Megoldatlan

Lámpaprogram

Szegeden, a Kossuth Lajos sugárút és a Rókusi körút csomópontjában lévő forgalomirányító berendezéssel kapcsolatban szeretnénk a segítségüket kérni. A 2-es villamos kiépítésével itt egy szuper, többsávos körforgalom épült ki, melyet összehangolt jelzőlámparendszerrel láttak el. A gyalogosok közlekedését a Rókusi körúti, a Vásárhelyi Pál úti, valamint a belvároshoz közelebb eső Kossuth Lajos sugárúti ágon is szintén fényjelző berendezések szabályozzák. A probléma, melyben a segítségüket szeretnénk kérni, az éjszakai, igen gyér forgalom melletti gyalogos közlekedés újraszabályozásával kapcsolatos.
A csomópont Kossuth Lajos sugárúton és Rókusi körúton található gyalogátkelőhelyei három részre vannak tagolva. A körforgalomból kifelé tartó útpályára, a villamospályára, valamint a körforgalomba befelé haladó útpályára. Itt a közúti és villamosforgalom is összesen két lámpával van szabályozva: egy a gyalogátkelőhely előtt, egy pedig közvetlenül a körforgalom előtt. Nappal ennek valóban sok értelme van, hiszen így biztosítható, hogy a nagy forgalomban a gyalogosok is át tudjanak menni a forgalmas úton, olyankor nincs is semmi probléma a gyalogátkelőhely lámpáinak tagoltságával. Gyér forgalom mellett (körülbelül este 10 órától reggel 5 óráig) viszont nagyon idegesítő tud lenni, ha valaki kivárja a gyalogátkelőhelyen a zöld lámpát. Legtöbben sajnos nem is teszik meg, éppen ezért a jelenlegi helyzet veszélyes, hiszen az autósok nyugodtan haladnak a saját zöld jelzésüknél, miközben lelép eléjük egy gyalogos.
Szabályosan a gyakorlatban ez úgy néz ki, ha át szeretnénk kelni az említett két ágon, először az egyik útpályán haladunk át, viszont a villamospályán már nem tudunk, mert az pirosat mutat, holott ilyenkor már eleve nagyon ritkán járnak ezek a járművek. A túloldalon látni lehet, hogy a másik útpályán szintén zöld a lámpa, csak a villamossíneken nem kelhetünk át. Amint ez zöld lesz, addigra a másik lámpa is pirosra vált, így legjobb esetben is kétszer meg kell állnunk és várakoznunk kell, holott általában nem is jön semmi. Ez nappal teljesen érthető, éjjel viszont nincs sok értelme. Azt szeretnénk kérni, hogy vizsgálják felül a lámpaprogramot, és ezen a két ágon a közutak zebrák előtti, valamint a zebrák forgalmát szabályozó lámpákat éjszakára helyezzék menetrend szerint kikapcsolt állapotba, sárga villogó üzemmódba. Ekkor a gyalogosok szabadon át tudnak kelni a csomóponton, az erre néha-néha közlekedő autósokat pedig továbbra is tudná szabályozni a körforgalom előtt közvetlenül kihelyezett második lámpa, valamint a gyalogátkelőhelyet is fokozott figyelemmel közelítenék meg. Mivel a Kossuth Lajos sugárút állami fenntartású, a Rókusi körút pedig városi fenntartású, a bejelentést a Magyar Közútnak és az SZKHT számára is elküldjük. Kérjük, egyeztessenek a gyalogosok gyorsabb és szabályosabb áthaladása érdekében. Segítségüket előre is nagyon köszönjük!

Probléma helyszíne
Szeged Kossuth Lajos sgrt. 92

Hozzászólások

  • Bertalan Balázs lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Cím!

    Társaságunkhoz eljuttatott tárgyi megkeresésére az alábbi tájékoztatást adjuk.

    A jelzőlámpás körforgalom gyalogosok közlekedését biztosító jelzőlámpákat a forgalmi igények alapján mind
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 4. Mi ez?

  • Bertalan Balázs elküldte az ügyet az illetékesnek: SZKHT Szegedi Környezetgazdálkodási NKft.

  • Bertalan Balázs megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Magyar Közút (Szeged)"-ról "SZKHT Szegedi Környezetgazdálkodási NKft."-ra.

  • Bertalan Balázs elküldte az ügyet az illetékesnek: Magyar Közút (Szeged)

  • Bertalan Balázs megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Az illetékes"-ról "Magyar Közút (Szeged)"-ra.

  • Bertalan Balázs bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    2
    Válaszra vár
    2

    Otthagyott táblázás

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: SZKHT Szegedi Környezetgazdálkodási NKft.
    Bartók tér
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Védő korlát sérülés

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: SZKHT Szegedi Környezetgazdálkodási NKft.
    Rókusi körút
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Kerékpárút felé dőlő tábla

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: SZKHT Szegedi Környezetgazdálkodási NKft.
    Faragó utca
  Vissza az oldal tetejére