Megoldott

Nagyon veszélyes kerékpáros sáv

Gyakran előforduló veszélyt jelent a kerékpárosok számára a parkoló személyautók kinyíló ajtaja. Ugyan a KRESZ két pontban is szabályozza (23. § (3) és 40. § (7)) a járművek ajtajának kinyitását, ám ennek ellenére sokszor a jármű vezetője vagy utasa figyelmetlenül kinyitja ajtaját úgy, hogy azzal a jármű mellett a kerékpársávon elhaladó kerékpáros testi épségét veszélyezteti. A biciklisek számára az általánosan ajánlott oldaltávolság a parkoló autók mellett legalább 90 cm. Viszont ez nem azt jelenti, hogy ha a kerékpáros tartva ezt a távolságot, egy olyan parkoló autó mellett halad el, amely rányitja az ajtaját, akkor nem ütköznek össze, csak meg lesz a lehetősége, hogy időben manőverezve, kikerülje az ajtót. A nyitott ajtó kikerüléséhez viszont legalább további 50-60 cm szükséges. Így a parkoló autók melletti biztonságos kerékpározáshoz összesen már legalább 140-150 cm szükséges. A magas útpadka melletti kerékpározás is veszélyes lehet, a haladáshoz javasolt oldaltávolság a padkától legalább 50 cm.
A fentieket figyelembevéve a XIII. kerületi Göncöl utcában a parkoló autók és az útpadka között kialakított kerékpársáv több súlyos veszélyforrást hordoz magában. Az elmúlt években az ilyen, hasonló megoldással kialakított kerékpársávokat a negatív tapasztalatok hatására sorra felszámolták már, pl. az Andrássy úton ( https://budapest.hu/Lapok/Helyet-cser%C3%A9l-a-parkol%C3%B3s%C3%A1v-%C3%A9s-a-ker%C3%A9kp%C3%A1rs%C3%A1v-az-Andr%C3%A1ssy-%C3%BAton.aspx ).
Ma - a korábbi tapasztalatokat figyelembevéve - ez a Göncöl utcában kialakított kerékpársáv-kialakítás elfogadhatatlan, és annak azonnali átalakítására van szükség a biztonságos közlekedés és a balesetek meglőzése érdekében!
Az elfogadható és biztonságos forgalomtechnikát a parkolósáv és a kerékpáros sáv megcserélése adhatja.
Kérem, a Göncöl utcai kerékpáros forgalomtechnika mielőbbi felülvizsgálását!

Probléma helyszíne
Budapest XIII. kerület, Göncöl u. 43

Hozzászólások

  • Gál Miklós lezárta a bejelentést Megoldott eredménnyel.

  • Pintér Ádám hozzászólt a bejelentéshez.

    Szuper! Köszönöm a hozzászólásokat, örülök, hogy az utca átalakítása hamarosan megvalósul. Így ez az ügy rögtön megoldottnak tűnik, lezárható.
  • Németh István hozzászólt a bejelentéshez.

    A Göncöl utca teljes hosszban idén fel lesz újítva. A parkolósáv a szegély mellett lesz, a kerékpársáv pedig mellette ahogy az Andrássy úton is.
  • Bertalan Balázs elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Bertalan Balázs megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Az illetékes"-ról "Budapest Közút"-ra.

  • Pintér Ádám bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére