Megoldatlan

Szabálytalan kresz tábla

Anonim Járókelő

FRISSÍTÉS 2023.09.19.
Bejelentő válasza:

Kedves BUDAPEST KÖZÚT Zrt.!

Mint járókelő és kerékpáros köszönöm a választ, és az ügyre fordított figyelmüket, mindezzel együtt azonban a problémának professzionálisabb megközelítését vártam volna. Visszajelzésként a levélben lévő foglaltakra az alábbiakat szeretném rögzíteni.

Önök azt írják, a "nagykörúti üzletek rakodási igényeinek kielégítése érdekében nem kívánjuk megszüntetni a rakodóhelyet, mivel a közelben nincs más olyan lehetőség". Ez azonban a valóságnak nem felel meg, a fuvarozóknak van lehetőségük parkolni/kirakodni pár méterrel arrébb, a Ferencz körút 8. szám alatt lévő kialakított parkolóhelyen, ahol szabályosan ki lehetne alakítani az egyik parkolóból rakodóhelyet.Az út másik felén, a Tompa utcában is ki van alakítva rakodóhely egy parkolóhellyel megosztásban, és egyébként a körutat körülvevő mellékutcákban, a Ráday úton, Bakáts téren, Tompa utcában és Mester utcában is lenne hely parkolni/ vagy a rakodóhelyet áthelyezni, csak egy pár métert kell innen gyalogolni/árut vinni az üzlethez.

A másik oldalon mérlegelendő lenne, hogy a szabálytalanul, a KRESZ rendelkezéseit sértve kialakított rakodóhelyen, ekként szabálytalanul parkoló teherautókat kerékpárral is csak szabálytalanul lehet kikerülni, hiszen a kerékpársávról az úttestre kell menni. A körúton száguldozó autók elé kell hajtani, ami könnyen életveszeséljes is lehet, főleg mivel a körúton a kerékpározók és az autósok közötti sebességkülönbség minimum 20 km/h, de legtöbbször megközelíti az 50 km/h.

Önök arra hivatkoznak továbbá, hogy "A villamospótló busz megállóhelyek is a kerékpársávban vannak kijelölve." Ennek kapcsán kiemelendő, hogy egyik jogszabálysértés nem adna engedélyt a másika, így ez az érvelés már logikai alapjai okán sem lehet megalapozott, másrészt azonban ráadásul a busz eltérő szabályok és ténykörülmények mellett közlekedik. A busz megállóhelyen való leállásakor a kerékpáros meg tud állni várakozni mögötte a kerékpársávban, pár másodpercet, maximum egy percet, amíg le- és felszállnak az utasok. Ezzel ellentétben a teherautokat muszáj ki kerülni, hiszen hosszú percekre állnak meg, méghozzá a kerékpársáv teljes elfoglalásával, így a kerékpárosok arra vannak kényszerítve, hogy szabálytalanul közlekedjenek, kitérjenek a sávjukból az előzés-elhaladás érdekében. Természetesen szabálysértést nem kényszeríthetnénk ki a kerékpárosoktól és csak a KRESZ betartásával lehet kihelyezni jelzőtáblákat, megjelölni akár parkolóhelyeket, akár ideiglenes buszmegállót, akár rakodóhelyet.

E körben figyelmükbe ajánlom az alábbi KRESZ rendelkezéseket, amelyek természetesen figyelembe veendők a döntéshozatal során is.

1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendeleta közúti közlekedés szabályairólI

V. RÉSZ A járműközlekedésre vonatkozó szabályok I. fejezet A járműközlekedés általános szabályai

25. § (3) * Az autóbuszöblöt, az autóbusz forgalmi sávot, a kapaszkodó sávot, a gyorsító és lassító sávot, a nyitott kerékpársávot, valamint a kerékpársávot a (2) bekezdésben említett jobbra tartási, vagy az úttest jobb szélén való haladási kötelezettség szempontjából figyelmen kívül kell hagyni. A kerékpársávon csak kerékpárral szabad közlekedni – az egyirányú forgalmú úton kijelölt kerékpársáv kivételével – az úttest menetirány szerinti jobb oldalának haladási irányával azonos irányban.

