Megoldatlan

Autóbuszoktól tehermentesített belváros Kecskeméten?

Anonim Járókelő

A nyár folyamán befejezték Kecskeméten a 2012-ben felújított Rákóczi út páros oldalán a burkolat felújítását - immár második vagy harmadik alkalommal - mégsem járhatnak erre a buszok. Ennek oka, hogy az önkormányzat a sugárút korzó jellegét erősítve próbajeleggel elterelt valamennyi itt közlekedő autóbuszjáratot, ugyanakkor a személygépjármű forgalmat ez a korlátozás nem érinti.

Az érintett autóbuszjáratok száma jelentős, (1, 2/D, 2/S, 4, 4/A, 4/C, 7, 7/C, 12, 15, 18, 19, 23, 23/A, 32, 52) azok útvonalának gerincét a Rákóczi út jelentette. Jelenleg szinte valamennyi járat 1,5-2 km-es kerülőúton, a Bethlen körút - Budai Kapu - Jókai utcai - Piaristák tere útvonalon közelíti meg a Széchenyi teret (kivétel a 4-es és 12-es buszcsalád, amely a Bem utcán kerül).

A jelentős autóbuszforgalom miatt a dugók és késések mostanra állandósultak a Nagykörúton, valamennyi terelésben érintett járat 10-20 perces késéssel közlekedik a reggeli és délutáni csúcsban. Hunyadiváros (18), Katonatelep (23), a Déli Iparterületek (2/D, 2/S, 7/C) Neumann János Egyetem, Homokbánya, Izsáki út (1) elérhetősége a tömegközlekedéssel közlekedőknek katasztrofálissá vált. Technika Háza (Cifrapalota) buszmegálló az egyik legforgalmasabb és legjelentősebb pont a helyi tömegközlekedésben, így azt valós alternatívák hiányában kiiktatni komoly felelőtlenség. A megtett extra körök és kilométerek száma jelentős, hosszabb menetidejű vonalakon mint 1, 2/D, 23 járatok esetében elviselhetetlenül hosszúvá vált. Városszerte több platformon és számos közösségben, autóbuszon is beszédtéma ennek miértje, rengeteg harsány és bosszús véleménnyel találkozni.

https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/nem-orulnek-az-utasok-a-modositott-utvonalnak-1480217/

A döntésben leginkább érintett DAKK-nál további problémákat jelent, hogy a járatok megnövekedett menetideje miatt nem minden esetben tud kellő számú autóbuszt, sem pihenőidőt biztosítani autóbuszvezetőinek, ezzel állandó feszültséget okozva.

Az autóbuszjáratok ideiglenes terelése a Rákóczi út korzó jellegét nem erősíti! Az európai városokban egyre inkább népszerű belvárosi forgalomkorlátozásokat nem a tömegközlekedésen, hanem az egyéni közlekedésen hajtják végre. Kecskeméten ez most fordítva történt, mely most katasztrofális állapotokat eredményezett.

A Facebook közösségi oldalon a "DAKK Kecskemét - nem hivatalos oldal" által létrehozott szavazáson közel 600 személy voksolt. A szavazók jelenleg 65%-a követeli az autóbuszjáratok visszaállítását a Rákóczi úton! Mindezek tükrében további magyarázatra nem szorul a téma, a november 30.-ig tartó tesztidőszakot célszerű már a következő közgyűlés alkalmával felfüggeszteni és az eredeti forgalmi rendet visszaállítani.

fotó: Bús Csaba
Petőfi Népe / baon.hu

Probléma helyszíne
Kecskemét Rákóczi út

Hozzászólások

  • Járókelő Adminisztrátor lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

  • DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. (Kecskemét) válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

  • Járókelő Adminisztrátor megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Dr. Orbán Csaba osztályvezető Úr megbízásából,

    Tisztelettel

    Hári Ernő

    főtanácsos

    Kecskemét Megyei Jogú Város

    Polgármesteri Hivatala

    Mérnöki Iroda

    Városüzemeltetési Osztály

    76/513-575

    hari.erno@kecskemet.hu
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: Kecskemét Önkormányzata

  • Járókelő Adminisztrátor megváltoztatta a bejelentés illetékesét "DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. (Kecskemét)"-ról "Kecskemét Önkormányzata"-ra.

  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. (Kecskemét)

  • Járókelő Adminisztrátor megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Az illetékes"-ról "DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. (Kecskemét)"-ra.

  • Anonim Járókelő bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére