Megoldatlan

Kivilágítatlan kerékpárút-szakasz

Anonim Járókelő

FRISSÍTÉS 2020.12.16.:

A XXII. kerület válasza:
"A terület az Önkormányzat tulajdona, de a kezelést átvette a Főváros, így Önkormányzatunk nem tervezi a közvilágítás bővítését."

-----

FRISSÍTÉS 2020.12.14.:

A Fővárosi Önkormányzat válasza:
"A kerékpárutak közvilágítás kiépítésének nincs kötelezettje a hatályos jogszabályok szerint, ezért a közvilágítás kiépítése nem kötelező a kerékpárutak esetében. A közvilágítás Fővárosi Önkormányzat általi esetleges bővítése a fővárosi költségvetés jelenlegi helyzetét figyelembe véve nem lehetséges. Amennyiben a kerületi önkormányzat finanszírozásában a bővítés megvalósul, az újonnan létesített szabványos közvilágítás üzemeltetésének költségeit a Fővárosi Önkormányzat biztosítja, a vagyontárgyakat átveszi, ha a berendezést a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. üzemeltetésre alkalmasnak minősíti."

-----

Az M0 Duna főágán áthaladó Hárosi-hídról lehajtva olyan kerékpáros út vezet az ártéri erdőn keresztül, ami nappal szép, de éjszaka kb. 650 méteren át teljesen kivilágítatlan, és ezért valószínűleg sokak kedvét elveszi a kerékpározástól.

Természetesen, mivel a KRESZ szerint is kötelező tartozéka a kerékpárnak a lámpa, és alapvetően jó minőségű az út, nem megoldhatatlan az áthaladás ezen a szakaszon, de több mint biztos vagyok benne, hogy sokan azért nem használják ezt az utat, mert nem érzik magukat biztonságban rajta éjszaka.

Tekintetbe véve, hogy egy fő kerékpáros közlekedési útvonalról van szó, olyan kapcsolatról, aminek egyetlen alternatívája északon a Lágymányosi-híd, délre pedig jó ideig nincs hídon átkelési lehetőség a Dunán - azaz, aki Csepelről Dél-Budára szeretne jutni vagy fordítva, annak nincs alternatívája, így szerintem az lenne a minimum, hogy kapjon valamilyen kivilágítást ez az útszakasz - ez biztos, hogy nagyban hozzájárulna a kerékpárhasználat népszerűségének növekedéséhez ezen a szakaszon.

Ami a műszaki megoldást illeti, ha valamilyen okból nem is normális lámpákat telepítenének, szóba jöhetne valami olyan megoldás is, ami nem a magasból, hanem az út szintjén, csak az utat világítja meg, sőt én akár olyan megoldást is el tudok képzelni, ahol csak akkor kapcsolna be a világítás vagy nőne meg a fényereje, ha ténylegesen kerékpáros érkezik az útszakaszra.

Őszintén szólva nem is értem, hogy lehet az, hogy egy hálózati szempontból ilyen fontos, ráadásul még csak nem is hosszú kerékpárút-szakasz ne kapjon közvilágítást, jó lenne ennek kideríteni a hátterét, és kidolgozni egy tervet a probléma megoldására. Jó minta lehet az Akadémiaújtelep és Kőbánya-Kertváros közötti erdőn keresztül vezetett út, ahol az erdei szakasz is kivilágított - ahol tényleg fontosnak tartják a kerékpáros közlekedést, és nem hobbiként, hanem valódi alternatívaként kezelik a mindennapos hivatásforgalomban is, ott nem okoz problémát akár egy párszáz méteres erdei szakasz kivilágítása sem.

Rövidtávon pedig egy annyi apró kérésem van, hogy legalább ragasszanak egy fényvisszaverő matricát azokra az oszlopokra, amik az út elején vannak - a sötétben kifejezetten balesetveszélyesek lehetnek ezek az oszlopok, ha az ember nem veszi őket időben észre és ezt jól segítené, ha fényvisszaverő felületük lenne. Főleg igaz ez az út híd felőli végére, ahol jóval nagyobb a sötétség, mint a másik végén.

(A csatolt térképrészlet a merretekerjek.hu oldalról származik).

