Megoldott

veszélyes és nem egyértelmű kanyarodó főútvonal

Sajnos konkrét fotót nem tudok mellékelni, mert akkor nem készült, a street view-n pedig egy korábbi, pont az általam vélt közlekedési szituáció látható, ami időközben megváltozott. A waze térképről készítettem egy screenshotot, amin látható a kanyarodó főútvonal és maga a helyzet, amit szeretnék bemutatni.
A Dózsa György úton jobbra kanyarodva a Kamaraerdei útra kanyarodó főútvonal van. A Dózsa György út a street view-n a 2012-es képek szerint még a Kamaraerdei útról elsőbbségköteles volt. Elvétve járok arra, de előfordul, viszont annyira nem gyakori, hogy pontosan ismerjem megszokásból.
A minap az történt, mikor hosszabb idő után újra arra mentem, előttem egy teherautó lassan haladva jobbra indexelve szeretett volna a Kamaraerdei útra ráfordulni. Én a szituációt utólag megismerve hibásan az előzés mellett döntöttem. Az látható volt, hogy van jobbra egy út, és az is, hogy korábban onnan kanyarodtak ki balra nagy ívben. Emiatt óvatosan mentem bele az előzésbe, és számítottam arra, hogy ki fognak fordulni elém balra nagy ívben, pont ennek köszönhetően nem történt semmi baj, mert természetesen ki is fordultak. Viszont ami nagyon meglepett, hogy a kifordulónak ebben az esetben elsőbbsége volt. Később körbejártam az útszakaszt, és felfedeztem a kanyarodó főútvonal táblát a kereszteződés előtt a jobb oldalon, illetve egy rövid félig elkopott felfestést is, ami a kanyar ívét félig-meddig záróvonallal mutatja. A lassan haladó teherautó mögött az út jobb oldalán lévő tábla észrevétele részemről elmaradt, a felfestés pedig már csak előzés közben vált láthatóvá. A teherautó jobbra indexelt, ami szintén megzavart, mert kanyarodó főútnál ilyet nem csinálunk, tehát joggal véltem azt, hogy ő most letér a felsőbb rendű útról, közben előzésre készültem, így a táblákat maga a teherautó takarta ki, mert én már a felezővonalhoz húzódtam szorosan a teherautó mögött, mint ahogy ezt egy előzéskor szokás.
Sokszor sok helyen jártam/járok, de ennyire alap félreértésbe még nem keveredtem, ezért gondoltam, hogy mindezt érdemes átvizsgálni, és a kanyarodó főútvonalat sokkal jobban kijelölni, több táblával, látványosabb felfestéssel.
A cél, hogy ha valaki még egyszer arra jár és nem ismeri a kereszteződést, valamint pont egy lassan jobbra indexelő teherautó kerül elé, ami kitakarja a táblát, előzésbe kezd, és a felfestés még mindig túl rövid és nem látható rendesen, akkor ne ütközzön frontálisan egy, a Kamaraerdei útról szabályosan balra kanyarodóval. Lehet azon vitatkozni, hogy miért kell előzni egy jobbra kanyarodó teherautót kevésbé ismert főúton, de ez a helyzet tényleg ellentmondott minden megszokásnak, és egyértelműnek tűnt, hogy ott egy alárendelő út csatlakozik be. A szerencse az volt, hogy számítottam ennek ellenére balra nagy ívben kiforduló járművekre, de erre nem lehet alapozni a jövőben, hogy mindenki pont így gondolkozik.

Probléma helyszíne
Budapest XI. kerület, Újbuda, XI. kerület

Hozzászólások

  • Járókelő Adminisztrátor lezárta a bejelentést Megoldott eredménnyel.

    Az illetékes válasza alapján az ügy megoldott
  • Türk Attila hozzászólt a bejelentéshez.

    korrekt megoldás, nagyon szépen köszönöm.
    remélem ezzel segítettünk egy jövőbeli kisebb vagy komolyabb baleset megelőzésén!
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!

    Tájékoztatjuk, hogy a Kamaraerdei út 2012 nyarán épült át, ekkor változott a forgalmi rend és a Dózsa György út nem egyenes vonalban hanem a Kamaraerdei út felé mint kanyarodó véd
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 3. Mi ez?

  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Türk Attila bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére