Megoldatlan

Balesetveszélyes kereszteződések

Anonim Járókelő

FRISSÍTÉS: 2023.03.30.
A Budapest Közút válasza:
"Kerékpárosok és gépjárművek folyamatos haladását figyelemmel kísérjük."

-----

Az elmúlt másfél év tapasztalatára alapozva ismét megkérném a mélyen tisztelt illetékest, hogy tegyen valamit a Pongrác út - Kőbányai út kereszteződés forgalomtechnikai kialakításával.
Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy korábban is ez volt Budapest egyik legproblémásabb csomópontja kerékpáros szempontból, és ezen a látszatintézkedés sem segített.

Mostanra rendszeressé, szinte napi szintűvé váltak a komoly balesetveszélyes helyzetek. Csoda, hogy nem történt még haláleset itt.

A belváros felé haladó irányba a Pongrác út felé kanyarodó sávnál létrehozott új jelzőlámpa elhelyezése önmagában problémás. Korábban itt megtalálható veszélyre felhívó dupla sárga villogót még sikerült a kerékpárút űrszelvényén kivül tartani. Az új jelzőlámpa, nagy valószínűséggel pusztán nemtörődömségből, már egy amúgy is szűk helyen a kerékpárútra került, véleményem szerint teljességgel fölöslegesen és szabálytalanul. Lett volna bőven mód rendesen megoldani. Emellett a legnagyobb gondot az okozza, hogy ez az érkező autók szempontjából nem mindig egyértelműen azonosítható. A tapasztalat egyértelműen azt mutatja, hogy az érkező autósok nagyon sokszor az eltérő ütemben szabad jelzést mutató, egyenesen haladóknak jelző lámpákat nézik, mert az van pontosan szemben a sávjukkal, és így simán belehajtanak a gyalogos és kerékpáros keresztforgalomba. Ezt erősíti, hogy csak idén már vagy fél tucat ilyen esetet - beleértve a ma reggelit is - tapasztaltam, amikor a sofőr egyszerűen NEM ÉRTI A FORGALMI HELYZETET!!! Nem érti miért vannak előtte, mi történt. Emellett persze megvannak a nagy gázzal még a "rózsaszínen" áthajtó idióták is. Mindenesetre tisztán látszik, hogy a probléma nem tisztán rendőrségi hatáskör. Ez a forgalmi megoldás egyszerűen ROSSZ!

Ugyanez igaz a Pongrác útról érkező és a Kőbányai útra jobbra kanyarodó forgalomra is. Itt nem alakítottak ki jelzőlámpát, maradt a sárga villogó, ami talán logikusnak tűnően a bal oldalra van kihelyezve, - gondolom abból a megfontolásból, hogy az érkező autók balra tekintenek, mert gépjármű forgalmat csakis onnan várnak. A jelzőtábla iszonyatosan magasan van, egyszerűen vagy nem látják vagy nem foglalkoznak vele. A Pongrác útról balra kanyarodó forgalom jelzőlámpájánál, a gyalogos lámpa az út túloldalán van az kerékpáros az innensőn. Mivel kicsi a járdasziget, az autósok tévesen azonosítják - ami számomra érthetetlen mert miből gondolja, hogy a kerékpárosnak lehet piros jelzése miközben nyilvánvalóan neki nincsen jelzőlámpája kanyarodáskor... - és abban a hitben vannak, hogy a következő keresztezésre vonatkozó kerékpáros jelzőlámpa és a tilos jelzése a számukra jobbra kanyarodó sávra vonatkozik, és védve vannak. NINCSENEK. És ebből is rendszeres a balesetveszélyes helyzet. Lehet azt mondani, hogy meg kellett volna tanulni közlekedni a jogosítvány megszerzéséhez, de mégis heti többször fordul itt elő, hogy az autósok képtelenek felfogni a forgalmi szituációt! Vagy nagy gázzal hajt át körültekintés nélkül, a kötelező elsőbbségadással nem foglalkozva csak azért mert balról nem lát autót érkezni, vagy a lassabb forgalomnál azt hiszi, hogy a kerékpárosra piros lámpa vonatkozik, és ebben a hitben gázolja le kis híján az amúgy szabályosan közlekedő kerékpárost. Ez is sajnos sokszoros tapasztalat, hogy egyértelműen nem érti a forgalmi szituációt és ordibál az amúgy szabálytalan sofőr.

A korábbi bejelentésre valamelyik illetékes azt merte válaszolni, hogy a piros útburkolati jelzéseket azért nem újítják meg mert az "csúszik" és veszélyes. Ennek ellenére akkor is azóta is rengeteg helyen látni különböző technológiákkal megerősített jelzést a kerékpáros átkelőkben, érdekes módon ott ezek nem jelentenek veszélyt a szegény autósokra. Ehhez képest itt szinte hetek alatt eltűnt minden útburkolati figyelemfelhívó jelölés és ezek azóta sem lettek pótolva.

Összegezve. Ez a két átvezetés forgalomtechnikai szempontból kész katasztrófa. Átalakításuk mindenképpen szükséges lenne. Akár figyelemfelhívó sárga hátteres táblák kihelyezésével. A jelzőlámpák áthelyezésével, egyértelműsítésükkel. Akár emelt útfelülettel, ami fizikailag kényszerít lassításra az autósokat - mert hát lássuk be nem indokolt amúgy sem 50+ km/h sebességgel kanyarodniuk.
És nem elengedő megvárni vele a Mázsa tér átalakításának távlati terveit, mert azok már évek óta sehová nem tartanak, és ugyanez várható még nagyon sokáig.

Az elmúlt időszakban egyre több lett a tapasztalatlan gépjárművezető és a tapasztalatlan kerékpáros is. Amint megérkezik a jó idő ebből csak még több lesz.
És ez a csomópont így ebbe na formájában egyszerűen ÉLETVESZÉLYES! Aminek megoldása nem csak a rendőrök felelőssége, hanem annak is aki ezt a gyalázatot megtervezte! Még ha jó szándékkal is... de lássák végre be: NEM MŰKÖDIK!!!

Probléma helyszíne
Budapest X. kerület, Kőbánya, Kőbánya alsó

Hozzászólások

  • Járókelő László lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett válasz az illetékestől.

    A panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CVXV. törvény által meghatározott 30 napos válaszadási határidőt a címzett 60 nappal túllépte, így a bejelentést Megoldatlan státusszal zártu...
  • Anonim Járókelő visszajelzésére vár.

  • W Kriszta megváltoztatta a bejelentés állapotát "Megoldatlan"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • W Kriszta megváltoztatta a bejelentés leírását "Az elmúlt másfél év tapasztalatára alapozva ismét megkérném a mélyen tisztelt illetékest, hogy tegyen valamit a Pongrác út - Kőbányai út kereszteződés forgalomtechnikai kialakításával. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy korábban is ez volt Budapest egyik legproblémásabb csomópontja kerékpáros szempontból, és ezen a l...

  • Fónai Kende hozzászólt a bejelentéshez.

    Ha nem válaszolnak, közérdekűadat-igénylésben lehet kikérni a választ (pl. kimittud.atlatszo.hu ), ha ezt nem teljesítik 15 napon belül, akkor a NAIH-hoz lehet fordulni. A 30 napos általános válaszadá...
  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Azért vicces ez a "megoldatlan" lezárás. Azzal, hogy a BK nem válaszol, törvényt sért. Az áldatlan állapot fenntartásával pedig egy súlyosan balesetveszélyes helyzetet tart fent. Gyanítom, hogy ha - n...
  • Az adminisztrátor lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett válasz az illetékestől.

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Milyen érdekes a gyakorlat, hogy amikor az BK-tól még egy tökéletesen szakmaiatlan cinikus "válaszra" sem futja, vagy mint ebben az esetben olyan bizonyítékok vannak prezentálva ami elől nem tud kibúj...
  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    A héten újabb baleset volt itt. Egy, a kerékpárosoknak az elsőbbséget megadó autóba csapódott hátulról egy idióta. :(
  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Tökéletes példa a bejelentésben említett problémára!

    https://youtu.be/DPjft7bXFlo

    Csak itt most nem gyalogos vagy kerékpáros jött, hanem busz.
  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Járókelő Adminisztrátor megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Az illetékes"-ról "Budapest Közút"-ra.

  • Anonim Járókelő bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Pollereket kérünk

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Budapest Közút
    Kerepesi út (X. kerület, Kőbánya)
  Vissza az oldal tetejére