Megoldatlan

Szentendre: behajtani tilos!

Beleszaladtam a büntetésbe sokadmagammal én is a belvárosi forgalmirend-változás miatt. Nekem nagyon barátságtalannak tűnik ez az intézkedés, és erősen pénzbeszedés szaga van. Mások is így gondolják, amint azt a rengeteg felháborodott bejegyzés tanúsítja a közösségi oldalakon (pl. a Szentendre blogol Facebook-csoportban).
Alig-alig járok autóval a belvárosban, szinte mindig gyalogolok, biciklizem. De november 17-én pont muszáj volt, könyveket szállítottam megrendelésre – épp a csodás Szentendréről szólókat. Ezért is rosszul esett a büntetés...
Sokan a kihelyezett táblák sűrűségét kifogásolták, mondván, hogy rontják a városképet. (Van olyan oszlop, amire 5-6 táblát is elhelyeztek.) Engem az esztétika ebben a kérdésben nem annyira zavar, mint a praktikum és az észszerűség (hiánya). Megtévesztő, hogy azokon a helyeken, ahol eddig lehetett közlekedni, HIRTELEN tilos (súlyos bírság terhe mellett), viszont a parkolás továbbra is megengedett, sőt kötelező (mármint fizetni). Ezt rakja össze a tábladzsungelből – haladás közben, pár másodperc alatt –, aki tudja! Persze ki lehet kalkulálni, hogy a parkolásra biztató táblák mostantól csak azokra vonatkoznak, akiknek van behajtási engedélyük, vagy taxisok, vagy… vagy… De szerintem egy közlekedési eligazítás ne legyen matematikai feladvány, és semmi esetre se kelljen hosszan töprengeni rajta.
Kérdésemre, hogy volt-e ezzel kapcsolatban előzetes tájékoztatás, a Szentendre és Vidéke szerkesztőjétől megtudtam, hogy a szentendre.hu-n voltak hírek, a legutóbbi releváns talán október 18-án... Szoktam nézni a város honlapját, ha valamit meg akarok tudni. Mostanában azonban nem tévedtem oda, így ez a hír elkerülte a figyelmemet, s miután megküzdöttem a parkolóhelyért és gondosan kifizettem több száz forintnyi parkolódíjat, a 30 ezer forintról szóló csekk úgy ért, mint „derült égből a helikopter”.
Egyébként az intézkedés tartalmával egyetértek: mentesíteni kell a belvárost az autóforgalomtól. Csak a bevezetés módját kifogásolom. Szerintem az lett volna tisztességes, ha pár héttel korábban a helyszínen ilyen táblákat raknak ki: Figyelem! Itt forgalmirend-változás lesz, 2022. ...-tól! Akkor most sok szentendrei nem érzené magát csapdába csalva, megszégyenítve, megrövidítve, ráadásul éppen karácsony előtt. Úgy vélem, a tájékoztatás fontos része a városi kommunikációnak, Szentendrén is. Hiszen itt élünk egy kisvárosban, amit a magunk arcára szeretnénk formálni, barátságosnak, otthonosnak érezni. Tudjuk: mindig a táblákat figyelve kell közlekedni, de van a világon udvariasság is, nem? Igaz, az nem kötelező...
Úgy tudom, a városi lap végre kapott információt a rendészettől, s ebben a számában „megpróbálja közérthetően megírni a változásokat”. Szerintem az utólagos magyarázat csak további indulatokat vált ki. Előre kellett volna szólni, akkor most nem lenne ennyi reklamáció, ellenséges indulat.
Nem értek a joghoz, sejtelmem sincs, hány közlekedési táblát lehet elhelyezni szabályosan egy oszlopon, és milyen előzetes tájékoztatási kötelezettség terheli a hatóságot, ezért bejelentem az esetet a Járókelő.hu oldalon, amelynek meglepetésemre a TESZ (Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület) is együttműködő partnere. Kíváncsian várom a választ.

Néhány tábla mellékelve a fotókon. "Megfejtéseik": 1. Egyszerű: behajtani tilos 6-tól 8-ig, illetve engedéllyel. Ha van engedélyed, parkolhatsz 6-tól 8-ig (óránként 1200-ért), csak észre ne vegyék, mert megállni tilos! 2. Mindenki parkolhat, kivéve, akinek engedélye van 3. Ez a helyzet még megfejtésre (magyarázatra) szorul.

Probléma helyszíne
Szentendre Péter Pál u. 20

Hozzászólások

  • Tar Julcsi lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

    A probléma a bejelentéstől számított 1 éven belül nem oldódott meg, így az belső szabályunk értelmében "Megoldatlan".
    Azokat a bejelentéseket, amelyek 1 évnél régebben kerültek beküldésre, nem küldjük...
  • Gaján Éva visszajelzésére vár.

  • G. Balázs megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Vargáné Nagy Szilvia elküldte az ügyet az illetékesnek: Szentendre Önkormányzata

  • Gaján Éva bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére