Megoldatlan

Balesetveszélyes útkereszteződés a Torontál térnél

FRISSÍTÉS - 2023.09.20.

Tisztelt Borsiné dr. Újvárosi Ivett!

Mivel több, mintegy évig vártuk a megtisztelő válaszukat ( a bejelentés 2022 augusztus 24-én lett elküldve az Önök számára) bizakodtunk benne, hogy összetettebb vizsgálat történik a háttérben, és ezért húzódik el a válaszadás. Ehelyett egy év elteltével egy olyan választ adtak, melynek lényege, hogy jelenleg értelmezhető a forgalmi rend, és azt mindenkinek be kell tartania.

A bejelentő több megoldást is javasolt a forgalmi rend átalakítására, hiszen a hídról, a lejtőn érkező közlekedők fokozottan balesetveszélynek vannak kitéve a Székely sor felől érkező forgalommal szemben.

A hídról a liget irányába továbbhaladó kerékpárosok három, egymástól elválasztott, a Székely sor felől érkező sávot is kereszteznek a haladásukkor. Az első tökéletesen belátható, de ha abban tömegközekedési jármű tartózkodik, akkor kitakarja a hídra felhajtó sávot, amin nagysebességgel szoktak közlekedni a járművek, így későn lehet őket észrevenni.

Logikus lenne a hídra felhajtó forgalmat elsőbbségadásra kötelezni, hiszen ott már eleve lassított sebességgel kell megközelíteni a kereszteződést a gyalogátkelőhely miat.

Ha nem szeretnék a forgalmi rendet úgy módosítani, hogy az a kevésbé védett közeledési résztvevőket jobban védje, akkor a közelekdésben résztvevők biztonsága érdekében legyenek kedvesek minden nap, egész nap üzemeltetni a már kiépített forgalomirányító berendezéseket. Ezzel megerősíthetik a közlekedés biztonságát ebben a forgalmas csomópontban.

Segítségüket előre is köszönjük!

----------

FRISSÍTÉS - 2023.09.20.

A Városüzemeltetési Iroda válasza:
A Torontál téri csomópontban egyértelmű a telepített forgalmi rend, adottak az
elsőbbségi viszonyok. A közlekedőknek a mindenkori forgalmi rendet be kell tartani.
Tájékoztatom egyben, hogy a rendőrhatóságot felkérjük a csomópont visszatérő
helyszíni ellenőrzésére.

----------

Amennyiben nem működnek a közlekedési lámpák, úgy a mellékelt képen a kiemelt helyen véleményem szerint balesetveszély leselkedik a kerékpárosokra. Épp nem túl rég lettem a kresz szabályok szerint jogosan "lemajmozva" egy utamat keresztező, váratlanul felbukkanó, nehezen lassító személygépkocsiból.

Problémák:
-Hídról lefelé amúgy is lendületben van a kerékpáros.
-Több sávon van keresztül vezetve a kerékpárút, a buszmegálló és a sokszor benne álló busz remekül takarja az egyiket, ahonnan nagy sebességgel, takarásból érkezhet gépjármű.
-Ahogy elhagyom a táblát, meglepetésszerűen a troli takarásából jöhet az engem veszélyeztető gépjármű, aminek amúgy elsőbbsége van velem szemben.
(-A gyalogosokat megvédi a járdasziget és a zebra elsőbbsége, de a kerékpárosoknak nehezebb dolga van)
-Kerékpárosként nehezebb megállni, netán leszállni azon a kicsi helyen ami amúgy is lejtős, leszállás önmagában balesetveszély, akár el is eshet, ha idősebb, ügyetlenebb.

(Személyes véleményem, ha tehetem inkább a járdán tolom a kerékpárom/rollerem újszeged felé, mert még az előtte lévő sáv keresztülvezetés sem adja meg a biztonság érzését.)

Megoldási javaslatok: (ÉS/Vagy)
1) A lámpának kellene mindig mennie, esetleg forgalomfüggően üres járatban az autókat elsőbbségben részesítve
2) A kerékpárosnak kellene itt elsőbbség, mint a zebrás gyalogosnak mellettük. Gyalogosnak jó, mert a járdaszigeten meg tud állni és ott a zebrája is, de kerékpáros, vagy teszem azt közutálatnak örvendő elektromos rolleres nem tud hová menekülni. Egyéb javaslatot is szívesen fogadok.

A cél az lenne, hogy mindenkinek jobb legyen, az autós ne idegeskedjen, a kétkeréken közlekedő ne legyen veszélyben. Úgy tudom ezen a környéken sajnos sokszor történt már súlyos baleset.

Probléma helyszíne
Szeged Torontál tér (P+R)

Hozzászólások

  • Az adminisztrátor lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett válasz az illetékestől.

  • Bertalan Balázs elküldte az ügyet az illetékesnek: Szeged Önkormányzata

  • Bertalan Balázs megváltoztatta a bejelentés leírását "Amennyiben nem működnek a közlekedési lámpák, úgy a mellékelt képen a kiemelt helyen véleményem szerint balesetveszély leselkedik a kerékpárosokra. Épp nem túl rég lettem a kresz szabályok szerint jogosan "lemajmozva" egy utamat keresztező, váratlanul felbukkanó, nehezen lassító személygépkocsiból. Problémák: ...

  • Bertalan Balázs hozzászólt a bejelentéshez.

    Tisztelt Borsiné dr. Újvárosi Ivett!

    Mivel több, mintegy évig vártuk a megtisztelő válaszukat ( a bejelentés 2022 augusztus 24-én lett elküldve az Önök számára) bizakodtunk benne, hogy összetettebb v
    ...
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Az illetékes válasza a csatolmányban olvasható.
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Bertalan Balázs elküldte az ügyet az illetékesnek: Szeged Önkormányzata

  • Halasz Zsolt bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére