Megerősítésre vár

Lónyay utcai kerékpáros lámpa

A Lónyay utca elején a Vámház körút kereszteződésében lévő járműforgalom irányítására szolgáló fényjelzők készülékekkel kapcsolatban szeretném észrevételeimet megtenni.

Habár a Lónyay utcában sem kerékpárút, sem kerékpársáv nincsen, az utca végén mégis egy ezek forgalmát irányító fényjelzés van elhelyezve. Tudomásom szerint, ilyen csak akkor helyezhető el, ha az előbbi két feltétel valamelyike adott.
A KRESZ 9. § (1) b) pontja szerint: a kerékpárút vagy kerékpársáv forgalmának irányítására szolgáló fényjelző készülék: három (felül kör alakú vagy kerékpárt mutató piros-, középen kör alakú vagy kerékpárt mutató sárga-, alul kör alakú vagy kerékpárt mutató zöldfényű) lámpából áll, és sorrendben zöld, sárga, piros, majd együtt piros és sárga fényjelzést ad;
Amennyiben rosszul tudom, kérem javítsanak ki, és irányítsanak a megfelelő szabályozáshoz, amely lehetővé teszi a jelenlegi forgalmi rendet!
Mivel itt sem kerékpársáv, sem kerékpárút nincsen (mindössze néhány kerékpáros nyom), a teljes forgalom egy közös forgalmi sávban, az úttesten zajlik. Az előző sarkon elhelyezett besorolás rendjét jelző tábla sem utal arra, hogy itt több sávra (akár kerékpár, akár normál forgalmi) kellene számítani.

A jelenlegi forgalmi helyzettel a fenti ellentmondáson túl két további problémát látok:
- A kerékpáros piros jelzést kap a jobbra nyilas zöld jelzéssel egy időben. Azaz nem indulhat meg jobbra a gépjárművekkel együtt, holott a körútra kikanyarodva már dedikált sávra biztonsággal megtehetné. Az előretolt felállóhelynél kell állnia, mindaddig amíg telezöldes jelzéssel egy időben a kerékpársávra vonatkozó jelzések is zöldre váltanak.
- A kerékpáros a jelenlegi jelzőlámpaprogram értelmében több mint két másodperccel(!) előbb kap piros jelzést, mint a gépjárművek. Azaz a balra kanyarodó (így a sáv bal széléhez húzódó) kerékpáros kénytelen a még zöld jelzéssel bíró gépjárművek előtt megállni. Ezt rendkívül balesetveszélyes kialakításnak találom!

Kérem a fent leírt anomáliákat megszüntetni, vagy kerékpársávot kialakítani, vagy a nem létező kerékpársávra vonatkozó forgalomirányító lámpát eltávolítani (utóbbi esetben a járműforgalomra vonatkozó közös jelzések lennének a kerékpáros számára is követendőek). Amennyiben a kerékpárosra vonatkozó forgalomirányító lámpa bármilyen okból megmarad, úgy kérem az egyszerre fennálló ellentétes jelzéseket megszüntetni, akár a gépjárműforgalomnak szánt szabadjelzés időtartamának lerövidítésével is, de a kerékpáros közlekedők biztonságát szem előtt tartva.

A probléma egyértelműsítése érdekében videót is mellékelek.
https://youtu.be/cpeP_dgGyUY

Probléma helyszíne
Budapest IX. kerület, Ferencváros, Kálvin tér 7

Hozzászólások

  • Konta Zoltán visszajelzésére vár.

  • Dr Kardos Angelika megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!
    A levelében kifogásolt jelzőelhelyezést megvizsgáltuk és intézkedtünk a kerékpáros jelző leszereléséről.
    Kérjük tájékoztatásunk szíves elfogadását.

    Üdvözlettel:

    BUDAPEST KÖZÚT Zr
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 2. Mi ez?

  • Garami Marika elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Konta Zoltán hozzászólt a bejelentéshez.

    A videóból kivágott, a felvetésben szereplő három kép lemaradt. Ha lehet, kérem az ügykezelőket a bejelentéshez csatolni. Köszönöm.
  • Konta Zoltán bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére