza:
,,A jelzett helyszínen mindenféle átalakítás, amely a járda megvalósítására irányul a jelenleg meglévő kerítés teljes visszabontásával vagy megrongálásával képzelhető el csak. Járda a rézsűoldal meghagyása mellett nem kialakítható, csak abban az esetben lenne lehetőség, ha az út burkolatának szintjéig a teljes rézsűt visszabontanánk. Azt csak vélelmezni tudjuk, hogy az ingatlan tulajdonosa a jelenlegi kerítésére kapott engedélyt, Önkormányzatunknál ez az oldali rész nem járhatott.

Az utca túloldalán van járda, az biztonságosan használható. A buszmegálló is jól megközelíthető, miután olyan egyenesben van ami teljesen belátható. A Hímes utcai átvezetés is kialakításra került, igaz, hogy lépcsővel, de akadálymentessé tehető kisebb átalakítás után.
Fentiek alapján a növényzet és a kerítés elbontását továbbra sem javasoljuk."

-----

Még 2000 körül épült egy családi ház a Hímes utca és a Kerekhegyi utca sarkán (Hímes u. 30.). Mivel az építtető tulajdonos Amerikából érkezett és nem volt probléma bármire is költeni, így a közterületet is formálta saját kénye kedve szerint: a járda a ház körül eltűnt, mivel a telek szinjét megemeltette, így magas kerítés épült és a közterület is kapott némi földet a járda helyén. Majd pedig bokrokat is.
Korai, a ház építése után, de még gondozott állapotról Google Street View link -2011 december:
https://www.google.com/maps/@47.5609315,18.9419625,3a,75y,218.3h,85.04t/data=!3m7!1e1!3m5!1sDGz_AAD7g8wCsgA1n-08qA!2e0!5s20111201T000000!7i13312!8i6656?entry=ttu
Telt múlt az idő, az illető még építtetett egy házat az Ördögárok útján is (szintén komolyabb közterület reformálással), majd elfogyott a pénz, eladott mindent és visszament Amerikába. A családi házak itt maradtak, de sajnos az érintett közterületek önkényesen újragondolt állapotai is.
A Kerekhegyi utcában buszmegálló van. A Kerekhegyi utca Rigó utcai felőli oldalon több mint a fél utcában mai napig rendelkezésre áll a járda, de az amerikai úriember által építtetett ház előtt sajnos már csak részleteiben. Csatoltam egy térképrészletet is bejelölve a hiányzó és még létező járdákat.
Jelenleg a járda helyén a növényzet túlburjánzott, gondozatlan, már nem csak a gyalogosoknak okoz problémát, hanem az úttesten közlekedő járműveknek is (abban az esetben is, ha nincs úttesten közlekedő, kikerülendő gyalogos).
A Kerekhegyi utcában található buszmegállót a gyalogosok (főleg idősek és iskolába járó gyerekek) zöme a Hímes utca felső része (tehát a Rigó utca) felől és a Géza Fejedelem utca környékéről közelíti meg, így a gyalogosok pont a hiányzó járdákat használnák a megálló megközelítésére, helyette viszont az úttesten gyalogolnak.
És igen, mondhatjuk, hogy a Kerekhegyi utca túloldalán is van járda, miért nem gyalogolnak át a túlsó oldalra, majd pedig 10-15 méterrel később vissza a buszmegállóba. Látnunk kell: ez nem életszerű!
Illetve látnunk érdemes ok-okozati összefüggésben is: a jelenleg kialakult helyzet egy volt tulajdonos önkényes közterület formálásának az eredménye, mely kb. 23+ éve alakítja a környéken élők és/vagy közlekedők mindennapjait.
A kérdésem az lenne, meddig kívánjuk őrízni az amerikai úriember munkásságát, tekintve, hogy idősek és gyerekek életeit kockáztatjuk nap mint nap, miközben a járművek vezetői szlalomoznak köztük?
Köszönöm ha érdemben foglalkoznak a problémakörrel!

Probléma helyszíne
Budapest II. kerület, Hímes u. 30

Hozzászólások

  • D. András hozzászólt a bejelentéshez.

    Tisztelt II. kerület Városfejlesztő Zrt.!

    Köszönöm levelüket, ámbár több kétely is felmerült bennem.

    Azt írják "A jelzett helyszínen mindenféle átalakítás, amely a járda megvalósítására irányul a je
    ...
  • T Julcsi elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • T Julcsi megváltoztatta a bejelentés illetékesét "II. kerületi Városfejlesztő Zrt."-ról "Budapest Közút"-ra.

  • T Julcsi megváltoztatta a bejelentés leírását "Még 2000 körül épült egy családi ház a Hímes utca és a Kerekhegyi utca sarkán (Hímes u. 30.). Mivel az építtető tulajdonos Amerikából érkezett és nem volt probléma bármire is költeni, így a közterületet is formálta saját kénye kedve szerint: a járda a ház körül eltűnt, mivel a telek szinjét megemeltette, így maga...

  • II. kerületi Önkormányzatverified-profile hozzászólt a bejelentéshez.

    Tisztelt Bejelentő/Admin!

    A jelzett helyszínen mindenféle átalakítás, amely a járda megvalósítására irányul a jelenleg meglévő kerítés teljes visszabontásával vagy megrongálásával képzelhető el csak.
    ...
  • II. Kerületi Városfejlesztő Zrt.verified-profile hozzászólt a bejelentéshez.

    Tisztelt Bejelentő!
    Köszönjük észrevételét. Bejelentését rögzítettük és továbbítottuk. A bejelentésben foglalt probléma érdemi megoldásáig kérjük szíves türelmét.
  • Garami Marika elküldte az ügyet az illetékesnek: II. kerületi Városfejlesztő Zrt.

  • Garami Marika megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Budapest Közút"-ról "II. kerületi Városfejlesztő Zrt."-ra.

  • D. András bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Gödör a járdán

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Budapest Közút
    Hidegkúti út (II. kerület)
  • Megoldatlan
    1
    Megoldatlan
    1

    Veszélyes jardaszakasz

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Budapest Közút
    Hidegkúti út (II. kerület)
  Vissza az oldal tetejére