Megoldatlan

Fényszennyező Bálna

Anonim Járókelő

FRISSÍTÉS: 2022.05.16.
Bejelentő kiegészítése:
"Köszönöm a válaszuk, viszont lenne pár meglátásom.
Való igaz, hogy az említett rendelet „a” és „b” pontjába nem ütközik, viszont a bejelentésem nem is ezekről szólt.
A „b” ponthoz adott válaszra annyit, hogy ne legyen már indok a fényszennyezére, hogy más is fényszennyez (MÜPA).
A „c” pontban felhozottakra: Nem a lument hoztam fel példának negatívumként, hanem a színhőmérsékletet. Így hiába csak 320 lumen, az a színhőmérsékletről nulla információt tartalmaz.
De számoljunk csak egy kicsit a megnyugtatásra szánt számokkal. Mit jelent a ledek esetében a pixel? Egy RGB led 3 pixelből áll? Mert ezesetben 1061db ledet írnak a híradásokban, az akkor 3183 pixel szorozva a 320 lumennel és osztva az általuk megadott átlagos 20 ezer lumenes közvilágítással, ~51 közvilágítási lámpának felel meg. Így már nem is olyan szép a válaszban írt megnyugtatás ugye? Ha egy pixelnek egy lámpát számolunk még akkor is ~17 közvilágítási lámpának felel meg, aminek jó nagy része megy az égbe. De az is lehet, hogy egy led még több pixelből áll ezzel még rosszabb értékeket elérve. Ha már példákat hoznak fel, akkor megírhatták volna, hogy összesen hány pixelről is van akkor szó, csak azzal az a baj, hogy akkor ki lehet számolni, hogy mégse olyan kevés az a lumen. Igen-igen a 320 lumen maximális fényerőnél van, de mivel nem írták mennyire van jelenleg állítva, így ezzel tudok számolni.
A „d” pont: Maga a pont röviden, tömören leírja: fényszennyezést ne okozzon. Itt nincs mérlegelés, hogy szerintük ez nem fényszennyezés mert így ennyi lumen úgy annyi lumen. Szerencsére a rendelet leírja, hogy mi számít fényszennyezésnek:
„38. Fényszennyezés: olyan mesterséges zavaró fény, ami a horizont fölé vagy nem kizárólag a megvilágítandó felületre és annak irányába, illetve nem a megfelelő időszakban világít, ezzel káprázást, az égbolt mesterséges fénylését vagy káros élettani és környezeti hatást okoz, beleértve az élővilágra gyakorolt negatív hatásokat is.”
Az írásuk elején kijelentették, hogy díszkivilágításra nem vonatkozik a rendelet. Ez így nem teljesen igaz. Ha most épülne és tervezre van rá, úgy tudom, vonatkozik. Úgy, hogy az épület már megépült és utólag tesznek rá, lehet tényleg igazuk van, hogy ilyen esetben nem vonatkozik rá az OTÉK. Viszont, ha tényleg ilyen esetben nem vonatkozik rá, akkor ez egy kiskapu. Nem kellene arra büszkének lenni, hogy kiskapuk kijátszásával fényszennyezünk. Szerintem. (Egyébként biztos, hogy nem vonatkozik díszkivilágításra? Így szól a rendelet: „Az építmény megvilágítását, a köz- és DÍSZVILÁGÍTÁST, a fényreklámot és a hirdetőberendezést úgy kell elhelyezni és kialakítani, hogy a fényhatás…”)
Az, hogy világtendencia valami, még nem jelenti, hogy jó dolog, követendő példa. Remélem nem kell példának felhoznom más „szuper” világtendenciákat.
Az, hogy sok gyártó gyárt földbe süllyesztésre való lámpatesteket, még nem jelenti, hogy megfelel az OTÉK-nak. Persze sokan használják, de nem azért mert szabályos, hanem mert senki nem ellenőrzi és szankcionálja.
„A kék szín melatonin termelésre gyakorolt hatásáról – a beíró által kifogásolt szituációban – nincsenek bizonyítékok.” Persze, hogy így nincs. Furcsa is lenne, hogy létezett volna, létezne egy újonnan átadott díszkivilágításról tudományos kutatás. A tudományos kutatások nagy része nem konkrét esetekről szólnak, hanem általánosságban, egy adott eseményről. Jelen esetben: Ha X ideig Y hullámhosszú fény éri a szemet az ennyi és annyi melatonin csökkenést, nem termelést okoz az embernek.
Levelükből érezhető, ami már a válasz előtt is biztos volt, hogy ha elköltenek ennyi pénzt a díszkivilágításra, akkor nem fogják nem használni őket, annak ellenére, hogy az lenne a helyes lépés. Esetleg csak ünnepekkor bekapcsolva. Így még egyszer arra kérném önöket, hogy amennyiben módjuk van rá, kérem, gondolják át, hogy milyen színeket használnak és kerüljék a kék komponensű színeket és maradjanak mondjuk a vörös tartománynál. A zászlónkban is ez a szín az erőt szimbolizálja. Beismerni, hogy valami nem tökéletesen lett megcsinálva, erőt sugall.

UI.: Ha már tesztidőszakról volt szó. Tesztelhetnék, hogy a lekapcsolás esetén jön-e egyáltalán visszajelzés, hogy nem jó lekapcsolva. Illetve hogy mi az a minimum lumen szint, ami még kiemeli a környékből a bálna épületét."

--------------------------------------------
FRISSÍTÉS 2022. 04. 04.

MNV Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. válasza:

A Magyar Állam tulajdonában álló Budapest IX. belterület 37061/7 helyrajzi számú ingatlan - természetben 1093 Budapest IX. ker. Fővám tér 11-12./1093 Budapest IX. ker. Közraktár utca 1. szám alatti ingatlan - (a továbbiakban: Bálna Budapest) tekintetében az MNV Zrt. és a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (a továbbiakban: MTÜ Zrt.) között vagyonkezelési szerződés áll fenn, amely alapján az MTÜ Zrt.-t a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 11. § (8) bekezdésében foglaltak szerint megilletik a tulajdonos jogai, és terhelik a tulajdonos kötelezettségei.

Levele kapcsán tehát, a Bálna Budapest vagyonkezelője, az MTÜ Zrt. tud elsősorban segítségére lenni, így kérem, hogy közvetlenül az MTÜ Zrt.-vel szíveskedjen felvenni a kapcsolatot.

Megkeresése jelen levelemmel egy időben továbbításra kerül az MTÜ Zrt. részére is.

Amennyiben a fentiekben írtakkal összefüggésben bármilyen további kérdése, kérése van, úgy állunk szíves rendelkezésére.

----------------------

A Bálna felújításakor ledes díszkivilágítást kapott. Érdeklődnék, hogy, hogy kaphatott erre engedélyt a OTÉK 54. § 2 tükrében? A Budapesti világítási mestertervben megfelelő irányelveknek sem felel meg.

Mivel már elkészült kötve hiszem, hogy rá lehet őket venni arra, hogy kapcsolják ki, esetleg csak külön eseményekkor, rövid ideig használják. Felfele tilos lenne világítani. Főleg a képen látható színhőmérsékletű fénnyel.

Kérem fontolják meg, hogy nem használják ezt a világítást, csak kivételes esetben. Ha ez nem megy, akkor mindenképp kevesebb fényerővel és jóval melegebb színhőmérséklettel tegyék azt. Mivel a RGB színeket tudó ledek kerültek be, ajánlom a minél vörösebb árnyalatot. A mostani kék fény elfogadhatatlan. (Legyen 2200K, vagy kevesebb a színhőmérséklet).
Ha nem kapcsolják le a fényeket, legalább hozzák előrébb a díszvilágítás kikapcsolását a mostani 02:15-ről 23:00-ra.

Nem elég, hogy a mostani megoldás fényszennyező, a kék fény megállítja a melatonin hormon termelését ami többek közt a megfelelő alváshoz szükséges, a különböző megbetegedéseknek amit okoz, meg járjanak utána.
Ajánlom a melatonin, light pollution, cancer kulcsszavakat.
https://www.researchgate.net/search/publication?q=melatonin+cancer

Probléma helyszíne
Budapest IX. kerület, Ferencváros, Fővám tér 11-12

Hozzászólások

  • Az adminisztrátor lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett válasz az illetékestől.

  • Garami Marika elküldte az ügyet az illetékesnek: MTÜ Magyar Turisztikai Ügynökség

  • Garami Marika megváltoztatta a bejelentés leírását "FRISSÍTÉS 2022. 04. 04. MNV Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. válasza: A Magyar Állam tulajdonában álló Budapest IX. belterület 37061/7 helyrajzi számú ingatlan - természetben 1093 Budapest IX. ker. Fővám tér 11-12./1093 Budapest IX. ker. Közraktár utca 1. szám alatti ingatlan - (a továbbiakban: Bálna Budapest) tekintet...

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Kedves Járókelő! Ez semmiképp nem megoldott, maradt a fényszennyezés.

    Illetve szeretném ha újranyitnátok és továbbítanátok a válaszlevelem.

    Köszönöm a válaszuk, viszont lenne pár meglátásom.
    Való ig
    ...
  • Gál Miklós lezárta a bejelentést Megoldott eredménnyel.

    Az illetékes szakmai válasza alapján.
  • MTÜ Magyar Turisztikai Ügynökség válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bardócz Csaba!

    A Magyar Turisztikai Ügynökség részére megküldött jarokelo.hu portálon keresztül, a Bálna új díszvilágítására vonatkozó „Fényszennyező Bálna” elnevezésű, „Anonim Járókelő” lev
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: MTÜ Magyar Turisztikai Ügynökség

  • Gál Miklós elküldte az ügyet az illetékesnek: MTÜ Magyar Turisztikai Ügynökség

  • Gál Miklós megváltoztatta a bejelentés leírását "A Bálna felújításakor ledes díszkivilágítást kapott. Érdeklődnék, hogy, hogy kaphatott erre engedélyt a OTÉK 54. § 2 tükrében? A Budapesti világítási mestertervben megfelelő irányelveknek sem felel meg. Mivel már elkészült kötve hiszem, hogy rá lehet őket venni arra, hogy kapcsolják ki, esetleg csak külön esemé...

  • Gál Miklós megváltoztatta a bejelentés illetékesét "MNV Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt."-ról "MTÜ Magyar Turisztikai Ügynökség"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Irodavezető Úr!

    Köszönettel megkaptuk megkeresésüket, amelyben a Budapest Bálna díszvilágítása kifogásolása ügyében Önökhöz érkezett lakossági bejelentésre hivatkozva kapcsolatfelvételt kezd
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 4. Mi ez?

  • R eni elküldte az ügyet az illetékesnek: MNV Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Úgy tudom a Magyar Turisztikai Ügynökséggé a Bálna kérem küldjétek ki nekik illetve a városképpel, fényszennyezéssel foglalkozó szervnek. Köszönöm.
  • Anonim Járókelő bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Megoldott
    2
    Megoldott
    2

    Közvilágítás nem működik

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: BDK Budapesti Dísz-és Közvilágítási Kft.
    Viola utca (IX. kerület, Ferencváros)
  • Válaszra vár
    2
    Válaszra vár
    2

    Nem működik

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: IX. kerület Ferencváros Önkormányzata
    Gyáli út (IX. kerület, Ferencváros)
  • Megoldott
    2
    Megoldott
    2

    Kiégett lámpa

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Németh Zs.
    Illetékes: BDK Budapesti Dísz-és Közvilágítási Kft.
    Közvágóhíd H (IX. kerület, Ferencváros)
  Vissza az oldal tetejére