Probléma helyszíne
Budapest XXII. kerület, Budafok-Tétény, Hárosi-Duna part

Hozzászólások

  • Dr Kardos Angelika lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett válasz az illetékestől.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.


    Tisztelt Járókelő.hu!

    Ezúton tájékoztatom, hogy levelét érkeztettük az FPH_KOZP- 147408 /2020-as érkeztetőszámon és továbbítottuk a Főpolgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Főosztálya részére.
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Járókelő Ügykezelő elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Főváros Önkormányzata

  • Járókelő Ügykezelő megváltoztatta a bejelentés leírását "FRISSÍTÉS 2020.12.14.: A Fővárosi Önkormányzat válasza: "A kerékpárutak közvilágítás kiépítésének nincs kötelezettje a hatályos jogszabályok szerint, ezért a közvilágítás kiépítése nem kötelező a kerékpárutak esetében. A közvilágítás Fővárosi Önkormányzat általi esetleges bővítése a fő...

  • Járókelő Ügykezelő megváltoztatta a bejelentés illetékesét "XXII. kerület Budafok-Tétény Önkormányzata"-ról "Budapest Főváros Önkormányzata"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    A terület az Önkormányzat tulajdona, de a kezelést átvette a Főváros, így Önkormányzatunk nem tervezi a közvilágítás bővítését
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Járókelő Ügykezelő megváltoztatta a bejelentés leírását "FRISSÍTÉS: 2020.12.14. Fővárosi Önkormányzat válasza: "Amennyiben a kerületi önkormányzat finanszírozásában a bővítés megvalósul, az újonnan létesített szabványos közvilágítás üzemeltetésének költségeit a Fővárosi Önkormányzat biztosítja, a vagyontárgyakat átveszi, ha a berendezést a BDK Budape...

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Járókelő !

    A bejelentés nem Hivatalunkhoz tartozik.

    Üdvözlettel,

    Ring Diána
    Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzat
    Polgármesteri Hivatala
    Városfejlesztési és - üzemeltetési Iro
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Garami Marika elküldte az ügyet az illetékesnek: XXII. kerület Budafok-Tétény Önkormányzata

  • Garami Marika megváltoztatta a bejelentés leírását "Az M0 Duna főágán áthaladó Hárosi-hídról lehajtva olyan kerékpáros út vezet az ártéri erdőn keresztül, ami nappal szép, de éjszaka kb. 650 méteren át teljesen kivilágítatlan, és ezért valószínűleg sokak kedvét elveszi a kerékpározástól. Természetesen, mivel a KRESZ szerint is kötelező tartozéka a kerékpá...

  • Garami Marika megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Budapest Főváros Önkormányzata"-ról "XXII. kerület Budafok-Tétény Önkormányzata"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.


    Tisztelt Jarokelo.hu!

    Hivatkozással a lenti linken elérhető megkeresésre a következőkről tájékoztatjuk.
    A kerékpárutak közvilágítás kiépítésének nincs kötelezettje a hatályos jogszabályok szerint,
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.


    Tisztelt Járokelo.hu !

    Ezúton tájékoztatom, hogy levelét érkeztettük az FPH_KOZP-135381/2020-as érkeztetőszámon és továbbítottuk a Főpolgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Főosztálya részére.

    T
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Járókelő Ügykezelő elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Főváros Önkormányzata

  • Járókelő Ügykezelő megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Budapest Közút"-ról "Budapest Főváros Önkormányzata"-ra.

  • Járókelő Ügykezelő megváltoztatta a bejelentés kategóriáját "Kerékpárút"-ról "Közvilágítás"-ra.

  • Sleepy Claus hozzászólt a bejelentéshez.

    Kínosnak kellene lennie az illetékesnek, hogy még mindig nagy számban vannak kivilágítatlan kerékpárutak. Az Árasztó úton ez a teljes sötétség probléma bőven több mint két kilóméteren van meg. Az is k...
  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    https://iho.hu/hirek/kesz-a-vilagito-kerekparut-esztergomnal-indulhat-a-tesztuzem
    Ez milyen jó megoldás lenne ide is! Fel lehetne vetni az illetékeseknek?
  • Az adminisztrátor lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett válasz az illetékestől.

  • Dr Kardos Angelika elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Anonim Járókelő bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére