Megoldásra vár

Hiányzó táblák

Anonim Járókelő

Tisztelt Illetékesek!

Az Üllői úton a belváros felé haladva a reptér felől a Népliget csomópont felüljáró melletti jobb oldali úttesten a Könyves Kálmán körút előtti utolsó előjelző tábla két egyenesen haladó, egy balra kanyarodó és egy kerékpársávot jelez. Ezt követően a megváltozott forgalmi rend ellenére a körútra történő balra, illetve jobbra kanyarodáshoz szükséges besorolás rendjét jelző tábla hiányzik. Az útburkolati jelek egyre kaotikusabb rendszert mutatnak a takaró festések kopása miatt. Gyakorlatilag a parkolót követő jobbra kanyarodó sáv záróvonallal le van zárva, az elején egy kis réssel, amelyen szabályosan csak az egy nyomon haladó járművek tudnak a sávba sorolni. Kérdésem, hogy van-e prioritás a szabálytalanságok között? Ugyanis a helyszínen a közlekedőkön múlik, hogy válasszanak a záróvonal átlépés és a forgalomtól elzárt területen keresztülhaladás között. Természetesen kevesebben szeretnek araszolni és egy nem lámpás jobbra kanyarodó sávért megvárni a balra kanyarodók zöld jelzését, így legtöbben a forgalomtól elzárt területen való keresztülhaladást választják. Szabálytalanok? Igen. Van módjuk nem szabálytalan lenni? Nincs. Akkor ki a szabálytalan? Az, aki belekényszeríti őket a szabálytalanságba.

Illetve ez már csak érdekesség, de kerékpáros szempontból is érdemes megvizsgálni a kerékpáros útvonalat. A kerékpáros is a legkisebb ellenállás felé megy, és a helyszínen látottak és tapasztaltak alapján kevésbé jellemző az a kerékpáros, aki a csatolt képen a piros nyomvonalat választja, hiszen így egy elsőbbségadási helyzetbe is kerül, valamint háromszor kell élesebb irányt váltania, valamint az autóssal is keresztirányban kerül konfliktusba (azzal az autóssal, aki jellemzően a körút forgalmát figyeli, nem az érkező kerékpárost), így a piros nyomvonal kényelmetlen, veszélyes és nem kerékpárosbarát. Ezzel ellentétben a kerékpárosok inkább a zöld nyomvonalat preferálják (mint ahogy a legtöbb autós is).

Hiszem és remélem, hogy ez a kereszteződés még egyszer a közeljövőben, ha nem is eredeti formáját, de egy átgondolt, logikus, letisztult, elegáns és működő, akár külföldi példákat (Koppenhága, Amszterdam) alapul vevő csomóponttá fejlődhet.

Köszönettel és tisztelettel!

Probléma helyszíne
Budapest X. kerület, Kőbánya, Üllői út 106

Hozzászólások

 • Jakab Imola megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

 • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

  Tisztelt Bejelentő!

  A IX-X. ker. Üllői út – Könyves Kálmán körút kereszteződésben az Üllői úton, az Ecseri út felől érkezőknek valóban hiányzik a besorolás rendjét jelző tábla, ennek pótlására intézk
  ...
 • Garami Marika megváltoztatta a bejelentés nevét "Besorolás rendjét jelző tábla és szabályos jobbra kanyarodási lehetőség hiánya"-ról "Hiányzó táblák"-ra.

 • Garami Marika elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

 • Anonim Járókelő bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére