Megoldatlan

Megtévesztően beállított lámpajelzés a Ferenciek Terén

A Váci utca/Szabad sajtó utca sarkán lévő gyalogos átkelőhely két részre van választva, a 2x3 sáv közepén egy járdaszigettel.

Mind a járdaszigeten, mind az út két oldalán van jelzőlámpa a gyalogosoknak. Ennek következtében ha átkelnél az úton a Váci utca Vörösmarty tér-felé eső részéről, két zöld jelzést is látsz magad előtt. Ez elég megnyugtató, úgyhogy minden gyalogos neki is indul az átkelésnek, amíg mind a két lámpa zölden jelez, és nyugodtan átsétál, amíg a szemközti (tehát a Váci utca Fővám tér-felé eső részén elhelyezett) lámpa is zölden világít.

A gondot az okozza, hogy bár a járókelők által látható jelzőlámpa még mindig zölden világít, a járdaszigeten elhelyezett lámpa már pirosat mutat a szemben gyaloglóknak. Értelemszerűen ezt egyik, a Váci utca Vörösmarty tér felőli részéről átkelő sem látja, ők csak egy megnyugtató zöld jelzést látnak, és folytatják az átkelést a járdaszigetről a Fővám tér-felé tartó Váci utcai részre.

A Március 15. tér felől érkező autósok, akik a Ferenciek felé, kis ívben jobbra kanyarodnának, egy ponton szintén zöldet kapnak a kanyarodásra. A gond, hogy ők viszont nem látják a gyalogosokat zölden hívogató (még csak nem is villogó) lámpát tőlük rögtön jobbra, a járdán. Látják viszont a járdaszigeten lévő, már a szemben közlekedő gyalogosoknak pirosat mutató jelzést. Így logikusan feltételezik, hogy az épp átkelők piroson sétálnak át, és blokkolják az autóst a saját zöldjelzése közben ezzel.

A következmény, hogy minimum rákanyarodnak, általában dudálnak és letolják, rosszabb esetben veszélyeztetik is az amúgy teljesen jogosan átkelőket, és mindezt végülis érthető okokból teszik.

Simán lehet, hogy ez forgalomtechnikailag tökéletesen logikus, de én minden este erre sétálok munkából, és hetente többször anyáznak vagy engem, vagy előttem átkelőket, mutogatnak, nekünk hajtanak az autósok, és meg is értem, mert ők egyáltalán nem azt látják gyalogosjelzésnek, amit nekünk mutat a lámpa.

Probléma helyszíne
Budapest V. kerület, Belváros-Lipótváros, Váci u 33

Hozzászólások

  • H. Annamária lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

    "...nem szándékozzuk a gyalogosok „egyirányú” szabályozását megváltoztatni, viszont a lehetőségekhez képest a legtöbb helyen próbáljuk informálni a közlekedőket a helyes viselkedésről."
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!
    Az Ön által jelzett helyen valóban a szokásostól eltérő a gyalogos átkelőhely szabályozása.
    Ez nem hibás működés, hanem szándékos jelzésforma annak megakadályozására, hogy a gyors
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 3. Mi ez?

  • Molnár Márton hozzászólt a bejelentéshez.

    Egyre több helyen van ilyen, pl. az Alkotmány utcánál meg a Blahán.
  • Járókelő Zsófia elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Nagy Szabolcs bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Kozlekedes, Szechenyi Ter

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Budapest Közút
    Széchenyi István tér (V. kerület, Belváros-Lipótváros)
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Igénytelen, felesleges tábla

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Budapest Közút
    Kossuth Lajos tér M (V. kerület, Belváros-Lipótváros)
  Vissza az oldal tetejére