Megoldatlan

Lépésben megközelíthető gyalogos átkelőhely

Tisztelt Illetékesek!

Az alábbi gyalogos átkelőhely megközelítése a megszokottnál is nagyobb figyelem (és stressz) szükséges, a kerítések között kell keresni a lábakat, gyalogosokat, mert a sarkon látható kerítésen egyáltalán nem lehet keresztül látni. Rendkívül sok autóbusz közlekedik erre álló utasokkal, gyalogosok legtöbbször csak az utolsó pillanatban észlelhetők, ezzel az utasok testi épsége is veszélybe kerülhet. Felelős társadalmi magatartás volna esetleg a sarki ingatlan tulajdonosától a kerítés átláthatóságának növelése, azonban a közút kezelő esetleg tükörrel, vagy egyéb gyalogos érzékelővel (sárga villogó, ha gyalogos tartózkodik a jobb szélen) tehetne a biztonságosabb átkelésért. A jobb oldal erős pásztázása miatt esetleg a bal oldalról érkező gyalogosok észlelésének esélye is csökken. Sötétben, esőben, korlátozott látási viszonyok között, ezek a problémák sokszorzódnak.
Ezt a zebrát a közelmúltban újították fel a középső sziget kialakításával, úgy gondolom, figyelemmel kellett volna lenni erre a veszélyforrásra is. Akár a sebességkorlátozás is indokolt volna, azonban ezt nem tartom elégségesnek a veszélyforrás megszűntetése érdekében, hiszen ez nem segíti a gyalogosok észlelését, főleg ha a jellemző szabálykövetés miatt eleve nem tartják be a zebra fokozott óvatossággal történő megközelítését.
Kérem kerüljük el azt a felesleges kört, hogy "a KRESZ szerint úgy kell megközelíteni a zebrát, hogy...", ezekkel tisztában vagyok, és így is teszek minden alkalommal. Az sem elfogadható megoldás/érv, hogy kint van egy gyalogosok veszélyt jelző tábla előrébb, ezek mit sem számítanak, ha a gyalogos nem észlelhető időben! Ez itt kb. 20 km/h jelent, ami legtöbbször inkább frusztrációt és érthetetlenséget okoz a mögöttes forgalom számára, VALAMINT: megtéveszti a mellékútról érkezőket, hiszen azt gondolják, hogy lemondok az elsőbbségemről az ő javukra, hiszen ők látják, hogy nem érkezik gyalogos, én viszont akkor még nem láthatom). A zebra óvatos megközelítését a közlekedők TÖREDÉKE SEM teljesít, így inkább a már említett megoldások egyikét javasolnám. Hiszen jellemző a közlekedéskultúránkra, hogy amíg nem látunk egy veszélyforrást, addig nem is lassítunk (sajnos). Így ha egy tükör, vagy a kerítés áttetszőssége "mutatná" a gyalogost, akkor az jobban ÖSZTÖNÖZNÉ a járművezetőket a lassításra, és az átengedésre.
Illetve azzal kiegészíteném, hogy láthatóan annyira kicsi ott a hely, hogy babakocsival közlekedők az érkező járműveket sem feltétlenül tudják nyomon követni a zebra megközelítése során, a villanyopszlop, amin a zebra tábla van, pedig plusz takaró hatást is kelt.
Persze a buszmegálló és a vasúti átjáró miatt nem elvárható, hogy a kereszteződés túloldalára kerüljön a zebra, pedig mind tudjuk, hogy a fentebb említett okokból kifolyólag ez lenne a legbiztonságosabb (természetesen egyéb szempontok szerint nem feltétlenül).

Kérem keressenek erre egy megoldást, mert ez mind a gyalogosok mind a járművezetők érdeke is, hiszen a Lidl miatt itt fokozott a gyalogos, de a járműforgalom is.

Köszönettel és tisztelettel!

Probléma helyszíne
Budapest XVIII. kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre, Nagykőrösi út 33c

Hozzászólások

  • H B L lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!

    A XVIII. kerületi Nagykőrösi út-Eke utca kereszteződéssel kapcsolatos megkeresésére az alábbi tájékoztatást adjuk.

    A 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet 23.1. pontja kimondja, hogy „
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 4. Mi ez?

  • Zakariás Levente hozzászólt a bejelentéshez.

    Az alábbi képeken is látszik, hogy mennyire későn láthatóak az ott bóklászók.
  • S Dominik elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Zakariás Levente bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Megoldásra vár
    1
    Megoldásra vár
    1

    Hiányzó fényterelők

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Farkas József
    Illetékes: Budapest Közút
    Margó Tivadar utca (XVIII. kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre)
  • Megoldásra vár
    1
    Megoldásra vár
    1

    Eldőlő gyalogos lámpa

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Farkas József
    Illetékes: Budapest Közút
    Darányi Ignác utca (XVIII. kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre)
  Vissza az oldal tetejére