Megállás

40. § (5) Tilos megállni: l) * kapaszkodósávon, gyorsító-és lassító sávon, kerékpársávon, nyitott kerékpársávon, kerékpárúton, gyalog- és kerékpárúton;

Kerékpárok és segédmotoros kerékpárok

54. § (1) * Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg – ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik – a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.

54. § (11) * Ha az út mellett, annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki, a kétkerekű kerékpároknak a kerékpárúton vagy a gyalog- és kerékpárúton kell közlekedni.

---
FRISSÍTÉS 2023.09.19.
BK válasza:

Részvénytársaságunkhoz érkezett bejelentésük alapján felülvizsgáltuk a IX., Ferenc körút 20. szám előtti koncentrált rakodóhelyet és az alábbiakat állapítottuk meg:
A nagykörúti üzletek rakodási igényeinek kielégítése érdekében nem kívánjuk megszüntetni a rakodóhelyet, mivel a közelben nincs más olyan lehetőség, ahova áthelyezhetnénk. A villamospótló buszmegállóhelyek is a kerékpársávban vannak kijelölve.
Viszont a munkába kerékpárral járó kerékpárosok előnyben részesítése céljából a jelenleginél egy szűkebb időintervallumra csökkentjük a rakodóhely szabályos használhatósági időszakát: hétfőtől péntekig 09:00-14:00-re.

---
A Ferenc körút 20 szám előtt ott maradt egy szabálytalan módon kihelyezett kresz tábla, amely kerekparsávon engedélyezi a rakodást. Kérem eltávolítását a táblanak, mivel a kerékpársávon nem lehet várakozni, megállni vagy árut rakodni.

Probléma helyszíne
Budapest IX. kerület, Ferencváros, Ferenc krt. 20

Hozzászólások

  • H B L lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

    Az illetékes szakmai válasza alapján
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Járókelő Egyesület!
    Tisztelt Bejelentő!

    Előző levélben szereplő szakmai véleményünket továbbra is fenntartjuk.
    Felvetéseire az alábbi válaszokat adjuk:

    * a Ferenc körút 8. számnál lévő vá
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 2. Mi ez?

  • R eni elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • R eni megváltoztatta a bejelentés leírását "A Ferenc körút 20 szám előtt ott maradt egy szabálytalan módon kihelyezett kresz tábla, amely kerekparsávon engedélyezi a rakodást. Kérem eltávolítását a táblanak, mivel a kerékpársávon nem lehet várakozni, megállni vagy árut rakodni."-ról "FRISSÍTÉS 2023.09.19. Bejelentő válasza: Kedves BUDAPEST KÖZÚT Zrt.! Mint jár...

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Kedves BUDAPEST KÖZÚT Zrt.!

    Mint járókelő és kerékpáros köszönöm a választ, és az ügyre fordított figyelmüket, mindezzel együtt azonban a problémának professzionálisabb megközelítését vártam volna. V
    ...
  • T. Andrea megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Járókelő Egyesület!

    Részvénytársaságunkhoz érkezett bejelentésük alapján felülvizsgáltuk a IX., Ferenc körút 20. szám előtti koncentrált rakodóhelyet és az alábbiakat állapítottuk meg:
    A nag
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 2. Mi ez?

  • Jakab Imola elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Anonim Járókelő bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Megoldott
    1
    Megoldott
    1

    Nem működnek a jelzőlámpák

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Budapest Közút
    Pöttyös utca (IX. kerület, Ferencváros)
  • Megoldásra vár
    1
    Megoldásra vár
    1

    Rozsdás oszlop

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Kapas Viktor
    Illetékes: Budapest Közút
    Soroksári út (IX. kerület, Ferencváros)
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Zsákutca

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Varga Tamás
    Illetékes: Budapest Közút
    Address :Budapest (IX. kerület, Ferencváros)
  Vissza az oldal tetejére