Megoldatlan

Fehérvári állapotok

Anonim Járókelő

Székesfehérvár tömegközlekedésének utastájékoztatása jelenleg 3 részből áll össze: KNYKK maradványok, a Volánbusz jelenlegi arculata, illetve a Székesfehérvár önkormányzata által megrendelt egyedi arculat. Ezek odafigyeléssel még egész jól kombinálhatóak lennének, még több odafigyeléssel a háromból egyet is lehetne varázsolni, de ha mindez nem sikerül, az elég nagy zavart tud okozni.
Ennek szemléltetésére legjobban a majd egy hónapig tartó kis Budai-felújítást tudom példaként megmutatni, illetve a régi menetrende való visszafejlődést.
Az említett terelés viszonylag egyszerű volt. Az érintett járatok kb. 2 megállót kihagytak, hogy helyette a Vasútállomás érintésével, kb 3-4 új megállón át elérjék eredeti végállomásukat. Ezt kellett volna szemléltetni. Mivel ez a terelés útvonal és megállási rend változásokkal is járt, ezért nem lehetne nagyon elintézni egy tájékoztatóval, melyet kirakunk minden érintett megállóba. Hát sikerült. Nézzük részletesebben:
1-3.: Az első három képen forgalmi változásnak nagyon nyomát nem látni. A második képen, a letépett névtáblával rendelkező megálló egyébként a Budai út / Deák Ferenc utca nevet viselné, ez a megálló eredetileg csak a 31-es, (másik irányba 31E) és a 32-es járatokkal van kiszolgálva. Ám a terelés miatt megálltak itt a 14-es, 22-es, 23-as, 23E-s, 24-es, 25-ös, 40-es, 41-es, 42-es, 43-as, 44-es valamint még egy ennél is korábbi terelés miatt a 33-as, 34-es és 35-ös járatok is. A minimum az lett volna, hogy kirakásra kerül ezeknek a járatoknak a menetrendje a megállóba, ha már a menetidőn nem is változtatunk (csúcsidőben 15, azon kívül volt, hogy csak 1-2 perc menetidő-növekedést jelentett a terelés). Ha már a minimumon túl is szeretnénk lépni, nem ártott volna egy olyan névtábla, amin az új járatok is szerepelnek, akár kiemelve, hogy csak ideiglenes jelleggel, egy egyszerűbb, újragondolt térképes tájékoztató se, mert ami a képen látható, még nekem is némi fejtörést okoztott, feleslegesen, valamint hangos utastájékoztatás legalább a terelésről, ugyanis az új menetrend idején bebizonyosult, hogy képes a rendszer megszólalni (itt arra gondolok, hogy a vasútállomáson be lett mondva, hogy csatlakozásra várunk 1-2 percet a megállóban).
Hab a tortán, hogy a Vasútállomáson lévő ideiglenesen kialakított megállóba csak egy megállótábla került ki olyan derékmagasságba, meg alá ez a nagyszerű tájékoztató, semmi több. Ember legyen a talpán, aki megtalálja helyismeret nélkül.
Másik probléma, hogy erről a változásról, az ezekkel egyébként teljesen kompatibilis Google Térképre semmilyen infó nem került fel, az útvonalak és a megállási rend nem lett módosítva, és útvonalat is az egyébként lezárt útvonalon tervezett a buszokkal. Volt már rá példa, hogy egy ennél jóval kevésbé jelentősebb terelés felkerült rá, akkor nem értem, hogy most éppen miért nem sikerült.
A buszok belső és külső kijelzőin szintén semmilyen infó nem jelent meg sokáig, belül az eredeti útvonal szerepelt, szóval az utasok Távirda utca kiírással roboghattak végig a Deák Ferenc utcán és a Vasútállomáson át is.
4.: Valamikor már december közepe táján, mikor már javában tartott a változás, elkezdtem észrevenni, hogy egy-kettő buszon nemhogy a helyes útirány van kiválasztva, hanem az amúgy terelt útvonal, a terelt megállókkal együtt, ezek szerint ez a lehetőség adott volt, kérdés, hogy erről tudtak-e a járművezetők, vagy sem.
Update: Ma reggeltől visszatért ez a forgalmi rend, melynek híre alig pár napja derült ki, a helyzet valamelyest javult, a kijelzőket már jobban kihasználják a járművezetők, de még mindig akad probléma sajnos, főleg a régebbi járműpark kijelzőivel, melyeken frissítve lett az állomány, ott sajnos elég gyakori, hogy nem abba az irányba jár a busz, ami ki van írva. Megint említhetném, hogy mi értelme van köztes megállókat biggyeszteni a kijelzőkre (kivéve 12A, ahol ezt az Auchan felé elhagyták, valamint az O345G-ken és a mini kijelzőkkel rendelkező buszokon), de ezen nem akadok fent. Hangosbemondás is megjelent a változással kapcsolatban, a hangerőre ráférne egy erősítés nem is kicsit.
5.: Már az első pontnál is szóba kellett kerüljön a megállónév-táblák problémája, hisz nem lehet szó nélkül elmenni mellettük. Ahogy, az első képen látható sikerült megoldani néhol, hogy a visszaállítás után ismét a régi járatok legyenek a táblákon, a második képen látni, hogy ezt úgy sikerült megoldani, hogy az egész tábla tartalma el lett távolítva, míg ezen, az ötödik képen pedig az látható, hogy még a 2 hetet megélt új menetrend járatai láthatók (31-es és 44-es járat például már egyáltalán nem áll meg ott). Az, hogy nincs semmi, már nem jó, de a félretájékoztatás annál inkább nem. Ha a tökéletességre szeretnénk törekedni, jelezném, hogy a december 6.-ai módosítással alkalmazott frissítések egyáltalán nem jelentek meg ezeken (pl.: 26C, 37A járatok).
6-7.: A hatodik és hetedik képen egy korábban már említett probléma látható, a visszaállításkor rohamtempóban vissza lettek téve a régi menetrendek, de az új formátum kihelyezése mellett döntött a Volánbusz. Már az első nap meg lett említve, hogy valami elcsúszott, sikerült beágyazatlan betűtípussal kirakni az egészet pár járat kivételével, ami ilyen nagyon szép ultra light stílust ad az egésznek, valami groteszk fontkészletre hajazva. Ugyenezt egyébként anno a H8-as és H9-es HÉV menetrendjeinél láthattuk online, hála az égnek mostanában ennek gyönyörében nem igazán élvezkedhetünk, viszont itt sikerült ezt kihozni az utcára is. Ezzel önmagában az a baj, hogy egyrészt nemhogy sötétben, de nappal is nehezen látni azoknak, kinek gyenge látása van, másrészt nem sikerült azóta sem kicserélni őket, pedig volt egy december 6-ai mini menetrnedváltás, ott már lett volna lehetőség erre. Most az alap formátummal nem akarok annyira kötekedni (37 járatnál például megnézhető), de amellett nem tudok elmenni, hogy a vonalcsík hiánya zavaró, összevont járatoknál ez a zárójelezés a megállólistában elég nehezen értelmezhető, a betűk túl kicsik, a kétféle betűstílust nem is értem egyáltalán (normál menetrendnél is). Fehérváron legjobb esetben olyan menetrend van, ahol egy órán belül két indulás van, itt nyugodtan lehet növelni a betűméretet, az elfordított A4 pedig helypazarlás. Arról nem is beszélve, hogy az önkormányzati arculat visszatérésének reménye is felcsillant anno, vagy talán még mindig csillog, nem tudom.
8.: Nyolcadik képet pedig csak lezárásnak szántam. Itt tartunk most, előtte ott tartottunk, hogy nem volt ilyen, de azért, mert semmi nem volt, szóval fejlődünk, lassan, de biztosan, van még hova.

Probléma helyszíne
Székesfehérvár Deák Ferenc u. 35

Hozzászólások

  • Tar Julcsi lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett a bejelentőtől visszajelzés.

  • Anonim Járókelő visszajelzésére vár.

  • Szász László megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bardócz Csaba! ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Szász László megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Székesfehérvár Önkormányzata "-ról "Volánbusz Zrt. (Székesfehérvár)"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Szász László!

    Csatoltan küldöm a Közlekedési Iroda válaszát a "Fehérvári állapotok" tárgyú bejelentés kapcsán.

    Tisztelettel,
    Papp Márton

    Székesfehérvár MJV Polgármesteri Hivatala
    Közlekedé...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Utasunk! ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 4. Mi ez?

  • Szász László elküldte az ügyet az illetékesnek: Székesfehérvár Önkormányzata

  • Szász László megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Volánbusz Zrt. (Székesfehérvár)"-ról "Székesfehérvár Önkormányzata "-ra.

  • Szász László elküldte az ügyet az illetékesnek: Volánbusz Zrt. (Székesfehérvár)

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    NNE-063

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Suszter Dominik
    Illetékes: BKK Budapesti Közlekedési Központ
    Békásmegyer, Újmegyeri tér (III. kerület, Óbuda-Békásmegyer)
  • Megoldott
    1
    Megoldott
    1

    Betört buszmegállóüveg

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: JCDecaux
    Varsa utca (III. kerület, Óbuda-Békásmegyer)
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Mozgó lépcsők

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Esztergomi Önkormányzat Városfejlesztési Osztály
    Várfok utca
  Vissza az oldal tetejére