Megoldatlan

Hiányos a kerékpársáv jelölése

A Búza utca azon kevés utcák egyike Nyíregyházán, ahol kerékpársávon haladhatnak a biciklisek. Sajnos azonban a piacnál lévő szakasz elég veszélyes (személyesen is volt részem olyan esetben, amikor a parkolóba beforduló autó vezetője nem győződött meg arról, hogy érkezik-e biciklis a sávon, így felborított), hiszen több esetben is nem fordulnak be a járművekkel a merőleges parkolóba, hanem a kerékpársávot használják parkolásra. Ez nem csak büntethető lenne egyébként (ami kérdés, hogy miért nem történik meg, hiszen mindennaposak ezek a jelenetek) 20-40.000 forinttal, de a kerékpárosok számára is veszélyes, hiszen a szabálytalan autós miatt kénytelen kimenni a forgalmi sávba, ezzel kockáztatva a saját testi épségét.

Megoldási javaslatok:
- Ha valaki az Új utca felől érkezik a piaccsarnok mögötti egyirányú Búza tér nevű szakasz felől és jobbra kanyarodik a Búza utcára, semmi nem jelzi számára, hogy kerékpáros közlekedésre és kerékpársávra kell számítania. Ezt úgy lehet orvosolni, hogy ki kell helyezni egy nyitott kerékpársáv táblát az első képen jelölt helyre, illetve az útburkolaton is érdemes elhelyezni egy kerékpáros piktogramot.
- Szintén az erről az útszakaszról érkezőknek az elsőbbségadás kötelező táblát ki kell egészíteni egy kerékpár-közlekedésre utaló jelzéssel. Valamint az Útügyi Műszaki Előírásoknak a Kerékpározható Közutak Tervezése című kiadványának nyitott kerékpársávokra vonatkozó ajánlása alapján a érdemes lenne kerékpáros piktogramokat is felfesteni a mellékelt képeken jelölt módon. ("kerékpársáv hossztengelyéhez képest 90 fokkal elforgatott kerékpár piktogramok alkalmazhatóak a keresztező járművek figyelmének felhívására") Optimális esetben pedig pirossal is ki lehetne emelni ezt a rövid szakaszt a kereszteződésben, és így ráfesteni az elforgatott piktogramokat. (ezt szintén javasolja az előírás)
- Ezeken túl érdemes lenne az utca teljes hosszán gyakrabban felfesteni a kerékpársávba a kerékpáros piktogramot, hogy jobban tudatosuljon a járművezetőkben, hogy mi is az a sáv.

A helyszínről csatolt képek mellett egy debreceni és egy balatonszárszói példa látható. Előbbin az elsőbbségadás kötelező tábla alá szükséges kiegészítő tábla látható éles helyzetben, míg a szárszói példa azt mutatja meg, hogyan kellene kinéznie az Új utca felől a Búza utcára érkező becsatlakozó utca kereszteződésének hogyan kellene kinéznie, a piktogram és tábla tekintetében. Ezek mellett a hivatkozott előírás is olvasható a képek között is és itt is: https://ume.kozut.hu/dokumentum/84 29. oldal

Probléma helyszíne
Nyíregyháza Búza u. 32

Hozzászólások

  • Az adminisztrátor lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett válasz az illetékestől.

  • Dr. Bede Péter József elküldte az ügyet az illetékesnek: NYÍRVV Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő NKft.

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Az elmúlt négy hónapban semmilyen javulás nem történt az útszakaszon, továbbra is az autósok miatt életveszélyes itt kerékpározni.
    Mivel a térképen jelölt szakaszon sem tábla, sem útburkolati jel nem...
  • Rimóczi József elküldte az ügyet az illetékesnek: NYÍRVV Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő NKft.

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Ha éppen kint is van a tábla (ez egy régi, a hiányzót azóta sem pótolták) akkor az ilyen állapotban.
  • Nagy Daniella elküldte az ügyet az illetékesnek: NYÍRVV Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő NKft.

  • Anonim Járókelő bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    2
    Válaszra vár
    2

    Kerékpáros nyom helyett kerékpársáv

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: NYÍRVV Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő NKft.
    Széchenyi utca
  • Megoldatlan
    2
    Megoldatlan
    2

    Járdából megosztott kerékpárút?

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: NYÍRVV Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő NKft.
    Csaló köz
  • Megoldatlan
    2
    Megoldatlan
    2

    Kerékpárút hova vezet?

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: NYÍRVV Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő NKft.
    Pazonyi tér
  Vissza az oldal tetejére