Megerősítésre vár

Jelzőlámpák és peron gyalogos-biztossá tétele

FRISSÍTÉS 2023. 07. 24.

BUDAPEST KÖZÚT Zrt. válasza:

Társaságunkhoz érkezett megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy az Árpád fejedelem útján lévő HÉV peronok nem társaságunk üzemeltetésében vannak, azok a vasút területének minősülnek így a MÁV-HÉV Zrt-hez tartoznak, társaságunk nem illetékes a vasúti peronok szélesítésével kapcsolatban.

Egyébként tervezés alatt van a H5 jelű HÉV vonal rekonstrukciója, valamint a peronok akadálymentesítése, így ebben a projektben lesz lehetőség a peronvégnél a gyalogosok felállási felületeit szélesíteni.

Szeretnénk felhívni továbbá szíves figyelmét, hogy az Árpád fejedelem útja - Szépvölgyi út csomópont úgynevezett kombinált közúti-vasúti jelzőlámpás csomópont. Ilyen csomópontokban a vasúti jármű érkezése prioritást élvez a jelzőlámpás irányításban, ilyenkor semmilyen, a vasútat keresztező irány nem engedélyezett. Az Árpád fejedelem útját keresztező gyalogosok átkelése ettől függetlenül is lehetséges, a Fővárosban megszokottnak mondható, 90 másodpercenként kapnak szabadjelzést, így a HÉV érkezése esetén a Batthyány tér irányú peron elérhető, és elhagyható. A fénysorompó tilos jelzése a gyalogosokra is kötelező érvényű, a vasutat ez idő alatt a gyalogosok sem keresztezhetik, így a Szentendre irányú peronra csak a HÉV elhaladása után lehet átmenni. A fentiek miatt a 90 másodpercenként megadott gyalogos szabadjelzés véleményünk szerint elegendő, a vasúti átjáró tilos jelzésekor már a vasút nem keresztezhető így a gyalogosok semmiképp sem érnék el szabályosan a Szentendre irányú vonatot, ezért nyomógombos bejelentkezés a gyalogátkelőhelyre véleményünk szerint nem indokolt.

A csomópontban a közúti járműirányokat jelenleg telezöldes forgalomirányítás szabályozza a forgalmat, így a kanyarodó irányoknak elsőbbségadási kötelezettségük van. Abban az esetben, ha önálló fázisban engednénk az Árpád fejedelem útján a balra kanyarodókat, úgy az csomópont áteresztőképességét általánosságban csökkentené és a balra kanyarodóknak sem lenne előnyös, mert jellemzően többet kellene várakozniuk a kanyarodásra, mint jelenleg. Megjegyezzük, hogy az Árpád fejedelem útján folyamatban van önálló kerékpáros infrastruktúra (irányhelyes kerékpársáv) létesítése, melyhez kapcsolódóan a balra kanyarodás lehetősége ebben a csomópontban várhatóan már rövid távon meg fog szűnni.

_____________________

A H5 Szépvölgyi út megállójánál lévő kereszteződés több szempontból is veszélyes.
1) A keskeny peronon még véd a hálókerítés a forgalomtól, de amikor átkel valaki a sínekkel párhuzamosan a Batthyány térre közlekedő szerelvények peronjától a Szentendre felé közlekedő szerelvények megállója felé, akkor olyan kátyúkon kell átkelnie, hogy örülhet, ha nem esik a mellette elhaladó HÉV alá, sem a forgalmas úttestre.
2) Ebben a sínekkel és egyúttal az átkelést biztosító fény-jelzőőrrel kiegészülő T-kereszteződésben (Szépvölgyi/Árpád fejedelem) a gyalogosoknak viszonylag sokat kell várniuk a zöld jelzésre. S miután megkapták a zöld jelzést, és futnak a HÉV-hez, gyakran a fénysorompóval is meg kell(ene) küzdeniük. (Láttam már olyat, hogy nem vette észre, és a sípoló HÉV mentette meg az életét, de láttam olyat is, hogy a HÉV a pirosan villogó fénysorompó mellett várta, hogy a gyalogos átkeljen, és elérje a másik irányba tartó HÉV-et, ám a gyalogos nem mert menni, s mindenki csak várt, az áhított HÉV meg elment.) A másik, úttal párhuzamos peronon pedig a gyalogosoknak egymás nyakán kell egyensúlyozniuk a piros jelzésnél az 50 cm széles peronon (ott még véd a kerítés a forgalomtól), illetve a gyalogos átkelő résznél.
3) Déli irányból érkezve, a képkocsik számára a balra kanyarodás szinte esélytelen csúcsidőszakban.

Szeretném kérni az illetékes szerveket, hogy helyezzenek ki nyomógombos gyalogátkelőket (jelzésre hamar, ám rövid időre zöldre vált a gyalogos átkelőknek), hogy ne kelljen sem zsúfolódni, sem szabálytalanul vagy sietve átkelni a HÉV eléréséhez, vagy alakítsanak ki egy körforgalmat zebrákkal, esetleg építsenek fel egy átívelő felüljárót.

Köszönettel a szíves munkátokért, közvetítésetekért! :)
Üdvözlettel,
Hajdu Ferenc
1033 Zab u. 6. F/2.

Probléma helyszíne
Budapest III. kerület, Óbuda-Békásmegyer, Szépvölgyi út

Hozzászólások

  • Hajdu Ferenc visszajelzésére vár.

  • T. Andrea megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • BKK Budapesti Közlekedési Központ válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.


    Ügyszám: 0038/0032859/2023

    Tárgy: tájékoztatás

    JAROKELO-BUDAPEST-00124923

    Tisztelt Ügyfelünk!

    Köszönjük megkeresését, mellyel kapcsolatban a MÁV-HÉV Zrt. állásfoglalása alapján tájékoztatjuk, ho
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Hajdu Ferenc hozzászólt a bejelentéshez.

    Kedves Budapest Közút Zrt. !

    Bizonyára sok a dolguk, ám mégis szíveskedjenek időt szánni rá, hogy átgondolják ezt a kereszteződést, (és a HÉV megállók biztonságát) hiszen a Duna felőli úttestre hajtá
    ...
  • Gál Miklós elküldte az ügyet az illetékesnek: MÁV-HÉV Zrt.

  • Gál Miklós megváltoztatta a bejelentés leírását "A H5 Szépvölgyi út megállójánál lévő kereszteződés több szempontból is veszélyes. 1) A keskeny peronon még véd a hálókerítés a forgalomtól, de amikor átkel valaki a sínekkel párhuzamosan a Batthyány térre közlekedő szerelvények peronjától a Szentendre felé közlekedő szerelvények megállója felé, akkor oly...

  • Gál Miklós megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Budapest Közút"-ról "MÁV-HÉV Zrt."-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Adminisztrátor!

    A https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/124923/jelzolampak-es-peron-gyalogos-biztossa-tetele bejelentésre a következő választ adjuk:

    Tisztelt Bejelentő!

    Társaságunkhoz
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 2. Mi ez?

  • H. Annamária elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Hajdu Ferenc bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére