Megoldatlan

Iskola előtti gyalogos átkelő

FRISSÍTÉS: 2023.07.31.
Visszajelzés:
"Senki semmit nem tett azért, hogy ez a megálló és az átkelő biztonságosabb legyen a gyerekek számára."
-----------------
FRISSÍTÉS: 2023.01.31.
Budapest Közút válasza:
"A Lemhényi Dezső Általános Iskola előtti forgalmi renddel kapcsolatos bejelentésre Társaságunk, mint a főváros területén illetékes forgalomtechnikai kezelő az alábbi választ adja.
A Lemhényi Dezső Általános Iskola a 2x1 forgalmi sávos Hősök fasora főútvonal mellett helyezkedik el, az iskola bejárata is innen nyílik. Az iskola előtti útszakaszon mindkét irányban van buszmegállóhely. Itt buszöböl nem épülhetett a szűk keresztmetszetű út miatt, az autóbuszok az úttest szélén állnak meg a megállóban. Az iskola bejárata előtt folyópályás jelzőlámpás gyalogátkelőhely épült, mely a legmagasabb biztonsági fokot nyújtja az átkelő gyalogosoknak. A gyalogátkelőhely felújított, jól látható. Az iskola bejáratától 50 m-re a Hősök fasorán mindkét irányból „Gyerekek” veszélyt jelző tábla hívja fel a figyelmet. A táblákat a lomb részben takarja, a gallyazás elvégzésére megkértük a kerületi polgármesteri hivatalát.
Az iskola épületével szemben lévő buszmegálló a gyalogátkelőhelyen keresztül érhető el biztonságosan. Az iskolával szemközti buszmegállóhely a gyalogátkelőhelytől az út szélén húzódó 1 m széles járdán közelíthető meg. Ezen az oldalon az ingatlanhatárok mellett is épült külön járda. Az iskolával szemközti oldalon az ingatlanok és az előttük húzódó járda lényegesen mélyebben helyezkedik el a mellette lévő útpályánál, így a buszmegálló és a gyalogos átkelőhelytől a buszmegállóhoz vezető járda szintjénél. Így a buszmegállóhely ingatlanok felőli oldalán meredek oldalú, szilárd burkolatú, mély árok húzódik. A járdának ezen a szakaszán az árok oldalán korlátot helyeztek el. Az ingatlanok a gyalogátkelőhely felől lépcsőn közelíthetők meg.
A gyalogos átkelőhelytől a buszmegállóhoz vezető járdát nem csak a busz utasai, hanem az iskola oldaláról az utca ezen oldalára igyekvők is kénytelenek igénybe venni. Ez a gyalogos forgalom koncentrálódásához vezet a mindössze 1-1,10m széles járdaszakaszon, amelyet időnként a lakosok által kihelyezett kukák és szemeteszsákok tovább szűkítenek. Ennek a járdaszakasznak ingatlanok felé történő szélesítése lenne szükséges a megfelelő méretű járda és megállóhelyi peron kialakításához. Mivel a szélesítendő járdaszakasz mellett közvetlenül nyílt, mély csapadék-elvezető árok húzódik, ezért a szélesítés tervezést és költséges kivitelezést jelent, amelynek megvalósítása közeljövőben nem várható.
E keskeny, szélesítendő járdaszakasz és buszmegálló mellett a jelzőlámpa szabad jelzését látva a járművezetők időnként valóban nagy sebességgel hajtanak el és sajnos fennáll a veszélye egy gyalogos-elsodrásos balesetnek, amely egy hátizsákos, "űrszelvényes" diákkal is megtörténhet.
Mivel a kérdéses járdaszakasz szélesítése hosszabb folyamat, ezért a biztonság növelése érdekében az alábbi beavatkozásokat foganatosítjuk:
-a gyalogos átkelőhely burkolati jelét az utóbbi időben felújítottuk és a kopást folyamatosan figyelemmel kísérjük
-a gyalogos átkelőhely környezetében a Hősök fasorán 30 km/ó sebességkorlátozást vezetünk be
-felkértük a XVI. ker önkormányzatot a "gyalogosok" veszélyt jelző tábla jobb láthatósága éredében a takaró lombozat eltávolítására."
-------------
FRISSÍTÉS 2022.09.07.:

A XVI. kerület válasza:
"A Hősök fasora út üzemeltetője a Budapest Közút Zrt, a forgalomtechnikai elemeket szintén a Budapest Közút Zrt üzemelteti."

-----

Kérem a Budapest, XVI. kerületi Lemhényi Dezső Általános Iskola előtti gyalogos átkelőhelyet megvizsgáltatni szíveskedjen (1163 Budapest, Hősök fasora 30.), mert jelen állapotában nagyon veszélyes több szempontból is.

A zebra átkelőhely felfestése már olyan nagyon megkopott, hogy szinte nem is látható, hogy ott egyáltalán gyalogos átkelőhely van (fotók mellékelve).

Az érintett helyen lámpás átkelő van, azonban a lámpa sokszor meghibásodik. Ilyenkor a zebra felfestés hiánya fokozottan nagyon veszélyes, hiszen az autós nem is veszi észre, hogy ott átkelő van. Főleg esős, borongós időben szinte semmi nem vehető észre az útburkolaton, hogy ott zebra felfestés van. Ki van ugyan táblázva, de véleményem szerint egy iskola előtt ez nagyon kevés, tekintettel arra, hogy ez igen forgalmas útszakasz. Fokozott figyelmeztetésre lenne szükség, további táblák kihelyezésére, vagy az útburkolaton a zebra előtt további figyelmeztető felfestés, hogy itt gyermekek haladnák át, iskola előtti átkelőhely megy keresztül a forgalmas úton. Illetve természetesen a zebra festés megújítására. Sebességkorlátozás bevezetése is célszerű lenne, hiszen iskolás gyermekek járnak a környéken.

Továbbá kérem megvizsgálni szíveskedjenek az iskolával szembeni átjáró oldalát. A házak melletti lenti járdáról fel kell lépcsőzni az átkeléshez a forgalmas út mellé vagy a buszról leszállva egy igen keskeny járda áll rendelkezésre a gyerekeknek, hogy megvárják a zöld jelzést. A járda szélessége kb 110-120 centiméter, amelynek csak a belső oldalán van védőkorlát. Az úttest felé, az elszáguldó autók oldaláról nincs semmilyen védelem a keskeny járdán várakozó gyerekeknek, akik reggelente sokan vannak, nagy hátizsákkal a hátukon, szinte kilógnak az úttestre.

A mellékelt fotókon jól látható, hogy az amúgy is keskeny járda a kihelyezett kukákkal és szemeteszsákokkal feleződik. Így kb egy 60 cm-es részen sétálnak a gyermekek úgy, hogy a buszok, autók 50km/h sebességgel 1 méteres távolságban haladnak el mellettük.

Az 1. számú fotón - amelyet a zebra előtt, a zöld jelzésre várva készítettem - jól látható, milyen keskeny rész áll rendelkezésre a gyerekeknek a járdán. Szülőként ott állva félelmetes látvány látni reggelente ezeket a jeleneteket. Én még jelenleg kísérem a gyermekem, így megvédem, de szeretném, ha hamarosan önállóan indulna az iskolába. Azonban így szülői felelőtlenség lenne a gyermeket egyedül elengedni, mert sokkal veszélyesebb ez a szakasz, mint egy átlagos lámpa nélküli zebrás átkelő, ahol a gyermekem már tudja a szabályokat. Itt azonban a hiányok és a rossz tervezés miatt az autós véletlenül, "elnézve" is tud könnyen balesetet okozni.

Az iskola oldalán kiépített átjáró biztonságosan ki van építve. Ott a gyermek megnyomja az átkelő gombot és szépen beljebb lépve biztonságban meg tudja várni a zöld jelzést. Ott nagyobb, az úttesttől a járdáig egy nagyobb terület van kiépítve, így ott több gyermek is kényelmesen, biztonságosan elfér. Egy hasonló várakozó rész kialakítása a szemben lévő oldalon véleményem szerint szükséges lenne elkerülve egy nem kívánt balesetet, tragédiát.

Ezért kérem a magam, gyermekem és az összes Lemhényis iskolás nevében, hogy kérésemet megvizsgálni és levelemet a megfelelő hatóság felé továbbítani szíveskedjen.

Köszönettel:
Kaposi Katalin

Probléma helyszíne
Budapest XVI. kerület, Hősök fasora 41

Hozzászólások

  • Az adminisztrátor lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett válasz az illetékestől.

  • Garami Marika elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Garami Marika megváltoztatta a bejelentés leírását "FRISSÍTÉS 2022.09.07.: A XVI. kerület válasza: "A Hősök fasora út üzemeltetője a Budapest Közút Zrt, a forgalomtechnikai elemeket szintén a Budapest Közút Zrt üzemelteti." ----- Kérem a Budapest, XVI. kerületi Lemhényi Dezső Általános Iskola előtti gyalogos átkelőhelyet megvizsgáltatni szíveskedjen (1163 Budapes...

  • Lukács Máté hozzászólt a bejelentéshez.

    Senki semmit nem tett azért, hogy ez a megálló és az átkelő biztonságosabb legyen a gyerekek számára.
  • Kaposi Katalin visszajelzésére vár.

  • Garami Marika megváltoztatta a bejelentés állapotát "Megerősítésre vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Kaposi Katalin visszajelzésére vár.

  • H. Annamária megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!

    A Lemhényi Dezső Általános Iskola előtti forgalmi renddel kapcsolatos bejelentésre Társaságunk, mint a főváros területén illetékes forgalomtechnikai kezelő az alábbi választ adja.
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Lukács Máté elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Lukács Máté megváltoztatta a bejelentés leírását "Kérem a Budapest, XVI. kerületi Lemhényi Dezső Általános Iskola előtti gyalogos átkelőhelyet megvizsgáltatni szíveskedjen (1163 Budapest, Hősök fasora 30.), mert jelen állapotában nagyon veszélyes több szempontból is. A zebra átkelőhely felfestése már olyan nagyon megkopott, hogy szinte nem is látható, hogy ott egy...

  • Sz. András hozzászólt a bejelentéshez.

    Budapest Közútnak el lett küldve? Itt a kommentmezőben nem látszik.
  • Az adminisztrátor lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett válasz az illetékestől.

  • XVI. kerületi Önkormányzatverified-profile hozzászólt a bejelentéshez.

    Tisztelt Járókelő !

    A Hősök fasora út üzemeltetője a Budapest Közút Zrt, a forgalomtechnikai elemeket szintén a Budapest Közút Zrt üzemelteti.

    Kérem az ügy átrakását a Budapest Közút Zrt-hez.

    Kerül...
  • Gál Miklós elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Gál Miklós megváltoztatta a bejelentés illetékesét "XVI. kerületi Önkormányzat"-ról "Budapest Közút"-ra.

  • Gál Miklós elküldte az ügyet az illetékesnek: XVI. kerületi Önkormányzat

  • Kaposi Katalin bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Megoldásra vár
    1
    Megoldásra vár
    1

    Kidőlt tábla

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Budapest Közút
    G66P+RG Sorompó (XVI. kerület)
  • Megoldásra vár
    1
    Megoldásra vár
    1

    Kifakult EAK tábla

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Sz. V.
    Illetékes: Budapest Közút
    Sarjú út (XVI. kerület)
  • Megoldásra vár
    1
    Megoldásra vár
    1

    Elfordult tükör

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Simonics Balázs
    Illetékes: Budapest Közút
    Rákospalotai határút (XVI. kerület)
  Vissza az oldal tetejére