Megoldott

Egymásnak ellentmondó jelzőtábla és jelzőlámpa

A X. kerület Bihari úton (az Üllői út irányába), a Fertő utca kereszteződése előtt a jelzőlámpa maszkolása a lámpa fölötti kötelező haladási irány jelzőtábla egymásnak ellentmondó jelzést mutat. A tábla szerint kötelező haladási irány egyenesen, a jelzőlámpában viszont egyenesen és balra is lehetséges kanyarodni.
Először azt hittem, hogy valami ideiglenes forgalmi rend, de a kereszteződésben a jelzőlámpafázisok sem úgy vannak, ahogyan korábban. Elképzelhető, hogy a változást kitaláló úgy gondolta, hogy amennyiben működik a jelzőlámpa, akkor (mivel védett irányítási mód van, ezért) a kereszteződésben a balra kanyarodás konfliktusmentes (mivel az ellenkező irányból nem érkezik olyan jármű, ami részére elsőbbséget kellene adni), viszont, ha nem működik, akkor a kötelező haladási irány egyenesen szerint nem szabadna balra kanyarodni? Ha ez a gondolat van a változás mögött, akkor az a logikai értéksorrend, vagy más néven közúti jelzések hierarchiája, vagy más néven piramiselv totális félreértelmezése lenne.
Ugyanis a jelzőtábla és jelzőlámpa viszonyában (ahogy a KRESZ 9/9 írja) a lámpa csak az elsőbbséget szabályzó táblákat "írja" felül. Amennyiben a jelzőlámpa felülírná a kötelező haladási irány táblát, akkor pl. a Rákóczi úton közlekedve a Blaha Lujza téri kereszteződésnél (kép mellékelve), ahol telezöld van, viszont kötelező haladási irány egyenesen tábla, ott működő jelzőlámpa mellett bármerre szabadna kanyarodni?
A Bihari úton kialakított forgalomtechnika nem egyértelmű, nem a KRESZ elveihez, illetve szabályaihoz illeszkedik.

Probléma helyszíne
Budapest X. kerület, Kőbánya, Fertő utca / Bihari utca

Hozzászólások

  • Á L lezárta a bejelentést Megoldott eredménnyel.

  • Vörös László Kartal hozzászólt a bejelentéshez.

    A probléma megoldódott :-)
  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Járókelő Adminisztrátor megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Az illetékes"-ról "Budapest Közút"-ra.

  • Vörös László Kartal bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére