Megoldásra vár

Lámpák áthangolása, tram-train megállási helye

Szegeden, a Vásárhelyi Pál út/Rókusi körút és Kossuth Lajos sugárút találkozásánál a forgalmat közlekedési lámpák irányítják a nap 24 órájában. A kereszteződésben problémát okoz a lámpák hangolása, valamint a Hódmezővásárhely felé közlekedő tram-trainek körforgalomba való behajtása előtti megállási helye.

A Kossuth Lajos sugárúti átkelő esetében az átkelés szakaszosan biztosított, a gyalogos forgalmat megállítja a közlekedési lámpa mindkét irányba a villamospálya mindkét oldalán, nem lehetséges az úton egy "nekiindulásra" átkelni. A gyalogátkelőhelyet sok kollégista használja, akik leginkább "hullámokban", tömegesen éreznek a 2-es villamos Rókusi körúton található megállóhelye felől. A Kossuth Lajos sugárúti ágon - mivel nem biztosítja a forgalomtechnika a folyamatos áthaladást, először a városhatár irányú útpálya és a villamospálya közötti szűk területen állítja meg a gyalogosokat, miközben a hátuk mögött az autók nagy sebességgel, előttük pedig a villamosok közlekednek. Mikor végre átkelhetnek a villamospályán (már ha a tram-train nem áll éppen a gyalogátkelőhelyen) megint megállítja őket a közlekedési lámpa a villamospálya és a belváros irányú útpálya közötti szintén szűk területen. Mindkettő járdaszigeten egyébként kerékpáros közlekedésre is számítani kell, de a gyalogosok és kerékpárosok közötti konfliktusok rendszeresek a kevés hely miatt, a kerékpárosok így is éppen nem lógnak le egyik irányban sem a járdaszigetről.

A problémát fokozza, hogy amikor a belváros irányából érkező tram-train a gyalogátkelőhely előtt szabad jelzést kap, behajt a körforgalom előtt található szakaszra, de méretéből adódóan a jármű utolsó modulja a gyalogátkelőhelyet teljes szélességében elfoglalja. Ilyenkor a gyalogosoknak egyébként szabad jelzése van, de értelemszerűen nem tudnak átgyalogolni a járművön. Mire a tram-train szabad jelzést kap a körforgalomnál, és be tud oda hajtani, a gyalogátkelőhely ismét tilos jelzést ad, így mégnagyobb tömeg halmozódik fel a szűk járdaszigeten.

Mivel a probléma összetett, szeretnénk kérni az illetékeseket, hogy vizsgálják meg a forgalmi rendet, és alakítsák ki úgy, hogy az mindenki számára kényelmessé váljon!

Kérjük a tisztelt Magyar Közutat, vizsgálja felül a gyalogátkelőhely lámpáinak működését, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok minél előbb elhagyhassák a veszélyesen szűk járdaszigeteket.

Kérjük a tisztelt Szegedi Közlekedési Társaságot (és közvetve a MÁV-Startot), hogy szabályozzák a körforgalom és a gyalogátkelőhely közötti szakaszra való behajtást a tram-train szerelvényekre vonatkozóan, és ezzel együtt az esetleges forgalomtechnikai módosításokat egyeztessék a Magyar Közúttal, hogy csak akkor adjon szabad jelzést a gyalogátkelőhelynél lévő lámpa a kötöttpályás járműveknek, ha akadály nélkül be lehet hajtani a körforgalomba onnan.

Segítségüket előre is nagyon köszönjük!

Probléma helyszíne
Szeged Kossuth Lajos sgrt. 92

Hozzászólások

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Járókelő!

    Hivatkozással a 133118 sz. átiratukra, tájékoztatjuk Önöket, hogy a felmerült kifogásokat a vasúti infrastruktúrát kezelő MÁV Zrt. illetékes szervezeti egysége részére továbbítottu
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Bertalan Balázs megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Cím!

    A Társaságunkhoz 2023. november 03-án, elektronikus úton küldött észrevételt köszönettel vettük.

    A Jarokelo.hu oldalon továbbított bejelentésben a Kossuth Lajos sgt. – Vásárhelyi Pál ú
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 2. Mi ez?

  • Bertalan Balázs elküldte az ügyet az illetékesnek: Magyar Közút (Szeged)

  • Bertalan Balázs megváltoztatta a bejelentés illetékesét "MÁV Zrt. (Szeged)"-ról "Magyar Közút (Szeged)"-ra.

  • Bertalan Balázs elküldte az ügyet az illetékesnek: MÁV Zrt. (Szeged)

  • Bertalan Balázs megváltoztatta a bejelentés illetékesét "SZKT Szegedi Közlekedési Társaság"-ról "MÁV Zrt. (Szeged)"-ra.

  • Bertalan Balázs elküldte az ügyet az illetékesnek: SZKT Szegedi Közlekedési Társaság

  • Bertalan Balázs bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Eltakart tábla

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: SZKHT Szegedi Környezetgazdálkodási NKft.
    Veres Ács utca
  • Megoldásra vár
    1
    Megoldásra vár
    1

    Rossz helyen lévő tábla

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: SZKHT Szegedi Környezetgazdálkodási NKft.
    Borbás utca
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Kidőlt tájékoztató tábla

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Egyéb szervezet (Szeged)
    Dorozsmai út
  Vissza az oldal tetejére